Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türk müteahhitlerin yurtdışı işleri yüzde 40 azaldı

Türk müteahhitlerin yurtdışı işleri yüzde 40 azaldı

Taahhütte Çin'den sonra dünya 2.si olan Türk müteahhitler, ilk 6 ayda 2014'e göre yüzde 40 daha az ihale alabildi. Kazançları da yüzde 20 azaldı. Uzmanlara göre bunda, Mısır ve Libya gibi ülkelerin dış politika sebebiyle Türkiye'ye tavır almasının etkisi var.

Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da izlediği politikalar inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Geçen yıl ilk 6 ayda 116 ihale kazanan Türk müteahhitler, bu yılın ilk 6 ayında yurtdışından 69 iş alabildi. Ant Yapı, Cengiz, Enka, İhlas, Kalyon, Limak, Polimeks, Rönesans ve Soyak'ın da üyesi olduğu Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) dün açıklanan raporuna göre iş sayısında yüzde 40 kayıp yaşayan müteahhitlerin geliri ise geçen yıl ilk 6 ayda 10 milyar dolar iken, bu sene aynı dönemde yaklaşık yüzde 20 kayıpla 8,2 milyar dolara geriledi. Yurtdışında Çin'den sonra dünya ikincisi olan müteahhitlerin toplam geliri 2013'te 30 milyar doları aşarak zirve yapmıştı. Ardından düşüşe geçen bu rakam geçen yıl yüzde 10 kayıpla 27 milyar dolara çekilmişti. Bu sene ilk 6 ayda ise 8,2 milyar doları ancak bulan iş hacmi müteahhitleri üzerken, birlik bunda en önemli pazarlar olan Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrasya ülkelerin de son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntıların etkisi bulunduğunu dile getiriyor. Ancak uzmanlar Türkiye'nin dış politikası sebebiyle Mısır ve Libya gibi ülkelerin Türkiye'ye tavır almasının da gerilemede etkisi bulunduğunu dile getiriyor.

SEÇİMLER BİTTİ, EKONOMİ HÂLÂ GÜNDEM DIŞI

TMB, taahhüt işlerindeki azalmada yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra ülke içindeki gündemin de etkisi olduğu kanaatinde: “Yoğunlaşan terör saldırıları, mevcut siyasi belirsizliğe tüm siyasi partiler tarafından dile getirilen erken seçim konuşmalarının artarak eklenmesi, TSK'nın Suriye'ye operasyonu neticesinde riskler önemli oranda artmış; TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı hızlanmıştır. Sınırdaki çatışma haberleri koalisyon ihtimalinin zayıfladığına ilişkin yorumların ve erken seçim söylemlerinin üzerine gelince; TL/dolar kuru 2,75 TL'ye kadar tırmanmış, şok yaşayan BIST hızla değer kaybetmiş, 2 yıllık gösterge tahvil faizleri çift haneye yaklaşmış, Türkiye risk primleri yükselmiştir. Seçimler bitti, yeni gündemler oluştu ancak ekonomi hâlâ gündem dışı!”

 Zaman, 31.07.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.