Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Kamuoyu, Balyoz'da adı geçen komutanları yakından tanıyor

Kamuoyu, Balyoz'da adı geçen komutanları yakından tanıyor

En kanlı darbe planında görev alacağı belirtilen generaller, bugüne kadar tartışmalı olaylarla isimlerini duyurdu. Korge-neral Engin A., 1995'te Azerbaycan'daki darbe girişimiyle, Tuğge-neral Nuri Ali K. ise Şemdinli iddianamesiyle gündeme geldi. Tuğ-general Uğur U.'nun imzası, Ergenekon'daki fişleme raporunda çıkarken, Tuğgeneral Kaya V., 'sosyetik fişleme' skandalıyla anıldı.

Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi birçok kanlı eylemi içeren Balyoz darbe planıyla ilgili her gün yeni bilgiler gündeme geliyor. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından hazırlandığı belirtilen planda görev alacak 24 generalin ismi basına yansırken, bu komutanların bir kısmı, geçmişte yaşanan tartışmalı eylemlerden tanıdık çıktı. İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nda 5-7 Mart 2003 tarihlerinde Balyoz seminerine katılan komutanlar, sonraki yıllarda farklı olaylarla adını duyurdu. 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Engin A'nın, 1995'te Azerbaycan'daki darbe girişimine karıştığı ileri sürüldü. O tarihlerde Bakü askeri ataşesi olan A.'nın ismi, Güneydoğu'daki yargısız infazlar sırasında da gündeme geldi. Dönemin 3. Kolordu Komutanı Ergin S.'nin 2007'deki Amerika gezisi, hükümete karşı destek arayışı olarak yorumlanmıştı. Seminere 1. Ordu Komutanlığı kurmay başkanı olarak katılan Tümgeneral Nejat B. de, sivil bürokratlarla yaşadığı tartışmalarla adını duyurdu. Dönemin 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Nuri Ali K., Şemdinli iddianamesinde, işadamlarından tehditle para almakla suçlandı. Ergenekon dosyasına giren 47 sayfalık fişleme raporunda 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Uğur U.'nun imzası çıktı. Tuğgeneral Kaya V. ise 2004'teki 'sosyetik fişleme' skandalıyla anıldı.

'Balyoz' kod adlı darbe planının uygulanmasında görev alacağı ileri sürülen 24 generali kamuoyu yakından tanıyor. Selimiye Kışlası'ndaki toplantıya katılan ve darbe planında isimleri yer alan generallerden bazılarını yakından tanıyalım:

Ergin S. (Korgeneral, 3. Kolordu Komutanı): Seminerde Balyoz planının bir EMASYA olmadığını anlatıyordu. Doğu Perinçek'e sahip çıkmıştı. Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin adlarını vermeden, Doğu Perinçek ile yazar Orhan Pamuk'u örnek göstermiş ve "Bir siyasi parti lideri, Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmediği için İsviçre'de yargılanıyor. 'Türkler, 1,5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürt'ü öldürdü' dediğinizde ise ödül kazanıyorsunuz. Aradaki fark budur." ifadelerini kullanmıştı.

Engin A. (Korgeneral, 2. Kolordu Komutanı): Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş'la birlikte çalıştı. On beş yıl önce yaşanan Azerbaycan darbe girişimi sırasında Bakü askeri ataşesiydi. Başarısız olan darbe girişimine adı karıştı. Terör örgütü PKK elebaşlarından Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirildiği 'Yarasa' operasyonunu yönetti. 2000 yılında korgeneralliğe terfi ettirilerek Elazığ 8'inci Kolordu komutanı oldu. Emekli olduktan sonra bir süreliğine Aselsan'da çalıştı. 2008'den beri Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın başında bulunuyor.

Nuri Ali K. (Tuğgeneral, 95. Zırhlı Tugay Komutanı): İsmi Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracına neden Şemdinli iddianamesinde geçiyor. İddianamede Nuri Ali K.'nın işadamlarını tehdit ederek para aldığı ileri sürülüyor.

Uğur U. (Tuğgeneral, 8. Mekanize Tugay Komutanı): Ergenekon davası dosyasına giren 47 sayfalık fişleme raporunda imzası bulunuyor. Raporda, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak dönemi mercek altına alınıyor. 1. Ordu Komutanlığı'nda görevli Tümgeneral Uğur Uzal imzalı ve 25 Haziran 2005 tarihli raporda, Parlak'ın da içinde bulunduğu çok sayıda akademisyen 'Kürt kökenli, PKK sempatizanı, bölücü, ayrılıkçı, eski sol militanı' şeklinde fişleniyor.

Kaya V. (Tuğgeneral, 2. Zırhlı Tugay Komutanı): Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan teknik takibe takıldı. 12 Aralık 2007 tarihinde Ergenekon sanıklarından Hayrettin Ertekin ile yaptığı görüşme kayıtlara geçti. 2004 yılı Mart ayında kaymakamlıklara geçtiği 'fişleme' yazısında, sanatçılardan yüksek sosyete gruplarına kadar herkes hakkında istihbarat yapılmasını talep etmişti. 'Sosyetik fişleme' olarak literatüre geçen olayı Genelkurmay da doğrulamış ve konu hakkında inceleme başlatmıştı.

Ahmet Y. (Tuğgeneral, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı): Şırnak Tümen Komutanı iken yayınladığı 'gizli' ibareli ilginç talimatla gündeme geldi. 2008 Eylül'ünde yayınlanan talimatta Ahmet Y'nin, "Sık mayınlanan yolları doğrudan değil, sivil araç trafiğine açıldıktan sonra kullanın ve böyle bilinen arazileri de önce çobanlar ve göçerler kullansın, siz ondan sonra girersiniz." ifadelerinin yer aldığı ileri sürülmüştü.

Nejat B. (Tümgeneral, 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı): 23 Temmuz 2007 tarihinde, 9. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduğu sırada Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ile protokol tartışmasına girmişti. Bek, protokolde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanında yer almak isteyen Vali Güvenç'i "Yerinize geçin. Sizin yeriniz burası. Herkes yerini bilecek" diyerek adeta azarlamıştı.

Zaman, 27.01.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.