Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Türkiye gelir eşitsizliğinde üçüncü

OECD: Türkiye gelir eşitsizliğinde üçüncü 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) gelir adaletsizliği raporunda üye ülkeler arasında gelirin en adaletsiz dağıtıldığı beş ülkeden birisi Türkiye oldu.

GINI katsayısı olarak tanımlanan ve toplumdaki en yüksek gelir grubu ile en düşük gelir grubu arasındaki farkı ölçen göstergeyi baz alan OECD raporunda ülkeler sınıflandırıldı.

 

Sıfır ile bir arasında değişen GINI katsayısı ne kadar yüksekse, ülkede o kadar fazla gelir adaletsizliği olduğu anlamına geliyor.

Ancak Türkiye, 1985'ten 2013'e kadarki dönemde gelir adaletsizliğini azaltabilen tek OECD ülkesi konumunda.

Adaletsizlikteki düşüşe karşın Türkiye'deki en zengin yüzde 10'luk kesimin, en fakir yüzde 10'dan 15,2 kat daha fazla serveti olduğu ifade ediliyor.

Bu alanda OECD ülkelerinin ortalaması 9,6 kat seviyesinde.

Raporda Türkiye'ye dair kullanılan veriler 2011 yılına ait.

OECD tüm üye ülkeleri kapsayan raporları hazırlarken ülkelerin resmi istatistik ofislerinin sağladığı verileri kullanıyor.

'Zenginden daha fazla vergi alınmalı'

Her ne kadar gelişen ülkelerde gelir adaletsizliği daha yüksek seviyelerde olsa da OECD, "Tüm ülkelerde adaletsizlik tarihi zirvelere yaklaştı" diyor.

Gelir adaletsizliğinin ülkelerin ekonomik büyüme potansiyeline zarar verdiğini ifade eden OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Artık bardağı taşıran son damla noktasındayız. Gelir eşitsizliği tarihi zirvelerde. Hükümetler bu sorunla mücadeleden kaçarak kendi geleceklerine zarar veriyorlar" dedi.

OECD'nin Paris'teki merkezinde konuşan Gurria, sorunun çözümü için zengin kesimlerden ve uluslararası şirketlerden daha fazla vergi alınmasını, bu vergi gelirinin de en fakir kesimin iş becerilerinin geliştirilmesi için kullanılmasını önerdi.

Raporda gelir adaletsizliğinin en düşük olduğu ülkeler Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç olarak sıralanıyor.

BBCTurkish.com, 21.05.2015

Gelir uçurumunda rekor büyüme
OECD’nin üye ülkelerde gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yoksulluğu mercek altına alan raporu Türkiye açısından olumsuz bir tablo çiziyor. Gelir eşitsizliğinde Türkiye ilk sıralarda yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) üye ülkelerdeki gelir dağılımı ve yoksulluğa dair yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, OECD ülkelerinde eşitsizliğin verilerin toplanmaya başlamasından sonraki en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekerek, hükümetlere ‘gelir dağılımındaki eşitsizliği giderecek önlemler almamaları durumunda uzun vadeli ekonomik büyümeyi tehlikeye atacakları’ uyarısında bulundu.

Cinsiyet eşitsizliği uyarısı

OECD, gelir uçurumunu kapatmak ve ekonomik büyümeyi artırmak için üye ülkelerin hükümetlerine, istihdamda cinsiyet eşitliğini teşvik etmeleri, ‘iyi’ işlere erişimi artırmaları, eğitime daha fazla yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Raporda ayrıca gelir dağıtımında vergiler ve transferlerin etkili bir yol olduğuna dikkat çekildi ve zengin bireyler ile çok uluslu şirketlerin vergi yükündeki paylarını üstlenmelerini sağlayacak politikalara ihtiyaç olduğu belirtildi.

Türkiye ilk dörtte

OECD’den raporla ilgili yapılan açıklamada Şili, Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail, gelir dağılımındaki eşitsizliğin en yüksek olduğu ülkeler olarak sıralandı. Araştırmaya göre eşitsizliğin en az olduğu ülkeler ise Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç.

Türkiye gelir eşitsizliğinde Meksika ve Şili’nin ardından üçüncü sırada geliyor. Üstteki ve alttaki yüzde 10’luk dilimler arasındaki uçurumda ise Meksika, Şili ve ABD’nin ardından dördüncü sırada. OECD’nin yoksulluğu yaşlara göre sınıflandırdığı grafiklere göre, Türkiye çocuk yoksulluğunda dünya birincisi konumunda. 0-17 yaş grubunda yüzde 28.4’lük kesimin yoksul olduğu belirtiliyor. Bu oran 18-25 yaş grubunda 16.2, 26-65 yaş grubunuda 14.4 ve 65 yaş üstü grupta 18.4 olarak kaydediliyor.

Araştırmaya göre Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk kesim, en fakir yüzde 10’luk kesimden 15.2 kat daha fazla kazanıyor. Türkiye ile ilgili olarak en son 2011 yılı verilerinin baz alındığı belirtiliyor.

dw.de, 21.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.