Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AP Başkanı Schulz, Ankara'ya ‘adil yargılanma hakkının güvenceye alınması’ mesajını verdi

 AP Başkanı Schulz, Ankara'ya ‘adil yargılanma hakkının güvenceye alınması’ mesajını verdi

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, önümüzdeki süreçte Türk hükümetinden öncelikli beklentilerinin ‘adil yargılanma hakkının güvenceye alınması’ olduğu mesajını verdi.

15 Temmuz darbe girişiminden beri gerilim dolu bir yolda ilerleyen Türkiye-AB ilişkilerinde kritik bir ziyaret daha gerçekleşti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la biraraya geldi. Schulz, muhalefet partilerinin temsilcileriyle de görüştü.
Başbakan Binali Yıldırım’la görüştükten sonra Yıldırım’la birlikte ortak açıklama yapan Schulz, Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili soru sormakta haklı olduğunu belirterek “Son dönemde son derece çirkin bir terörle karşı karşıya olan bir ülkeden bahsediyoruz” diye konuştu. Schulz, Türk halkının darbe girişimine karşı gösterdiği ortak tavırdan son derece memnun olduklarını dile getirirken, hükümetin Fethullah Gülen örgütüyle mücadelesine de destek verdiklerini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’dan darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin Avrupa’dan beklentilerine ilişkin bilgi aldığını anlatan Schulz, “Gerekli tepkiyi veremedik. Bilmediğimiz konuları öğrenme şansı oldu” diye konuştu.
Schulz, Türkiye’de ‘adil yargılanma hakkının’ güvencede olması gerektiğine dikkat çekerken de, basın ve fikir özgürlüğü konusunda Ankara ile ters düştükleri çıkışında bulundu. “Türkiye, gazeteciler söz konusu olduğunda her vakaya münferit olarak bakmalı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun yargılama olmalı” diyen Schulz, Türkiye’ye vize serbestisi konusunun Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde olmadığını söyledi.


“15 Temmuz anlaşılmış”

Başbakan Binali Yıldırım ise konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine zamanında tepki veremeyen Avrupa’nın aradan geçen zaman içinde ‘olayın vehametini ve Türkiye için tehdit boyut boyutunu’ anladığını dile getirdi. Türkiye-AB görüşmelerinin çok uzun bir geçmişi olduğunu hatırlatan Yıldırım, gelecekteki görüşmelerin uzamamasından yana oldukları mesajı verdi.
Yıldırım, Türkiye’nin Avrupa’nın beklentisinin aksine terörle mücadele yasasında değişikliğe gitmesinin söz konusu olmadığını anlattı ve “İçinde bulunduğumuz dönemde terörle ilgili yasada bir gevşeme yapmanın bize katkı sağlamayacağı gibi tehdidin büyüyeceği aşikardır. Bu konuda başka bir çözüm yolunun bulunması elzem” dedi.


“Adil yargılama olmalı”

Yıldırım ile Schulz, gazetecilerin Gülen operasyonu kapsamında gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalara ilişkin sorularını da yanıtladı. Tutuklamaların medya ayağındaki gelişmelere odaklanan gazetecilere Yıldırım, “FETÖ, hayatın her alanına olduğu gibi medyaya da sızmıştır. Terör faaliyetinde bulunmayanların kaygılanmasına gerek yok” açıklaması yaptı. Schulz ise “Basın ve fikir özgürlüğü konusunda anladıklarımız Ankara ile aynı değil” dedi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun yargılama usullerinin ve adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesinin şart olduğu mesajı verdi.
Schulz, “Avrupa Parlamentosu’nun bir üyesi olan Türkiye bunları biliyor. Zanlıların temel hakları gözetilerek yargılama yapılması gerekiyor. Her konuda anlaşamadığımızı söylemiştim” diye konuştu. Yıldırım ise Schulz’un bu cevabı karşısında “Yargıdaki süreçlerde bizden izin alınmaz. Fikir farklılığı varsa bunları da gidermek mümkündür. Karanlığa taş atarak bu işin üstesinden gelemeyiz” açıklaması yaptı.


“Yargı bağımsızlığı çok önemli”

Schulz, ana muhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra da bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu ile Gülen örgütüne karşı neler yapılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını, Türk halkının darbeye karşı birlikteliğini ve Türkiye’nin AB üyeliğini konuştuklarını anlatan Schulz, “Türkiye’nin AB’ye düne oranla daha yakın olduğuna hemfikir olduk. Farklı görüşlerimiz olsa da, şu kesin ki ortak noktalarımızın daha fazla olduğunu gördük” dedi.
Schulz’la görüşmesinde yargı bağımsızlığı açısından Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinde 23. ve 24. fasılların açılmasının önemini vurguladığını dile getiren Kılıçdaroğlu da Avrupa Parlamentosu ile ortak hareket etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

dw.de, 01.09.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.