Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Japonya başardı sıra sizde

 Japonya başardı sıra sizde
Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, B20 Konferansı için geldiği Ankara’da dünya ekonomisini değerlendirirken, Türkiye’ye dönük tavsiyesi ise kadınların daha çok ekonomiye katılması oldu. Lagarde, “Japonya Başbakanı bu konuyla ilgilendi ve ekonomiye katılmalarını sağladı. Bu Türkiye için de önemli bir konu” dedi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, Ankara’da düzenlenen B20 (Business 20) Türkiye Konferansı’na katıldı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın moderatörlüğünde düzenlenen ve küresel ekonominin değerlendirildiği oturumda konuşma yapan Lagarde, “Kadınların iş gücü piyasasına girmesi çok önemli. Japonya Başbakanı bu konuyla ilgilendi ve ekonomiye katılmalarını sağladı. Bu Türkiye için de önemli bir konu” dedi.
Görevlerinin istikrara katkıda bulunmak olduğunu anlatan Lagarde, şöyle konuştu: “İstikrar özellikle yatırım yapanlar için önemli. Kesinlik, tahmin edilebilirlik, istikrar... Ortak noktamız kırılgan toparlanma. Bu toparlanma ülkeler arasında her zaman eşit şekilde de olmuyor. İstediğimiz kadar hızlı olmasa da daha çok daha gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Ortak nokta verimliliğin düşük seviyelerde seyretmesi. Bu da büyümenin kalitesini etkiliyor. Avustralya’nın G20 Başkanlığı döneminde büyümeyi ne tür tedbirlerle 5 yıl içerisinde yüzde 20 artırabiliriz üzerinde durmuştuk.

BİRLİKTE ÇALIŞILMALI

Ama artık ben nicel olarak bakmak istiyorum. Altyapı büyümede çok önemli. Altyapı yatırımlarında ileri ekonomilerde yüzde 1’lik artış, büyümede yüzde 0.4’lük artışa karşılık geliyor. Ama burada ‘aracıların aradan çıkarıldığı işlerin şeffaf bir tedarik yöntemiyle yapıldığı etkili altyapı yatırımlarından’ bahsettiğimi de belirtmeliyim. Ekonomik krizden sonra bazı kanallar halen tıkalı ve kredi akışı ancak toparlanabildi. Birtakım ödenmeyen, batık krediler sorunu söz konusu oldu. Bu konulara da değinmek gerekiyor. Şirketlerin önündeki engeller kalkmalı ve istihdam piyasasıyla ilgili sistemler çok kolay olmalı. KOBİ’ler için birlikte çalışmak çok önemli.”

İnsanlığımızı kaybettik
Surİyelİ mülteciler sorununa değinen Lagarde, şu değerlen-dirmeyi yaptı: “Sahile vuran çocuğun fotoğrafı belki de insanlığımızı kaybettiğimizi gösteriyor. Tabii ki yalnız değil o çocuk. Gerçekten inandığınız şeylere, en başa dönmeniz gerekiyor. Asıl misyonunuz neydi, asıl amacınız neydi, burada noktaları birleştirmeniz gerekiyor. Papa’yla yakın zamanda yaptığım bir görüşmede Papa bana, ‘Sen endişelenme, biz genç insanlar için umut konusunda çalışabiliriz, sen istihdama eğil’ dedi.”

Hürriyet, 05.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.