Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜSİAD Başkanı: Toplum olarak çok gerildik ve yorulduk

 TÜSİAD Başkanı: Toplum olarak çok gerildik ve yorulduk
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, "Toplum olarak çok gerildik, çok da yorulduk. Gerilimlerin düşmesini doğal hayat tempomuza dönmeyi terörün değil, barışın, kaygıların değil geleceğe güvenin hakim olduğu bir ortamı arzuluyoruz" diye konuştu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, Ankara'da yapıldı. Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes," "Toplum olarak çok gerildik, çok da yorulduk. Gerilimlerin düşmesini doğal hayat tempomuza dönmeyi terörün değil, barışın, kaygıların değil geleceğe güvenin hakim olduğu bir ortamı arzuluyoruz. Sayın Başbakanın hükümet programında belirttiği üzere kendi sözleri, ülkemizin ve siyasetin normalleşmesi hayati bir meseledir. Bu anlayışla artık ileriye olumlu bakmak ve küresel rekabette kaybettiğimiz ivmeyi geri kazanmak istiyoruz" dedi.
Başaran Symes, "Başbakanın hükümet programında belirttiği üzere kendi sözleri, ülkemizin ve siyasetin normalleşmesi hayati bir meseledir. Bu anlayışla artık ileriye olumlu bakmak ve küresel rekabette kaybettiğimiz ivmeyi geri kazanmak istiyoruz. Küresel krizden bu yana işler bir türlü rayına girmiyor. Kuşkusuz ülkemizdeki ekonomik ve sosyal gelişmeler de küresel koşullardan etkileniyor. Küresel ölçekte siyasi istikrarsızlık, ihtiyaç duyulan ekonomik ve sosyal reformların hayata geçirilmesini zorlaştırıyor" diye konuştu.


"BİRKAÇ HAFTA SONRA YENİ YILA GİRİYORUZ"

Cansen Başaran Symes, "Birkaç hafta sonra yeni yıla giriyoruz. Bugünün dünyasında, nesnelerin interneti, mobil teknolojiler, temiz ve verimli enerji teknolojileri, akıllı kentler…ile şekilleniyor. Sanayide 4.0 dönemine giriyoruz. Toplumlar, devletler değişiyor. Her yeni genç kuşak topluma farklı beklentiler ile katılıyor. Gerçeklikle, sanalı ayırmakta güçlük çekiyoruz. Bu sadece teknoloji ile değil tavır ve tutum ile ilgili" dedi.


YENİ AB İVMESİNİ ÖNEMSİYORUZ

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye'nin AB sürecine değinen Cansen Başaran Symes, "Yeni AB ivmesini çok çok önemsiyoruz. Bu reformlar bizi AB'ye tam üyelik hedefine yaklaştıracaktır. Mülteci krizinin çözümüne dönük AB ile işbirliğini insani açıdan son derece kıymetli buluyoruz. Ancak zaten olması gereken vize muafiyetinin yeni fasılların müzakereye açıklamasının ve genel anlamda AB üyelik sürecinin mülteci sorunundan bağımsız olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.


"FIRSATLARI KULLANABİLME ORTAMINI NE KADAR BOZDUĞUMUZUN ACABA FARKINDA MIYIZ?"

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, "Önümüzde hem siyasi hem ekonomik ve sosyal reformlar üzerine yoğunlaşabileceğimiz kesintisiz bir 4 yıl var. bu kaçırılmaması gereken değerli bir fırsattır. Türkiye bu dönemi reformlara yoğunlaşarak geçirebilirse tüm elverişsiz küresel koşullara rağmen içinde bulunduğu ülke grubundan pozitif ayrışabilir. Üstelik pozitif ayrışabilmemiz için çok önemli bazı avantajlara sahibiz. Reformlara son derece olumlu yanıt veren bir iş dünyamız var. Fırsatları kullanabilme ortamını ne kadar bozduğumuzun acaba farkında mıyız? Siyasal bünyemizdeki yaraları sarmamız ve toplumsal barışı yeniden tesis etmek için hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile adil yargılama konusundaki eksikliklerimizi süratle gidermemiz gerekiyor" diye konuştu.


"ÖZGÜRLÜK ALANLARININ GENİŞLETİLMESİ, İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BİR KIRMIZI ÇİZGİ OLARAK ADDEDİLMELİ"

Cansen Başaran Symes, "Aslında yarın demek istiyorum. Elimizde hayata geçirilmeyi bekleyen bir yargı reformu stratejisi var. Adalet sistemimizin güçlendirilmesine ihtiyaç var. Özgürlük alanlarının genişletilmesi, ifade ve basın özgürlüğünün bir kırmızı çizgi olarak addedilmesi reform ihtiyacı gösteren en önemli alanlardır" dedi.


"SEÇİMLER ÖNCESİNDE AÇIKLANAN 25 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMI, BİZLERİ ÇOK HEYECANLANDIRMIŞTI"

Hükümet programının ekonomi, iş dünyası ve yargı gibi maddelerden bir kaçını sıralayan Cansen Başaran Symes, "Patent haklarının korunması hakkında kanun tasarısının yasallaştırılmasını sağlayacağız" maddesinin programda yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Seçimler öncesinde açıklanan 25 öncelikli dönüşüm programı, bizleri çok heyecanlandırmıştı. Hükümet programı da iş dünyası açısından öncelikli bir çok hedefi içeriyor bunu memnuniyetle söylemek isterim" açıklamasında bulundu.


"EĞİTİMİN NİTELİĞİ, SANAYİDE DÖNÜŞÜM KOBİ'LERİN VERİMLİLİĞİ UYGULAMA EVRELERİNDE İYİLEŞTİRMELERE İHTİYAÇ VAR"

Cansen Başaran Symes, "TÜSİAD olarak eğitimin niteliği, sanayide dönüşüm ve KOBİ'lerin verimliliği ve büyümesi alanlarında programın uygulama evrelerinde iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Şartlar ne olursa olsun TÜSİAD olarak bilgi üretmeye kesintisiz devam ediyoruz" dedi.


"AB ÜYELİK SÜRECİNİN MÜLTECİ SORUNUNDAN BAĞIMSIZ OLARAK ELE ALINMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Türkiye'nin AB sürecine değinen Cansen Başaran Symes, "Yeni AB ivmesini çok çok önemsiyoruz. Bu reformlar bizi AB'ye tam üyelik hedefine yaklaştıracaktır. Mülteci krizinin çözümüne dönük AB ile işbirliğini insani açıdan son derece kıymetli buluyoruz. Ancak zaten olması gereken vize muafiyetinin yeni fasılların müzakereye açıklamasının ve genel anlamda AB üyelik sürecinin mülteci sorunundan bağımsız olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyası olarak artık beklentimiz, Türkiye'nin önünde bulunan fırsat ve mücadele alanlarına ilişkin reformların etkili bir şekilde kesintisiz uygulamaya konulmasıdır. Bir reform koordinasyon kurulu kurulmalı" diye konuştu.


"TBMM'DE TÜM KESİMLER İLE YAKIN BİR İSTİŞARE İÇİNDE HAREKET EDİLMELİ"

Cansen Başaran Symes, "Sayın Başbakanın TBMM'de hükümet programı sunumunda vurguladığı politikaların şekillendirilmesi ve hayata geçirilmesinde tüm kesimler ile yakın bir istişare içinde hareket edilmesini de bu sürecin önemli bir başarı ölçütü olarak görüyoruz. Yani Parlamentomuzu, hükümetimizi tebrik ediyor başarılar diliyorum" dedi.

Radikal, 03.12.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.