Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Genel Merkez, olağanüstü kurultay isteyen muhalefete yanıt vermedi. MHP mahkemelik oldu

MHP mahkemelik oldu
MHP’de topladığı 543 imzayla olağanüstü kurultay isteyen muhalefet Genel Merkez’den yanıt alamayınca, muhaliflerin avukatları "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açtı.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) 1 Kasım seçimlerinden sonra başlayan yönetim ve olağanüstü kurultay tartışması bugün mahkemeye taşındı. Muhaliflerin avukatları, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, delegeler arasından belirlenecek 3 kişinin "Kurultay Çağrı Heyeti"nde görevlendirilmesi talebinde bulunuldu.

Ankara Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk, Kilis İl Başkanı Arif Amoca, Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses, Kırklareli İl Başkanı Kürşad Yamaner, Ardahan İl Başkanı Taşkın Polat, Bayburt İl Başkanı Süleyman Burç, Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol, Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, Uşak İl Başkanı Ali Kurt, Çorum İl Başkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş "davacı", MHP tüzel kişiliği ise "davalı" olarak gösterildi. 

Dava dilekçesinde bu isimlerin de arasında yer aldığı 543 büyük kongre delegesinin, partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulundukları belirtildi. 

Talebin, olağanüstü kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği aktarılan dilekçede, ancak, bu tarihe kadar olağanüstü kongrenin toplanması kararı alınmadığı gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin değişik tarihlerdeki yazılı ve sözlü açıklamalarında, talebin yerine getirilmeyeceğini beyan ettiği bildirildi. 

Dilekçede, "Büyük kongre delegelerine ait listenin seçim kuruluna teslimi ve kesinleşmesi sureti ile ilanı için Siyasi Partiler Kanunu'nca 15 günlük ilan süresi gerekmesine ve talepnamelerin karşı yana tesliminden itibaren 17 gün geçmiş olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmaması sebebi ile 30 günlük yasal süre içinde kongrenin yapılamayacağı açıkça anlaşılmış ve bu sebeple mahkemenize müracaat ve 3 kişilik kongre çağrı heyetinin seçilerek görevlendirilmesini talep zarureti hasıl olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Büyük Kongreyi toplantıya çağırmak üzere Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in çağrı heyeti "asil üyesi", MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır'ın ise "yedek üyesi" olarak belirlenmesi istenen dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Adı geçen kongre üyeleri, parti tüzük ve programına hakim, hem parti içi geçmişleri, hem mevcut görevleri itibariyle anılan sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilecek konumdadırlar. Ayrıca söz konusu görevi yerine getirmek üzere istekleri bulunmaktadır."

Genel Başkanlık için yarışacaklarını açıklayan Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın, olağanüstü kurultayda genel başkanlık seçimine izin vermeyen tüzük değişikliği kurultayının toplanması için 543 imza toplayarak bunları Genel Merkez’e sunmuştu. Ancak tavrını daha önce “Kurultay toplanmayacak” diye net bir dille açıklayan MHP yönetimi bu talebe resmi bir yanıt vermemişti.

Sonra ne olacak?

Konunun yargıya taşınmasından sonra mahkeme, MHP Genel Merkezi'ne tebligatta bulunacak. Sonrasında ya Genel Merkez’den yazılı olarak savunma istenmesi ya da bir duruşma günü belirlenmesi bekleniyor. Muhalefet cephesinde avukatların tahmini 1 ay ile 45 gün arasında bir sürede duruşma günü belirlenmesi. Kurultaya ilişkin kararın ise 2 ay sonra çıkacağı tahmin ediliyor.

Eğer mahkeme muhalefet cephesini haklı bulur ve 3 kişilik kayyum heyeti atarsa kurultay süreci başlayacak. Çağrı heyeti kurultay tarihini belirleyecek ve tüzük değişikliği için olağanüstü kurultay toplanacak. Tüzük kurultayının toplanması da MHP’de Genel Başkan ve yönetim değişikliğinin kesin olduğu anlamına gelmiyor. Eğer muhalefet bu kurultayda tüzük değişikliği kararını çıkarabilecek sayıda delege oyu alabilirse ancak o zaman yeniden bir tarih belirlenip olağanüstü kurultaya gidilebilecek. Bu aşamaya kadar ortak hareket edecek adaylar arasında yarış da bu aşamada başlayacak.

Mahkeme muhalefetin kurultay talebini haklı bulmazsa Genel Merkez tarafından açıklandığı gibi Olağan Kurultay 2018 yılında yapılacak.

aljazeera.com.tr, 05.02.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.