Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan, Angelina Jolie'nin de bulunduğu BM heyetiyle görüştü

Erdoğan: Bu oyuna izin vermeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şam rejimi ve IŞİD konusunda yapılan yanlışlar PYD konusunda da yapılıyor" diyerek Batılı ülkeleri suçladı. Erdoğan, "Suriye'de sadece bir gruba destek verilerek, diğer tüm kesimlerin tasfiyesine dönük bir oyun oynanıyor" dedi.
 

Dünya Mülteciler Günü nedneiyle Mardin'de olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Angelina Jolie'nin de aralarında olduğu BM heyetiyle görüştükten sonra Midyat'ın Akçakaya mahallesindeki 2 bin 378 Iraklı Ezidi ve 3 bin 47 Suriyeli'nin kaldığı AFAD Geçici Barınma Merkezi'nde sığınmacılarla iftara katıldı.

Cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada, "İmkânları bizden daha iyi olan ülkelere göre çok daha cesur davrandık ve kapılarımızı açtık. Hiçbir mağduru, mazlumu zalimin pençesine terk etmedik, etmeyeceğiz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

"Demokrasi ve refah konusunda sözü hiç kimseye bırakmayan Batı ülkelerinin bu süreçte utanç verici tavrını görüyoruz. Mülteci teknelerini sınırlarına yaklaştırmayıp, içindeki masumları Akdeniz'in, Ege'nin sularında ölüme terk eden ülkeler var. Sadece ve sadece kendi halklarının refahını öne sürerek yardım için uzanan elleri geri çevirmek bize göre insanlık suçudur. Hiçbir ülke kendini ve halkını dış dünyaya kapatarak arzu ettiği refaha ve güvenliğe kavuşamaz. Kapılarını açmayan bu devletler, Türkiye'nin omuzladığı yüke destek vermekten de kaçınıyorlar. Şu an bizim ülkemizde 2 milyon mülteci var. Avrupa'nın tamamında 200 bin kişi bile yok. Avrupa ekonomik olarak bizden güçlü değil mi? Nerede insan hakları? Bu ikiyüzlü tavır ortadan kalkmadığı sürece dünya barışı her zaman tehlikededir.  Biz kilerimizdeki son ekmeğe kadar, elimizdeki imkânları kardeşlerimizle bölüşmekten çekinmeyiz. Ama bu tüm insanlığın ortak sorunudur."

"Aynı yanlışlar bugün PYD konusunda yapılıyor"

PYD'nin silahlı gücü YPG ile Burkan el Fırat isimli muhalif grup, Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad'ı ele geçirmiş, IŞİD buradan geri çekilmişti. Erdoğan buna atıfla şunları söyledi:

"Batı başta olmak üzere tüm dünya Suriye'de insanlık, Mısır'da demokrasi konusunda sicilinin bozulduğunu bilmelidir. Biz Suriye ve Irak'ta sorunların barış içinde çözülmesi için en başından beri mücadele ettik. Şam ve Bağdat yönetimlerine uyarılarımızı en başından beri yaptık. Ayrıca BM, NATO, AB nezdinde, bölgedeki gelişmelerin nereye varabileceğini sürekli anlattık. Malesef dün önce Şam rejimi, ardından DEAŞ (IŞİD) konusunda yapılan yanlışlar bugün PYD konusunda yapılıyor. Bölgenin tarihine, sosyolojisine, demografisine uymayan hiçbir çözüm, bu coğrafyaya barış getirmez. Biz bölgededki herhangi bir etnik ve inanç grubunun değil, orada yaşayan tüm insanların hakkını, hukukunu, geleceğini gözeten çözümden yanayız. Bu dayatmalar daha çok kan, daha çok acı getirir. Suriye'de sadece bir gruba destek verilerek, diğer tüm kesimlerin tasfiyesine dönük bir oyun oynanıyor. Biz bu oyuna izin vermeyeceğiz."

"Yeni zulümlere göz yummayacağız"

"Ülkemizdeki misafirlerimizi yurtlarına, evlerine kavuşturmak için çabalarken, yeni zulümlerin yaşanmasına göz yummayacağız. Vatanlarından uzakta, sabırla güzel günlere kavuşmak isteyen kardeşlerimizin sonuna kadar yanında olacağız. İnşallah zafer sizlerin olacaktır."

Jolie ile görüştü

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan önce, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü sebebiyle Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye sığınanların kaldığı Midyat Çadır Kenti'ni ziyarete gelen Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksel Komiseri Guterres ile görüştü. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

BMMYK heyetinde Guterres'in yanı sıra Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, Özel Temsilci Angeline Jolie, Basın Sözcüsü Melissa Fleming ile Ankara Ofisi İrtibat Müdürü Alev Örsel Karaca da vardı.

Türkiye heyetinde ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar ve AFAD Başkanı Fuat Oktay yer aldı.

Erdoğan ve heyetini Mardin Havalimanı'nda Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk karşılamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vali Koçak ve Başkan Türk ile helikoptere binip Midyat ilçesine geçmişti.

