Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten polisler hakkında iddianame tamamlandı: Gülen şüpheli, Erdoğan müşteki

 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten polisler hakkında iddianame tamamlandı: Gülen şüpheli, Erdoğan müşteki
17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten polisler hakkında iddianame tamamlandı. Fethullah Gülen'in darbe suçlamasıyla bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müşteki’, Başbakan Davutoğlu ise 'mağdur' sıfatıyla yer aldı.

17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında, şüphelilere kumpas kurduğu iddia edilen polisler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi.
Yaklaşık 1500 sayfadan oluşan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen yer aldı.
Gülen hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

'Erdoğan müşteki, Davutoğlu mağdur'
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müşteki olarak yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ise mağdur olarak yer verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onayına sunulan iddianamede ayrıca Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Berat Albayrak, Serhat Albayrak, Hakan Fidan, İsmail Rüştü Cirit, Nihat Ömeroğlu ve Yalçın Akdoğan da müşteki olarak yer aldı.
17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘yolsuzluk’ soruşturmaları kapsamında operasyonlar düzenlendi. Operasyonların ardından ‘Hükümete darbe mi?’, ‘Yolsuzluk mu?’ tartışmaları başlatıldı.
Operasyonları düzenleyen polisler ve savcılar hakkında ‘hükümete darbe’ soruşturması yürütüldü. Soruşturmayı yürüten polislerin bir kısmı tutuklandı.
Savcılık tarafından ‘devlet içinde paralel devlet yapılanması’ iddiaları ile ilgili soruşturmalar başlatıldı. Yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturmalara ise takipsizlik kararı verildi.

aljazeera.com.tr, 01.10.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.