Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > TBMM açılıyor, milletvekilleri bugün yemin edecek

TBMM açılıyor, milletvekilleri bugün yemin edecek
AKP 317,CHP 134, HDP 59 ve MHP 40 milletvekiliyle temsil edilecek

TBMM Genel Kurulu 1 Kasım seçimlerinin ardından bugün açılıyor. Milletvekilleri, 26. Dönem'in 1. Yasama Yılı'nın açılışında yemin edecek.

TBMM Genel Kurulu, Meclis İç Tüzüğü'nün 3. maddesi uyarınca, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden 5. gün saat 15.00'te çağrısız toplanıyor. Buna göre, Genel Kurul bugün saat 15.00'te toplanacak. 

25. Dönem'de olduğu gibi, 26. Dönem'de de en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olacak. Baykal, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralacak.

Genel Kurul öncesi, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 14.00'de TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak.

26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın başlamasının ardından milletvekilleri, yemin edecek. 

Bu arada, 510 milletvekili TBMM Şeref Holü'nde kayıt masalarında kayıt işlemlerini tamamladı.  

Seçim hükümeti düşecek

Yasa gereği TBMM Genel Kurulunun kesin seçim sonuçlarının açıklandığı günü takip eden 5. gün saat 15.00'te toplanması gerekiyor. Bu kapsamda, TBMM Genel Kurulu, bugün toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

Aynı gün geçice seçim hükümeti düşecek. Meclis'teki oturumun ardından Ahmet Davutoğlu AKP Genel Başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yeni hükümet için ilk görüşmeyi yapacak.

Oturma düzeni sil baştan

TBMM Genel Kurulu'nda  grupların oturma düzeni yeniden belirlendi. MHP, geçen dönem HDP Grubu'nun oturduğu bölümde yer alacak. 

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, 17 Kasım'da yemin töreniyle başlayacak 26. Dönem için Genel Kurul'daki oturma düzenine son şeklini vererek siyasi parti gruplarına gönderdi. 

Meclis teamüllerine göre, Genel Kurul'da oturma düzeni; Başkanlık Divanı'na göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre grupların sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta yer alması şeklinde biçimleniyor. Koalisyon dönemlerinde, hükümeti oluşturan partiler yan yana oturabiliyor.  

AKP, yeni dönemde 25. Dönem'de kaybettiği orta sırayı alarak Genel Kurul'da oturacak. AKP'nin yanında CHP, CHP'nin yanında HDP, HDP'nin yanında, en sağdaki sırada ise MHP Grubu yer alacak. MHP'li bazı milletvekilleri, HDP Grubu'nun arka sıralarında oturacak. HDP'li bazı bazı milletvekilleri CHP Grubu'nun arka sırasında yer alacak. CHP'li bazı milletvekilleri de AKP Grubu'nun arka sıralarında oturacak.

Genel Kurul'da, komisyon ve Bakanlar Kurulu sıraları hariç olmak üzere 524 koltuk bulunuyor. Yeni dönemde 317 milletvekiline sahip AKP Grubu, Genel Kurul'da 292, 134 milletvekiline sahip CHP 134, 59 milletvekiline sahip HDP 58, 40 milletvekiline sahip olan MHP ise 40 koltukta oturacak. 

t24.com.tr, 17.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.