Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kayseri'de gözaltına alınanların tamamı serbest: Hukuksuz operasyonda skandallar zinciri

 Kayseri'de gözaltına alınanların tamamı serbest: Hukuksuz operasyonda skandallar zinciri
İş dünyası üzerindeki siyasi baskıların bir örneği de Kayseri'de yaşandı.

Kayseri'de Melikşah Üniversitesi'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan, Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi adli kontrol şartıyla, 4 kişi ise tutuklanmaları talebiyle savcılık tarafından mahkemeye sevkedildi. Dün gece geç saatlerde TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi ve Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi Memduh Boydak, Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Filiz ve iş adamı Ahmet Türkmen çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından adli ‘kontrol şartıyla' serbest bırakıldı.

 

SORULARA İÇTENLİKLE CEVAP VERDİM

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Memduh Boydak, serbest kaldıktan sonra yaptığı açıklamada adalet ve hukuk vurgusu yaptı. Boydak, “Hukukun üstün olduğu bir Türkiye özlemi hepimizin isteği olmalıdır. Şahsıma Melikşah Üniversitesi ile ilgili adli mercilerce iletilen sorulara içtenlikle cevap verdim.” diye konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi, Boydak Holding CEO'su ve Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Memduh Boydak, Kayseri Adliyesi çıkışında çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Adliye çıkış kapısında Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, kardeşi Memduh Boydak'ı karşıladı ve kucaklaştı. ‘Geçmiş olsun' dileklerinde bulundu. Çıkışta açıklama yapan Boydak, “Biliyorsunuz iki gündür buradayız. Devam edegelen soruşturmadan dolayı buralardayız. 16 Eylül 2015 sabahı Melikşah Üniversitesi ile ilgili soruşturma kapsamında emniyet müdürlüğüne çağrıldım. Türk adaletine ve hukuka saygımız, inancımız mütevelli heyet başkanlığını yürüttüğümüz Melikşah Üniversitesi ile ilgili sorulara içtenlikle cevap verdim. Ülkemiz böyle bir gündemde iken böyle bir hadise ile gündeme gelmeyi arzu etmezdim.”

4 KİŞİ DAHA SERBEST BIRAKILDI

Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 4 kişi, 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakıldı. Karar sonrası işadamı ve üniversite çalışanları özel eşyalarını teslim alarak serbest bırakıldılar.

Böylece 11 kişi hakkında gözaltı kararı bulunan operasyonda gözaltına alınan 5'i işadamı, 2'si üniversite çalışanı toplam 7 kişi, emniyet, savcılık ve mahkemedeki sorgularının ardından serbest bırakılmış oldu.

 

SAVCI, MAHKEME KARARINI DENETLEMEYE KALKTI

Türkiye'nin vergi rekortmeni ailelerinden Boydaklar'ı sindirmeye yönelik operasyonda bir dizi hukuki skandalı yaşandı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Metin Yıldırım, soruşturma kapsamında Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararıyla yapılan arsa satışını “usulsüz” olarak değerlendirerek algı operasyonu yaptı. Yıldırım, bu işlemle yetkisi dışına çıkarak kesinleşmiş mahkeme kararını da denetlemiş oldu.

Yükseköğretim Kanunu'na (YÖK) göre üniversite ve mütevelli heyeti hakkında soruşturma başlatmak için YÖK Başkanlığı'ndan izin alması gerekirken izin almadan operasyon yaptı. Polisin özerk olan üniversiteye girme yetkisi yokken üniversitede arama kararına da imza atıldı.

17 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında “paralel safsatası” ile başlatılan algı operasyonlarından biri önceki gün Kayseri'de, Türkiye'nin vergi rekortmeni ailelerinden Boydaklar'a karşı yapıldı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Metin Yıldırım'ın yürüttüğü algı operasyonunda gözaltına alınan Melikşah Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı, Boydak Holding Yönetim Kurulu üyesi ve CEO'su Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi dün adliyeye sevk edildi.

Algı operasyonuna, yaşanan skandallar damga vurdu. Üniversite yöneticilerine, “üniversite çevresindeki arsa sahiplerine tehdit ve baskıyla arsa gaspı” suçlaması yöneltildi. Ancak üniversitenin satın aldığı arsaların Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişiler tarafından bedelinin belirlendiği ve belirlenen fiyatlarla üniversiteye satışının yapıldığı ortaya çıktı. Bu kapsamda kesinleşmiş mahkeme kararıyla yapılan satışlar için işadamlarına yağma suçlaması yöneltilmesi dikkat çekti.

ARSALAR MAHKEME KARARIYLA SATILDI

Soruşturmaya konu olayda şikâyetçiler arasında bulunan arsa sahibi Mehmet Şimşek ile üniversite yetkilileri, arsa bedelinde anlaşamadı. Bunun üzerine uyuşmazlık Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşındı. Mahkemenin 2011 yılında atadığı bilirkişi, arsaya 480 bin TL değer biçti. Ardından mahkeme, bilirkişinin belirlediği fiyat üzerinden davayı karara bağladı. Satış bu bedel üzerinden gerçekleşti. Ancak Şimşek, aradan yıllar geçtikten sonra tehdit edildiğini iddia ederek şikâyetçi oldu. Savcı da şikâyeti işleme koyarak mahkeme kararını denetlemek için soruşturma başlattı.

Zaman, 18.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.