Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Erzincan Ergenekon lideri Orgeneral Berk

Erzincan Ergenekon lideri Orgeneral Berk  

‘Erzincan Ergenekon’ iddianamesi mahkemece kabul edildi. Sanık olan ilk muvazzaf Orgeneral Berk, ‘Erzincan yapılanmasının lideri’ olarak gösterildi

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK’nın yaptığı yargı darbesinin haksızlığı bir kez daha ispatlandı. Cihaner’in tutuklanması ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ifadeye çağrılmasının ardından harekete geçen HSYK, ‘Erzincan Ergenekon’ soruşturmasını yürüten

savcı Osman Şanal’ın yetkilerini elinden aldı ve yeni savcılar görevlendirdi. Ancak yeni atanan savcılar da Erzincan Ergenekon belgelerini görünce iddianameyi hazırlayıp mahkemeye sundu, mahkeme de iddianameyi kabul etti.

TEHDİT, FİŞLEME VE ÖRGÜT ÜYELİĞİ

Erzincan Ergenekon soruşturmasını yüretmekle görevlendirilen Özel Yetkili Savcı Ender Karadeniz, iddianamesini hazırlayarak cuma günü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Sanıkların ‘birden fazla kişi ile tehdit’, ‘hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek’, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından cezalandırmaları istenen iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

SANIK OLAN İLK MUVAZZAF ORGENERAL

Başsavcı Cihaner’in 26 yıl hapis istemiyle yargılanacağı davanın bir başka özelliği ise ilk kez bir muvazzaf orgeneralin de ‘sanık’ sıfatıyla yargılanacak olması. İki kez ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade vermeye çağrılmasına rağmen ifadeye gitmeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de iddianamede ‘sanık’ ve Erzincan’daki Ergenekon yapılanmasının lideri’ olarak yer aldı.

ERZURUM VE YARGITAY’DA YARGILAYACAK

Erzurum 2. Ağır Ceza, Başsavcı İlhan Cihaner’in göreviyle ilgili suçların yer aldığı dosyayı Yargıtay’a gönderirken, örgüt kapsamına giren kişisel suçları nedeniyle Erzurum’da yargılanmasına hükmetti. İddianamede Başsavcı Cihaner ve Orgeneral Berk ile birlikte Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Binbaşı Nedim Ersan, Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubaylar Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Orhan Esirger, Ahmet Saraçlar, MİT Müdürü Şinasi Demir, MİT görevlileri Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce ve Erzincan Avcılar Derneği Başkanı Yaşar Baş sanık olarak yer alıyor. 

ERGENEKON’A BAĞLI

İddianamede örgütün Erzincan yapılanması şöyle anlatılıyor: “Dursun Çiçek tarafından imzalanmış bulunan İrticayla Mücadele Eylem Planı, Erzincan ilinde hayata geçirilmek istenmiş bu amaçla Ergenekon silahlı terör örgütüne bağlı olarak faaliyet gösteren şüpheli Saldıray Berk liderliğindeki yasa dışı oluşum faaliyetlerde bulunmuştur.”

Orgenal Berk’in Alevi köyleri ile özel olarak ilgilendiği, buraların ihtiyaçlarının giderilmesi için ordunun imkanlarını kullandığı vurgulanan iddianamede, ifade vermeye gelmeyen Berk’in, Albay Gençoğlu’nun gözaltına alındığı gün sokakta askeri konvoy yürüterek savcılara baskı yaptığı iddia ediliyor.

SEMİNER MASKESİ

İddianamede, Orgeneral Saldıray Berk’in, Balyoz Darbe Planı’nda olduğu gibi faaliyetlerine ‘seminer’ maskelemesi yaptığı iddia edildi. Berk’in darbeyi de içeren planlarıyla ilgili iddianamede “Saldıray Berk’in Erzincan yapılanmasını yönettiği, cemaat ev ve okullarına silah koyulması işini organize ettiği, 29 Mart seçimlerinden önce 3. Ordu Komutanlığı bünyesinde düzenlediği ‘seminer’ adı altındaki toplantılarda seçimlerden sonra darbe yapmak, bu gerçekleştirilmezse 2009 sonlarına doğru Gülen Cemaatini kıskaç altına almak ve 2011 seçimlerinden önce anketlere göre AK Parti’nin önde olması durumunda askeri müdahale yapmak kararları alındığı” anlatılıyor.

