Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Economist: Türkiye, Kürtlerin gücünü kısıtlamakta kararlı

 Economist: Türkiye, Kürtlerin gücünü kısıtlamakta kararlı
Economist dergisi "Türkiye ile Kürt militanlar arasındaki ateşkes bitti" başlıklı yazısında Türkiye'de son günlerde yaşananlara yer veriyor.

"Nihayet IŞİD'e saldırmasından sadece bir gün sonra, Türkiye silahlarını eski düşman PKK'ya çevirdi" diyen dergi, örgütün hapisteki lideri Abdullah Öcalan iki yıldır hükümetle bir barış anlaşması müzakere ederken PKK'nın da ateşkese uyduğunu söylüyor.
Economist PKK'nın geçen hafta polis öldürerek ateşkesi ilk bozan taraf olduğunu hatırlatıyor ve 25 Temmuz'da Türk jetlerinin Irak'taki PKK kamplarını hedef aldığını anlatıyor.


Ateşkese nokta

Dergi çatışmaların PKK ile hükümet arasındaki ateşkese kesin bir nokta koyduğunu söylüyor.
Economist'e göre durum Türkiye'nin IŞİD'i yok etmek için ABD'nin öncülüğünde girişilen askeri harekâta katılma konusunda ki yeni, istekli halini karmaşıklaştırıyor.
ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığını söyleyen Economist, Washington'ın PKK'yla yakın müttefik olan Suriye’deki Kürt YPG savaşçılarına destek verdiğini aktarıyor.
Dergi "Suriye'de ele geçirebildikleri her yerde Kürt kantonları kurmaya başladılar. Türkiye, ABD'nin IŞİD'e karşı giriştiği harekâta katılmış olabilir. Ama saldırılar Kürtlerin bu savaşta elde ettikleri büyüyen gücünü kısıtlamaya kararlı olduklarını gösteriyor" diyor.


'HDP baraj altında kalır' umudu
Türkiye'nin saldırılarının içeriye dönük bir siyasi amacı da olduğunu söyleyen dergi, şöyle devam ediyor;

"İktidardaki AKP, 7 Haziran'daki seçimlerde HDP yüzde 10 barajını geçince tek başına iktidar olmak için gereken çoğunluğu kaybetti. AKP bir koalisyon hükümeti için gereken ödünleri vermeye isteksiz göründü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonbaharda erken seçime gidebilir. Erdoğan iktidarı döneminde Kürt sorununa pragmatik yaklaşımıyla tanındı. Ama geçen yıl cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Kürt karşıtı, milliyetçi bir tutum takındı. Çoğu kişi hükümetin HDP'nin yüzde 10 barajının altında kalması umuduyla PKK'ya saldırma ve Kürt karşıtı duygulara oynama fırsatını kullandığına inanıyor."
AKP'nin ezici üstünlüğüyle oluşacak bir parlamentonun Erdoğan'ın anayasayı değiştirmesini ve başkanlık sistemi projesini mümkün hale getirebileceğini söyleyen Economist yazıya şöyle son veriyor;

"Amerika IŞİD'le mücadeleyi zayıflatabileceği korkusuyla, Türklerin Kürtlere karşı giriştiği yeni saldırılardan kaygılı. Erdoğan hala Türkiye'deki Kürtlerle barış yapmak istediğini ileri sürüyor. Ama Türkiye'deki çok sayıda Kürt de PKK'ya yoğun bir sempati beslerken örgütün kamplarını bombalamak, bu amaca ulaşmak için pek olası bir yol değil."

BBCTurkish.com, 28.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.