Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İnşaat şirketleri bankalara 92 milyar lira borçlu

İnşaat şirketleri bankalara 92 milyar lira borçlu
 

Yılın ilk 3 ayında ev almak isteyenler bankalardan 5 milyar 787 milyon lira konut kredisi çekerken, patronların borcu da 7 milyar lira arttı. Konut satışındaki ilk 5 aydaki dikkat çekici yükselişe rağmen inşaat patronlarının bankalara olan borcunun erimek yerine yükselmesi dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre inşaat şirketlerinin bankalara olan borcu yılın ilk 3 ayında yaklaşık 7 milyar lira arttı. Önceki yıl sonunda bankalara toplamda 85 milyar 411 milyon lira borcu bulunan inşaat sektöründeki şirketlerin Mart 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 92 milyar 196 milyon liraya ulaştı. Uzmanlara göre ortaya çıkan bu fark, ekonomi adına bir risk taşıyor. Nitekim 200'den fazla sektörü etkileyen inşaat sektöründe yaşanabilecek olası bir sıkıntının, Türkiye'de bankacılık ve reel sektörde ciddi problemlere yol açabilir. Konut satışındaki ilk 5 aydaki dikkat çekici yükselişe rağmen inşaat patronlarının bankalara olan borcunun erimek yerine yükselmesi dikkat çekti. Uzmanlar bu durumu ‘özellikle lüks konut üreticileri istedikleri satışlara ulaşamadı' şeklinde yorumluyor. Bu konuya değinen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, “2014'te Türkiye'de 1 milyonun üzerinde satılamayan konut var. Bu stokun yaklaşık yüzde 70'i lüks yapılardan oluşuyor. Demek ki yükse talep yok.” demişti. Aşa'ya göre lüks konuta olan talebin azalmasında bu konutların fiyatının 2010-2014 arasında ikiye katlanmasıyla çok yakından alakalı.

21 İNŞAAT FİRMASI İSO 500'DE

İstanbul Sanayi Odası'nın önceki hafta açıkladığı ülkenin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) üyesi 21 firma girdi. 81 sanayici firma ve 29 sektör derneği temsil eden İMSAD, listede demir-çelikten alüminyuma, çimentodan cama, plastikten seramiğe, kimya ve yapı gereçlerine kadar inşaat malzemeleri sektörünün temel alanlarında üretim yapan firmalarla temsil edildi. 21 firma, 2014'te 16,9 milyar lira net üretimden satış elde etti. Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, 52,1 milyar dolar yurt içi pazar büyüklüğü, 21,1 milyar dolar ihracatı, toplam ihracat içinde yüzde 14 payı ve cari açığa yüzde 228 pozitif katkısı ile inşaat malzemeleri sanayinin ülkemiz ekonomisindeki gücüne dikkat çekerek, “Üyelerimiz 1,5 milyon kişilik istihdam sağlıyor. İmalat sektöründeki payı yüzde 17'ye yaklaşan Türk inşaat malzemesi sanayi, aynı oranı sanayi katma değerinde de gerçekleştiriyor. İnanıyoruz ki, ülke olarak, üretime dayalı sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak tedbirleri almamız ve yapısal reformları hızla gerçekleştirmemiz, sektörün gelişmesindeki ivmeyi artıracaktır.” dedi. Listedeki inşaat malzemesi üreticilerinden bazıları şöyle: Assan Alüminyum, Akçansa, Çimsa, Trakya Cam, Betek Boya, Kaleseramik, Eczacıbaşı Yapı, DYO, Nuh Çimento, Schneider Elektrik, Demir Döküm, Polisan, İzocam, Jotun, Kale Kilit, Georg Fischer Hakan Plastik, Traçim Çimento, Seranit Granit Seramik,  Marshall ve Vernik Sanayi ile Kalekim Kimyevi Maddeler.

Zaman, 27.06.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.