Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz Planı, İlerleme Raporu’na da girebilir

Balyoz Planı, İlerleme Raporu’na da girebilir  

Avrupa Parlamentosu Hristiyan Demokrat Grup Parlamenteri ve Türkiye Raportörü Ria Ooumen Rujiten, bu gece Parlamento Dışişleri Komitesi’nde tartışılmaya başlanacak olan 2009 Türkiye İlerleme Raporu’nda, Balyoz Darbe planına da Ergenekon’la ilintili olarak yer verilebileceğini açıkladı.

İlerleme raporunun raporun esas oylamasının yapılacağı Parlamento Genel Kurulu’na bir hafta vakit olduğuna dikkat çeken Rujiten “Ne gibi şeylerin daha eklenebileceğine bakacağız. Ergenekon raporda hali hazırda mevcut sanıyorum bu konuda da buna bağlantı yapılabilir” dedi.

Balyoz Planı hakkındaki iddiaların en ince detayına kadar incelenmesini ve sorumluların ortaya çıkarıldıktan sonra adil bir şekilde yargılanmaları gerektiğini belirten Rujiten, bu noktada askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptalini de eleştirdi.

ASKERE SİVİL YARGI YOLU

Taslak raporda yasanın iptaline de yer veren Rujiten “Bu yasanın iptalinden ötürü Türkiye adına derin bir kaygı ve üzüntü duyuyorum. Gerek bu yasanın iptali ile ilgili karar gerekse DTP’nin kapatılması ile ilgili karar miyadı çoktan dolmuş, köhnemiş ve yenilenmek zorunda olan bir anayasaya dayandırılarak alınmıştır. Zaten Türkiye AB üyesi olmak istiyorsa bu anayasayı değiştirmek zorunda. Çünkü neredeyse getirilen her reform Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmekte bu da siyaseti işlemez hale getiriyor” diye konuştu.

Rapordan satır başları

Ruijten tarafından hazırlanan taslak raporda “Ergenekon suç ağının boyutlarından endişe edildiği, Ergenekon davasının, demokratik kurumlarının saygın işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat olarak kullanılması gerektiği” belirtiliyor. İşte 243 değişiklik önergesi verilen Türkiye karar taslağından satır başları:

• Yargının vakit geçirilmeden kapsamlı reforma tabi tutulması modernleşme sürecinin başarısında hayati önem taşımaktadır.

• HSYK’nın temsil gücü, objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflığı güvence altına alacak şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor.

• Ordunun Türk siyasetine ve dış politikasına karışmayı sürdürmesinden endişe edildiği ve demokratik bir ülkede ordunun bütünüyle sivillerin gözetimine tabi olması gerekiyor.

• PKK’nın “silahlarını bırakarak ve şiddeti sona erdirerek hükümetin siyasi inisiyatifine cevap vermesi” isteniyor.

Star, 27.01.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.