‘Erzurum’da yargılanmalı’ 

Erzincan Ergenekon iddianamesinde de İlhan Cihaner’in neden Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiği anlatıldı. İşte o gerekçeler:

• İlhan Cihaner’e atılı bulunan silahlı terör örgütüne üye olma suçu TCK’nın 314/2 maddesinde düzenlenmiş bulunan bir terör suçudur. Bu suç hiçbir şekilde görevle bağdaşmayan, ilişkili olmayan, ve görev nedeniyle işlenmeyecek bir suçtur. Bu suçun niteliği ve yapısı nedeniyle işlendiği zamanın bir kısmının mesai saatlerine tesadüf etmesi de bu suçu görev suçu haline getirmeyecektir.

• Bunun yanında silahlı terör örgütüne üye olan bir hakim veya savcının, örgütün amaç ve faaliyetleri kapsamında görevinin kendisine verdiği yetkileri ve avantajları kullanarak işlediği bir takım suçların görev suçu olması mümkündür.

• Ancak sahip olunan resmi sıfattan ve görevden kaynaklanan yetkilerin örgütün amaçları doğrultusunda kullanılmış olması silahlı terör örgütüne üye olma suçunu, görev suçu olma haline dönüştürmeyecektir. Bu nedenle Cihaner’in işlemiş olduğu terör örgütüne üye olma suçu tamamen kişisel bir suçtur.

• Cihaner’in işlediği evrakta sahtecilik ve tehdit suçu aynı kanun gereği CMK’nın 250. maddesi kapsamındadır. 

Sokak çocukları silah ve zehir taşıdı

İddianamede, sokak çocuklarına silah, uyuşturucu ve bilgi taşıttırıldığı belirtiliyor. Gizli Tanık Efe’nin verdiği ifadeye göre her yaştan 90 çocuk silah, uyuşturucu ve bilgi taşımada kullanıldı. Erzincan ve Çevresindeki Sokak Çocuklarını Koruma Derneği Başkanı İ.M. ve emrindeki çocukların yıllarca Ergenekon için çalıştığını anlatan Efe “İ.M.’nin örgüt tarafından infaz edileceğini öğrenince, Ankara’ya gitmesini tavsiye ettim. İ.M. Ankara’ya gitti ve bir daha da gelmedi” dedi.

ASIL GÜÇ BEYAZ YAKALILAR

‘Erzincan Ergenekon’ iddianamesinde Ergenekon Silahlı Terör Örgütü ile ilgili şok tespitler de yapılıyor. ‘Başsavcı Cihaner ve Orgeneral Berk gibi isimlerin Ergenekon üyesi olamayacağı’ iddiaları için “Bir kişinin kimlik ve sıfatından hareketle terör örgütü üyesi olmakla suçlanamayacağı iddiası açık bir yanılgı ya da bu sıfatları taşıyanlar ile bu tür suçları yan yana getirmekte zorlanmaktır” değerlendirmesi yapıldı. Ergenekon’un devlet yönetiminde belli makamlara gelmiş üyeleri için ‘Beyaz Yakalılar’ benzetmesi yapılan iddianamede “Örgütün işlemeyi amaçladığı suç nazara alındığında bugünkü bilinen yapısı, stratejisi, işleyişi, üye ve eleman profili ile Ergenekon, sonuca gitmek bakımından oldukça elverişli biçimde kurulmuş ve çalıştırılmış bir modeldir. Terör örgütü asıl gücünü Beyaz Yakalı faillerin halkta oluşturduğu algı yanılgısı ve kamudaki eşsiz terörle mücadele tecrübesini farklı kulvarda gelişmiş olmasını istismar etmekten almaktadır” deniliyor. 

Hakime, Hizbullah ve İBDA-C demişler

Erzincan eski ve yeni İl Jandarma Komutanları, İsmailağa ve Gülen grubuna yönelik soruşturmalar öncesi mahkemeden dinleme kararı talep ederken “Hizbullah ve İBDA-C’yi dinleyeceğiz” maskesini kullanmışlar. İddianamede “Sahip oldukları mesleki birikim nedeniyle İBDA-C ve Hizbullah silahlı terör örgütlerinin isimleri kullanıldığında telefon dinleme kararlarını daha rahat alacaklarını biliyorlardı” ve “yetkilerini örgütün amacı doğrultusunda bu şekilde kullanmışlardır” değerlendirmesi yapıldı.

NEDEN ERZİNCAN SEÇİLDİ?

İddianamede İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın neden Erzincan’da uygulanmaya konulmak istendiği 5 madde halinde sıralanmış. İşte Erzincan tercihinin nedenleri:

Erzincan’da hem Alevi hem de Sunni, hem Kürt hem de Türk kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşıyor olması kötü niyetli kişilerce bu durumun suistimal edilmesinin kolay olduğunun düşünülmesi.

