Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Genelkurmay’dan Balyoz Planı için üstü örtülü kabullenme

Genelkurmay’dan Balyoz Planı için üstü örtülü kabullenme

Yapılan ilk yazılı açıklama, ardından yapılan tophlantıda Balyoz Planı’nın içeriğini yalanlayan Genelkurmay, bazı gazetecilere yapılan bilgilendirmede planın Genelkurmay’dan habersiz yapılmış ve tartışılmış olabileceğini kabul etti. İşte Genelkurmay’ın o kabullenişi:

1. Ordu’nun söz konusu tatbikat semineriyle ilgili olarak da sonuç raporunun o tarihte Genelkurmay’a iletildiğini, ancak bu raporların 4 yıl saklandıktan sonra imha edildiğini yazan Milliyet yazarı Fikret Bila’nın köşesinden satır başları şöyle: Genelkurmay Başkanlığı’nda, Taraf’ın iddia ettiği gibi 5 bin sayfalık bir kayıt yok. (...) Böyle bir planı görevi dışına çıkarak bir veya daha fazla subay yazmış olabilir mi? Bu soruya aldığımız yanıt “Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Öyle bir durum tespit edilse Genelkurmay Başkanı o subayın ilişiğini anında keser” şeklinde. (...) Peki buna rağmen söz konusu seminerde bu konular yer almış ve konuşulmuş olamaz mı? (...) varsa, bu görev alanının dışına çıkmak anlamı taşıyor ve bu tür eylem planı yapan ve bu yönde konuşanları bağlıyor. (...) “Olmaması gerekir, varsa bu TSK’yı bağlamaz” yorumu yapılıyor.

GENELKURMAY’IN ŞÜPHESİ

Genelkurmay’ın 1. Ordu’nun 2003 Martında yaptığı harp oyununu, Taraf gazetesinin ‘Balyoz Planı’ diye yazdığı şekliyle onaylamadığından emin olduğunu yazan Radikal yazırı Murat Yetkin’in köşesinden satır başları ise şöyle: 5-7 Mart 2003 tarihlerinde Selimiye Kışlası’nda yapılan seminerde her şey Genelkurmay Karargahı’nda önceden onaylandığı gibi mi gitti? Bundan karargahta kimse henüz tam emin değil. (...)  bu seminerde, velev ki görev istismarıyla, velev ki dış tehdit bahane edilerek uçak düşürme, cami bombalama gibi kanlı kışkırtmalar konuşulmuş olabilir mi? Cevap: Resmi planda böyle şeylerin olması akıl dışıdır. Olamaz, olmaması lazım. Şüphe ise şu: Genelkurmay onaylamamış olmasına karşın, İstanbul’daki seminerde bu konular da konuşulmuş, Kara Kuvvetleri ve Genelkurmay’a bildirilmemiş olabilir mi? Cevap: Olmaması lazım. (...) Peki nasıl anlayacağız seminerde aslında ne olduğunu? (...) Geriye bir tek yol kalıyor: O seminere katılan 129 subaya sormak; yani bir soruşturma açmak. (...) Hayır, böyle bir soruşturma henüz yok.

AÇIĞA DÜŞTÜLER

‘Balyoz Planı’yla dalga geçen bazı yazarlar, Genelkurmay’ın son açıklamaları üzerine açığa düştü.

Yılmaz Özdil (Hürriyet): Nedendir bilmem, aralarında benim de bulunduğum 137 gazetecinin desteğiyle gerçekleştirilecek  Balyoz Darbesi’ni okuyunca, Şok geldi aklıma. F16 düşürtecekler. Cami bombalayacaklar. Halka ateş açılacak. 200 bin kişi tutuklanacak. On yüz milyon baloncuk olacak.

Mustafa Mutlu (VATAN): Genelkurmay’dan yapılan açıklamaya göre; yayınlanan belgeler, sadece bir “plan harekâtı”nın, diğer deyişle “savaş oyunu”nun unsurları... TSK, bunları “darbe planı” gibi göstermenin “orduyu yıpratmak”tan başka bir amaca hizmet etmeyeceğini söylüyor..

Tufan Türenç (Hürriyet): Darbe planları gizlidir. Orda burda anlatılmaz. Oysa Taraf’ta “Balyoz harekâtı” adı verilen “plan semineri”nin içeriği seminerlere senaryo olarak sunulmuş, hatta tartışmaya bile açılmış. Böyle darbe yapılamaz.

Balyoz’daki ‘yandaşlık’ kriterleri

“Solcu, dik duruşlu ve adil, güvenilmez”

“Alevi, rüşvetçi, CHP’li, güvenilir”

Taraf gazetesi, Balyoz Darbe Planı’nı deşifre etmeyi sürdürürken, ilginç detaylar da çıkmayı devam ediyor. Çetin Doğan cuntası, aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in olduğu dokuz yargıcı sıkıyönetim mahkemesinde görevlendirmeyi planlarken, Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve sekiz hâkim ise darbecilerce emekliye ayrılacakmış. Halen Başbakanlık Müsteşarı olan Efkan Ala ile birlikte 23 vali tasfiye edilirken, dönemin Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ve Sayıştay Başkanı Mehmet Damar ile birlikte 150 bürokrat gözaltına alınacakmış. Bin 885 üst düzey kamu görevlisini tek tek fişleyen Çetin Doğan cuntasının, ‘yandaş ve düşman kriterleri ise bir hayli ilginç.  Brükratların fişlendiği listede bir üst düzey bürokrat için “Alevi, rüşvetçi, CHP’li, güvenilir” denilirken, bir diğer bürokrat için ise “Solcu, dik duruşlu ve adil, güvenilmez” notu düşülmüş. Fişlemelerde Genelkurmay ve Jandarma’nın yok dediği JİTEM’in de fişleme dosyalarına girmiş olması.

Star, 24.01.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.