Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gençlerin yüzde 66'sı gelecekten umutsuz

 Gençlerin yüzde 66'sı gelecekten umutsuz
Türkiye'de 6 milyon genç ne çalışıyor ne de eğitim görüyor. Bunların 4,7 milyonu ise herhangi bir iş aramıyor. Gençler gelecekleri konusunda da ümitsiz. Amerika merkezli Pew Research Center'ın araştırmasına göre, Türkiye'de 18-29 yaş arasındaki gençlerin sadece yüzde 34'ü halihazırdaki durumdan daha iyi bir ekonomide yaşlanacağını düşünüyor. Yaşlılar gençlere nazaran daha ümitli.

Türkiye'nin umudu olan 15-29 yaş grubu gençlerin 3'te 1'i ne eğitim görüyor ne de çalışıyor. Sayıları 6 milyonu aşan bu gençlerin 4,7 milyonu ise herhangi bir iş de aramıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı ‘2015 Becerilerin Görünümü' başlıklı raporunu ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerini esas alarak yaptığı analizde; ülkedeki gençlerin yüzde 31,3'ünü oluşturan ‘ne eğitim gören ne de çalışan nüfus' itibarıyla Türkiye, OECD'ye üye 33 ülke arasında ilk sırada geliyor. TÜİK'in iş aramayanları, umudunu yitirenleri dahil etmediği işsizlik oranı da bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 seviyesinde seyretmişti. 2011 krizi dönemindeki yüzde 10,2'nin üzerindeki bu rakama, iş arama ümidini yitiren 635 bin kişi daha katıldığında rakam 2001 krizi döneminin daha da üstüne çıkıyor.

TİSK ve TÜİK verilerinin sonucu ise önceki gün Amerika merkezli araştırma şirketi Pew Research Center'ın 40 ülkeyi kapsayan yeni çalışmasında ortaya çıktı. Araştırmaya göre, Türkiye'de 18-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 66'sı daha kötü bir ekonomide yaşlanacağını düşünüyor. Türkiye'de de 947 kişi ile yüz yüze yapılan araştırmanın sonucuna göre 50 yaş üstündekilerin de yüzde 44'ü ekonominin geleceği hakkında kötümser.

40 ülkeyi kapsayan araştırmada en dikkat çeken konu ise gelişmiş, gelişmekte olan ve geri kalmış ekonomilerdeki yaşlılardan ziyade gençler ekonomileri hakkında iyimser iken, Türkiye'de bu durum tam tersi görünüyor. Türkiye'deki gençlerin sadece yüzde 34'ü gelecekleri hakkında daha iyimser beklentilere sahip. 30-49 yaş aralığındaki nüfusun da sadece yüzde 35'i 15-20 yıl sonra daha iyi bir ekonomiye kavuşacaklarını düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'deki gençlerin çoğunlukla gelecekleri hakkında endişeli olmalarını 2009'dan sonra bozulan ekonomiyle, torpil gibi adalet dışı uygulamalarla, adam kayırmayla açıklarken, 50 yaş üstündekilerinin iyimser olmasını ise yakın geçmişte gördükleri yoksulluğa bağlıyor. Gelişmekte olan ekonomilerdeki en ümitsiz gençler Türkiye'de yer alırken, Türkiye kadar gelişmeyen ülkelerdeki vatandaşların gelecek ekonomileri hakkında daha iyimser olması da dikkat çekti. Nitekim Çin'de vatandaşların yüzde 88'i, Nijerya'da yüzde 84'ü, Hindistan'da yüzde 74'ü, Brezilya'da yüzde 61'i, Arjantin'de yüzde 55'i, Endonezya'da yüzde 51'i, Güney Afrika'da yüzde 47'si, Meksika'da yüzde 41'i, Türkiye'de ise yüzde 40'ı çocuklarının ve gençlerin büyüdüğünde daha iyi bir ekonomik ortamda yaşayacağına inanıyor. Bu oran Vietnam'da yüzde 91, Etiyopya'da yüzde 84, Burkina Faso'da yüzde 71!

Üniversiteli istihdamında Türkiye sondan ikinci

TİSK'in OECD verilerini esas alarak hazırladığı ‘2015 Becerilerin Görünümü' adlı raporda Türkiye'nin, üniversite mezunlarının istihdam oranının büyüklüğü açısından 35 ülke arasında, en alttaki 5 ülke içinde yer aldığına vurgu yapılmıştı. Erkek öğrencilerin mezun olduktan sonraki istihdam puanında yüzde 84,2 ile sondan 5., kız öğrencilerin yüzde 64,6 ile sondan ikinci olduğu araştırmada, İsviçre, Şili, Brezilya, İzlanda, Avusturya, Japonya, Almanya, Norveç ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin mezun olan öğrencilere çok kolay iş bulabildiğine dikkat çekilmişti.

Zaman, 28.07.2015
 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.