Medyada 2. Cumhuriyet > Anayasa değişikliği şeriatı getirebilir!

Anayasa değişikliği şeriatı getirebilir!

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından düzenlenen Birinci Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Atatürk, Gençlik ve Sanat Paneli gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansa Yazar Prof. Dr. Alparslan Işıklı, Yazar Orhan Özkaya, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş konuşmacı olarak katıldı.

Orhan Özkaya Atatürk yeniliklerinin yapısından söz etti. Atatürk'ün kendisini her alanda gençliğe ve halkına adadığını, yeniliklerin de bunlar kapsamında uzun soluklu olarak gerçekleştirildiğini söyleyen Özkaya, Atatürk'ün sanatsal kişiliği hakkında da; “Atatürk'ün tüm sanat dalları ile ilgisi vardı. Nutuk başlı başına bir edebiyat eseridir. O sadece batı sanatına duyarlı değildi” dedi.

Prof. Dr. Alparslan Işıklı ise Atatürk'ün özellikle gündeme taşınmasının üç kaynaktan beslendiğini, bunların ikinci cumhuriyetçiler, gericiler ve bölücüler olduğunu dile getirdi. Bölünme olaylarının kaynağının Atatürk uygulamaları değil, gelir dağılımındaki eşitsizlikler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıklı Atatürk'ün bu duruma karşı olduğunu, bugün ise tam tersi bir durum yaratılarak farkın artırıldığını söyledi. Prof. Dr. Işıklı; “Atatürk cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Bunun nedeni cumhuriyeti emanet edebileceği başka hiçbir grubun olmamasıdır. Atatürk'ün gençliği ön plana çıkarması sonradan farklı bir hal aldı. Darbeler ile birlikte Atatürk döneminin gençliği sessizleştirildi. Ancak yine de tüm baskılara karşın direnen pırıl pırıl gençlerin olduğunu düşünüyorum ve gurur duyuyorum. Gençlerin ruhundaki Atatürkçülük heyecanını bitirmek mümkün değil” dedi.

Sanat konusunda da görüşlerini ifade eden Prof. Dr. Alparslan Işıklı, İslamiyet'in başlangıcında putlara yönelik her türlü tapınmanın yasaklandığını ancak dini siyasete alet edenlerin bunu farklı yorumlayarak kendi çıkarları doğrultusunda resmi dahi yasaklayarak türban, sakal gibi unsurlara kutsallık kattığını bu nedenle de gelişimin çok geç olduğunu belirtti.Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş sanatla ilgili insanın var olabilmesi için öncelikle müziğin, kendisini rahatça ifade edebilmesi için de beden eğitiminin sonra matematik ve pozitif bilimlerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak kendisine sorulan bir soruya cevap veren Savaş, “Anayasa değişiklikleri Türkiye'yi hukuk devleti şeklinden çıkarmayı laikliğinden koparmayı amaçlıyor. Parti kapatmayı zorlaştıran yeni anayasa taslağı geçerse Türkiye'de iktidarı eline geçiren herkes dilediği gibi hareket edebilecek ve sistemi diktatörlüğe yaklaştıracaktır. Anayasa değişikliği ile hedeflenenlerden biri de anayasa mahkemesini denetim altına almaktır. Eğer değişiklik yapılırsa 5 yıl sonra anayasa mahkemesi üyeleri arasında karısı başörtülü olmayan tek kişi bile kalmayacak. Anayasa değişikliği Türkiye'ye şeriatı bile getirebilir” dedi.

kenthaber.com, 27.04.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız