Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Demirtaş: PKK’nın politik kolu değiliz, sivilleri hedef alan eylemleri terördür

 Demirtaş: PKK’nın politik kolu değiliz, sivilleri hedef alan eylemleri terördür
Partisinin ‘PKK’nın politik kolu’ olmadığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Biz PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Ancak, sivilleri hedef alan eylemlerini terör olarak nitelendiriyoruz” dedi.

Demirtaş, PKK’yı “Devlet terörüne tepki olarak ortaya çıkmış bir şiddet örgütüdür” diye tanımladı.

‘Kürt halkı 100 yıldır devlet terörüne maruz kalıyor’
DHA, Demirtaş’ın Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatı aktardı.

HDP lideri, gazetenin “HDP için PKK’ya ve şiddete mesafe koymak neden bu kadar zor?” yolundaki sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu zor değil. Binlerce kez söyledim. Biz PKK şiddetini kabul etmiyoruz. Kesinlikle PKK’nın politik kolu da değiliz. Ancak PKK’yı hükümetin ve devletin tanımladığı gibi de tanımlamak zorunda değiliz. Kürt halkı yüz yıldır devlet terörüne maruz kalıyor. PKK, bu devlet terörüne tepki olarak ortaya çıkmış bir şiddet örgütüdür.”

‘PKK’yı dahil etmeden çözüm zor’

Sözlerine ”Biz PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Ancak, sivilleri hedef alan eylemlerini terör olarak nitelendiriyoruz. Bunu protesto etmekten de geri kalmıyoruz” diye devam eden Demirtaş, Suriye’de çözüm olmadan Türkiye’de Kürt sorununun çözümünün de mümkün olmayacağını kaydetti.

Yeni bir çözüm süreci konusunda ise umutsuz olduğunu, taraflar arasında güven kalmadığını ve uluslararası arabulucu olması gerektiğini söyleyen HDP lideri, PKK’yı dahil etmeden çözümün zor olduğunu ve hükümetin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeniden görüşmesini temenni ettiklerini belirtti.

‘Türkiye kendi çözümünü bulmalı‘

PKK’yı silah bırakma konusunda sadece Öcalan’ın ikna edebileceğini dile getiren Demirtaş, Türkiye için kanton sisteminin uygun olmadığını aktardı.: “Türkiye kendi çözümünü bulmalı. Bizim önerimiz; Türkiye’nin Almanya gibi bölgesel bir sisteme geçmesi. Bu sistem içerisinde Kürtler de kendi bölgelerine sahip olur. Otonomi bizim için bağımsızlık demek değil. Biz yerel yönetimi kastediyoruz. Biz Türkiye’nin doğusunun Kürtlere verilmesini ve geri kalanının merkezden yönetilmesini istemiyoruz. Türkiye’nin her tarafında Kürtler ve Türkler birlikte yaşıyor. En büyük Kürt kenti İstanbul.”

diken.com.tr, 03.09.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.