"Yardım 370 milyon dolar, harcama 6 milyarı aştı"

Erdoğan BM heyetiyle görüşmesinden sonra şöyle konuştu:

"Dünyada şu anda en çok mülteci kabul eden ülke Türkiye. Malum Suriye ve Irak olmak üzere 2 milyon gibi bir mülteciye ülkemizde ev sahipliği yapıyoruz. BM Genel Kurulu'nda veya Birleşmiş Milletler'de bu konuyla ilgili özel bir oturum yapmaları teklifinde bulunduk. Özel oturumla ilgili olarak da gerek kendileri gerekse bizler takipçisi olmamız gerekiyor dedik. Şu ana kadar bize dünya ülkelerinden gelen destek yaklaşık 370 milyon dolar civarında. Ama yaptığımız harcama 6 milyar doları aşmış vaziyette. Biz hiçbir zaman gelen mültecilere, bizlere sığınanlara, muhacire kapılarımızı kapatmadık kapatmayacağız. Yine ensar olmaya devam edeceğiz ve şartlar normale dönünceye kadar bu gayretimizi sürdüreceğiz. Biz veren el olduk, ensar olduk. Hiçbir zaman şu beş yıllık süreçte kaybetmedik. Bundan sonraki süreçte bunu sürdürerek insani, vicdani ve İslami görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Bunları kendileriyle müzakere ettik. Onlar da zaten gerçekten Türkiye'nin bu üstlendiği görevi bugüne kadar hakikaten idrak içerisinde olduklarını, bunu da her yerde söylediklerini, savunduklarını ifade ettiler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'de sığınmacı sayısının 10 bin, şimdi ise 2 milyon olduğunu ve bu duruma Angelina Jolie'nin ne dediği sorusu üzerine, "Anlattık kendisine. Kendileri de gerçekten siz bir defa hani bizim o açık kapı politikası dediğimiz olay, siz bunu sürdürüyorsunuz. Kapıları hiç kapatmadınız. Onu da söyledim. En son Tel Abyad'dan yaklaşık 23 bin kişiyi kabul ettik. Birkaç günün içerisinde olan bir olaydı. Hemen kapıları açarak kendilerini aldık. Niye? Bombalamalar yapılıyor, insanları ölüme terk edecek halimiz yok. Tabii gelenler de şartların normalleştiği yerlere geri dönüyor. Kobani'de olduğu gibi orada da 60-70 bin kişi tekrar geri döndü. Temenni ederiz ki, burada da şartlar normalleşsin, o insanlar kendi yurtlarına dönsün" dedi.

"Bölge küresel bir krizin merkezinde"

Kampları ziyaret ettikten sonra açıklama yapan Guterres, "Türkiye, sığınmacılar için sınırların git gide daha çok kapalı olduğu bir dünya için örnek teşkil ediyor. Sadece Türkiye'nin değil tüm sınırların ihtiyaç içindekilere açık olması gerekiyor. Güvenlik Konseyi maalesef aktif bir şekilde işlev göremiyor. Maalesef uluslarası camianın gerekli kaynağı vermede, acıların çekilmesinde, yaşananların önlenmesinde yetersiz kaldığını görüyoruz" dedi.

Angelina Jolie ise, "4 yıllık bir süre zarfında 1,8 milyon kişi yerinden edilmiş, Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yapan Türkiye dünyadaki en fazla mültecinin olduğu ülke haline gelmiştir. İnsanların çektiği acı ve yerinden edilmede şimdiye dek hiç görülmemiş düzeyde bir patlama söz konusu ve bu insani yardım ile yönetilemez, diplomasi ve hukuk ile yönetilmelidir. Burada olma sebebimiz çok basit. Bu bölge, küresel bir krizin merkezinde. Dünyamız hiçbir zaman bugünkünden daha zengin, sağlıklı, gelişmiş olmadı. Ama haklarından mahrum insan sayısı rekor düzeyde. Son 14 senedir BM ile çalışıyorum. Mülteciler Yüksek Komiserliği, uluslararası topluluğun bıraktığı boşluğu doldurmaya çalışıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşme sırasında Angelina Jolie'nin özellikle kadın ve çocuk mültecilerle ilgili çalışmalara ağırlık verdiğini söylediğini aktardı. Buna göre Jolie, Afrika Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmanın metnini de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdi.

2012'de yine gelmişti

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile birlikte 13 Eylül 2012'de Türkiye'ye gelen Angelina Jolie, Hatay'daki mülteci kamplarını ziyaret etmişti. Suriye'deki isyandan kaçarak sınırı geçen ve kamplara yerleştirilen sığınmacıları ziyaret eden özel temsilci Jolie, Ankara yönetimi ve Türkiye halkına teşekkür etmişti. Jolie, "Gerçekten çok etkileyici. Guterres'in söylediği gibi hepimiz ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ailelerin barındırılması için bu şartlarda kamplar olmasını umut ediyoruz. Hiçbir yerde bunun gibi bir kamp görmedim'' ifadesini kullanmıştı.

aljazeera.com.tr, 20.06.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.