Şüpheliler Saldıray Berk’in 3. Ordu Komutanı olarak elindeki tüm yetkileri mensubu olduğu terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmemesi, bilakis bu konuda mevki olarak diğer şüphelilerin üzerinde bulunmasını da kullanarak onlar üzerinde etkinlik sağlaması.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner mensubu bulunduğu örgütün illegal amaçları doğrultusunda yaptığı faaliyetlerde yol gösterme ve hukuki koruma sağlayacak konumda bulunması, Erzincan’ın farklı etnik kimlikleri barındıran yapısından yararlanılarak huzursuzluk çıkartılması ve dolayısıyla buradan başlatılacak olayların tüm ülke çapına yayılmasının mümkün görünmesi.

Erzincan’da gerek önceki İl Jandarma Komutanı Recep Gençoğlu ve gerekse şimdiki İl Jandarma Komutanı Ali Tapan’ın elinde bulundurduğu kolluk gücünü örgütün amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmeleri.

Tutuklu MİT Müdürü Şinasi Demir ile diğer tutuklu sanık MİT mensuplarının devletin ve yasaların kendilerine verdiği ülke çapında ve özellikle yabancı ülkelere yönelik istihbarat toplama ve değerlendirme yetkilerini kötüye kullanmaktan çekinmemeleri.

12 GİZLİ TANIK VAR

İddianamede 12 gizli tanığın ifadelerine yer veriliyor. İşte Erzincan Ergenekon’un gizli tanıkları: Gizli Tanık Erzincan, Gizli Tanık Munzur, Gizli Tanık Efe, Gizli Tanık Can, Gizli Tanık Hazar, Gizli Tanık Kalem, Gizli Tanık Taha, Gizli Tanık X, Gizli Tanık Göyne, Gizli Tanık 1, Gizli Tanık Ethem ve Gizli Tanık Çatalarmut...

3. itiraz reddedildi

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, dün Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne üçüncü kez ‘tahliye’ talebinde bulundu. Kazan, adliyeden “Tahliye çıkacağından umutluyum” diye adliyeden ayrıldı ama kısa süre sonra iddianamenin mahkemece kabul edildiği ortaya çıkınca hem Cihaner hem de avukatı Kazan şok yaşadı. Cihaner’in üçüncü itirazını görüşen Erzurum 2. Ağır Ceza, saat 19.00 sularında itirazı reddetti. Cihaner’in tutukluluğuna yapılan ilk itirazı Erzurum, ikinci itirazı da Diyarbakır Ağır Ceza reddetmişti.

Plan ve notlar örtüştü

Erzincan Ergenekon’un “Gülen cemaatinin ev veya okullarına silah, uyuşturucu vs. suç unsurları ile illegal dokümanlar konularak sonrasında bu yerlere operasyon yaptırılması ve böylece Gülen cemaatinin silahlı terör örgütleri kapsamına alınmasının sağlanmasının hedeflendiği” anlatılıyor.

Demokrasiye Müdahale Planı’nın Erzincan’da uygulandığını gösteren deliller arasında da “Dursun Çiçek imzalı bu belgedeki ifadeler ile Erzincan İl Jandarma Komutanlığı istihbarat şubesinde görevli üsteğmen şüpheli Ersin Ergut’un ajandasındaki birbiriyle örtüşen el yazısı ifadeler” gösterildi. 

Savcılardan sonra hakime de bypass

Nöbetçi hakim olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner için ‘gözaltı’ ve ‘tutuklama’ kararı veren Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hakimi İsmail Şahin, görevinden alındı. Hakim Şahin, HSYK’nın yeni atadığı Özel Yetkili Başsavcıvekili Taner Aksakal’ın, “Cihaner tahliye edilsin” talebi için de red oyu kullanmıştı. Bu gelişme “İkinci Dursun Çiçek tahliye vakası mı yaşanıyor?” sorusunu gündeme getirdi. Dursun Çiçek de iki kez tutuklanmış, ancak ikisinde de ‘geçici görevlendirme’ ile mahkeme heyetine giren hakimlerin oylarıyla tahliye edilmişti.

Polise kumpas kurdu

İddianamede Başsavcı İlhan Cihaner’in Ergenekon soruşturmaları kapsamında ele geçirilen silahların kolluk güçleri tarafından konulduğu biçimindeki iddiaları güçlendirmek ve elde edilen yasal delilleri zayıflatmak maksadıyla Erzincan Çatalarmut Barajı’na mühimmat bırakılması ve silahların polis tarafından konulduğu iddiasının ileri sürülmesi senaryosunu ürettiği iddia edildi. Cihaner’in bu doğrultuda Emniyet’e yönelik yapılmak istenen komplonun hukuki altyapısını hazırlamak için de jandarma personelinin Gizli Tanık X’i yalancı tanık olma konusundaki ikna çalışmalarında devreye girdiği belirtiliyor. 

Star, 02.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.