Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Zeytinyağını Avrupa'dan iki kat pahalı yiyoruz

 Zeytinyağını Avrupa'dan iki kat pahalı yiyoruz
Yeni sezonla birlikte zeytinyağı fiyatlarında düşüş bekleyen üreticiler düş kırıklığına uğradı. Kasımda üretici fiyatı 18-20 lira olan altın sıvının litresi, markette 30 lirayı buldu. Avrupa'da ise fiyatlar düşüş eğiliminde.

Zeytinyağında yeni hasat sezonu başlamasına rağmen fiyatlar halen yüksek. Son bir yılda ikiye katlanan fiyatı, yeni sezon ürünü bile frenleyemedi. Kasım ayında başlayan yeni sezonla birlikte fiyatlarda düşüş beklenirken tam tersi oluyor. En büyük zeytinyağı üreticisi ülkeler İspanya ve İtalya'daki yüksek rekolte beklentisi de iç piyasadaki fiyatları gevşetmeye yetmedi. Geçen sezon üreticiden çıkış fiyatı 12-15 lira olan sızma zeytinyağı, perakende 20-25 lira arasında seyretmişti. Kasım itibarıyla başlayan yeni sezonda üretici fiyatı 18-20 lira olan altın sıvı, market raflarında 30 lirayı buldu.

Avrupa'da ise rekolte artışıyla birlikte fiyatlar düşüş trendine girdi. Geçen sezon iklim şartlarından dolayı zeytinyağı üretimi yarı yarıya azalan İspanya'da, yüksek rekolte beklentisiyle fiyatlar düşüşe geçti. İtalya ve Yunanistan'da da fiyatların seyri aşağı yönlü. İspanya'da ağustos ayında litresi 4,19 Euro olan sızma, ekim sonu itibarıyla 3,73 Euro'ya kadar geriledi. İtalya'da 5,53 Euro'dan 4,38 Euro'ya, Yunanistan'da ise 3,54 Euro'dan 3,29 Euro'ya düştü. Bu sezon üretimi yarı yarıya azalan Tunus'ta da fiyatlar düşüş eğiliminde. Ağustosta 4,13 Euro olan zeytinyağı eylülde 3,98, ekimde ise 3,78 Euro'ya düştü. Türkiye'de ise aynı dönemde, 7 Euro'dan 10 Euro'ya kadar çıktı.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) verilerine göre geçen sezon 2,2 milyon ton olan dünya zeytinyağı rekoltesinin, yeni sezonda 2,5 milyon tonu aşması bekleniyor. Türkiye ve Tunus dışında üretici ülkelerde rekolte artışı bekleniyor. Dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan İspanya'da, yaklaşık yüzde 40 artış bekleniyor. İspanya'nın zeytinyağı rekoltesinin, 837 binden 1,2 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Geçen sezon iklim şartlarından kaynaklanan sebeplerden dolayı İspanya'nın üretimi, 1,6 milyondan 800 bin tona kadar gerilemişti. Diğer üretici ülkelerden İtalya'nın rekoltesinin 222 bin tondan 350 bin tona, Yunanistan'ın 300 bin tondan 320 bin tona, Portekiz'in 61 bin tondan 92 bin tona, Fas'ın 120 bin tondan 130 bin tona, Suriye'nin 105 bin tondan 215 bin tona, Cezayir'in ise 69 bin tondan 73 bin 500 tona çıkması bekleniyor. Türkiye'nin rekoltesinin 170 bin tondan 143 bin tona, Tunus'un 295 bin tondan 140 bin tona gerileceği tahmin ediliyor.

Rekolte artışına bağlı olarak Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarında, geçen ağustos ayından beri düşüş eğilimini sürdürüyor. Türkiye'de ise kasım itibarıyla başlayan yeni sezona rağmen fiyatlar hâlâ yüksek seyrediyor. Üretici zeytinyağını 18-20 liraya satıyor, perakendede ise fiyat 25-30 lira arasında seyrediyor.

‘Bu fiyatlarla ihracat yapmak hayal'

Zeytinyağında yüksek fiyat, ihracatçıyı da zor durumda bırakıyor. “Bu fiyatlarla ihracat yapmak hayal.” diyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, fiyat konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Geçen sezon bazı ihracatçı firmaların, pazarını kaybetmemek için başka ülkelerin yağını alıp satmak zorunda kaldığını vurgulayan Uygun, bu sene de aynı durumun söz konusu olabileceğini dile getirdi. Ürün eksikliğinden dolayı ihracatın geçen yıldan daha da kötü olacağına dikkat çekerek, “İhracatçı, fiyat konusunda ciddi sıkıntı içinde. Kimse ihracat yapamaz; ya kapanacak ya da yurtdışında firma kurup başkasının yağını pazarlayacak. Şu anda Türkiye'deki fiyatlar, dünya ortalamasının üzerinde. İhracat için ürün bulmak bile zor. Pazarlarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz.” diye konuştu. Poyraz Zeytinyağları Genel Müdürü Soykan Yanya da yüksek fiyatlardan dolayı ihracatın yavaşladığını kaydetti. Yanya, şöyle konuştu: “Umuyoruz ki yeni hasatla beraber tekrar rekabet edebilir fiyatlara kavuşuruz. Rivyera zeytinyağı fiyatlarıyla rekabet edilebiliyoruz ancak sızma zeytinyağı fiyatlarımız yüksek kalıyor. Şu anda en büyük rakiplerimizden biri olan İspanyollar, sızma zeytinyağında daha avantajlı fiyatlarla piyasada yer alıyor.”

Zaman, 23.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.