Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan Suriyelilere vatandaşlık vererek Güneydoğu'nun nüfus yapısını değiştirecek

“Mülteciler araçsallaştırılıyor, amaç demografik yapıyı değiştirmek”
HDP Sözcüsü Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz” sözleriyle ilgili, mültecilerin araçsallaştırılarak, “demografik yapının değiştirilmek istenmesi amaçlanmaktadır” dedi.
 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz“,sözlerini ilgili Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) değerlendirdi.

Erdoğan’ın başından beri mültecileri bir dış politika aracı olarak kullandığını belirten Bilgen, “Avrupa’yı bununla tehdit etmeyi ve başka taleplerini elde etmeyi alışkanlık haline getirdi. Şimdi de aynı tehdit aracını iç politika da kullanmaya çalışıyor” dedi.

“Mülteciler araçlaştırılıyor”

AK Parti’nin sığınmacılarla ülke içerisinde demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını belirten Bilgen şunları ifade etti:

“Demografik planlamalar ve siyasi hesaplar için mültecileri araçlaştırılıyor. Oysa mülteci hakları insan haklarının bir parçasıdır. Mültecilere yapılacak en büyük iyilik kendi ülkelerine dönebilecekleri barış ortamının Suriye de bir an önce sağlanmasına katkı sunmaktan geçer.

“Mültecilere yönelik dışlanma, ayrımcılık ve nefret suçu asla kabul edilebilir değil. Ama mültecilerin başka amaçlar için araçlaştırılması da hem mültecilere hem de bu topraklar da yaşayan halklara yönelik bir planlamanın parçasıdır.”

“Toplumu kontrol altına almaya dönük”

Demografik nüfus hareketleriyle toplumsal kontrolü ve denetimi devam etme arayışı olduğunu ifade eden Bilgen, devamında şunları söyledi:

“Bu mühendislik hesapları toplumun sosyolojisini kontrol altına almaya dönüktür. Alevilerin yoğun yaşadığı yerlere Sünnileri yerleştirmek, Kürtlerin yoğun olduğu yerlere Arap yerleştirmek, böylece toplumda yeni bir kontrol mekanizması oluşturmak tarih boyunca denenmiş ve acı bedelleri olmuş uygulamalardır.

“Bu yöntemle yeni seçmen ihdas etmeye kalmak, küçük nüfuslu yerlere yerleştirilecek bir grup yeni seçmen aracılığıyla oranın yerel yönetimlerini kontrol altına almak, oranın milletvekili tercih seçimleriyle oynamaya çalışmak, mağdur insanların üzerinden sokaklarından yerlerinden ayrılmak zorunda kalmış insanlar üzerinden, siyasal hesaplar, iktidar hesapları yapmaktır.

“Bunlar doğru hesaplar değil, bunlar ne Kürt sorunun çözümüne katkı sunar ne de Alevilerdeki kaygıyı ve endişenin giderilmesini azaltmayacaktır.

“Ucuz iş gücü olarak görülecek”

“Mülteciler ucuz iş gücü olarak görülecektir. Mültecilere oy deposu olarak bakılması mültecileri hedef haline getirecektir. Burada insanların ulusal sınırlarla hak ve özgürlüklerinin ayrımcı biçimde dizayn edilmesini asla doğru bulmuyoruz. Ama Türkiye şimdiye kadar coğrafi çekinceyi bile kaldırmadı.

“Suriye’den gelenlere mülteci statüsü bile verilmedi. Bunlar geçici sığınmacıdır. Dolayısıyla mülteci haklarını bile çok görenlerin şimdi vatandaşlık hakkından söz etmesi garip bir durum. Eğer bir adım atılacaksa ilk yapılması gereken mülteci haklarını dünya standartlarında Suriyelilere tanımaktır.

imctv.com.tr, 03.07.2016

Suriyelilere vatandaşlık tartışması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli mültecilere vatandaşlık vaadetmesi tartışma başlatı. #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum başlığıyla açılan hashtag TT'de birinci sıraya oturdu.

Türkiye bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 700 Suriyeli mülteciye kapısını açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kilis'teki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada Suriyelilere T.C. vatandaşlığı imkanı vereceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var“ şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Suriye'den gelen kardeşlerime diyorum ki biz sizi kardeşimiz olarak görüyoruz, siz de bizi kardeş olarak görüyorsanız vatanınızdan uzak değilsiniz sadece evinizden toprağınızdan uzaksınız" diye konuştu.

Twitter'da vatandaşlık tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşlık vaadi internette de tartışma başlattı. Twitter'da "#ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum“ başlığıyla açılan hashtag Türkiye TT'de birinci sıraya oturdu.

Mahomet Mahomet adlı kullanıcı bu tür konular için halk oylaması gerekir diye Tweet atarken,bir başka kullanıcı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık vererek, partisine desteği artırmak istediğini öne sürdü.

Bazı Suriyeliler “Merak etmeyin Türk vatandaşı olmak istemiyorum!“ şeklinde tepki verirken, bazıları da Suriyelilerin vatandaşlığına karşı çıkılmasını ırkçılık olarak nitelendirdi.

dw.de, 03.07.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.