Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Lüks araç saltanatını bitirecek kanun taslağı 5 yıldır sümenaltı

 Lüks araç saltanatını bitirecek kanun taslağı 5 yıldır sümenaltı
Kamudaki lüks araç saltanatı tam gaz devam ediyor. En son Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, milyon liralık Mercedes 500 SL makam arabası, israfa kaçtığı için kamuoyunun tepkisine yol açtı. Maliye Bakanlığı’nın kamuda araç alımını 1.600 cc’yi aşmayan motorla sınırlayan kanun taslağı ise 5 yıldır Başbakanlık’ta kanunlaşmayı bekliyor.
 

Kamuda lüks araç alımı tam gaz devam ederken, Maliye Bakanlığı’nın taşıt saltanatına son vermek için hazırladığı Kamu Taşıtları Kanun Tasarısı Taslağı 5 yıldır Başbakanlık’ta bekliyor. Taslak kamu kuruluşlarının alacağı araçlara ekonomik olma şartı getiriyor, motor hacmini sınırlıyor, ayrıca kurumlardaki taşıtların ayrıntılı envanterinin çıkarılmasını öngörüyor. Ayrıca kamu araçlarının özel işlerde kullanılmasını önlemek için de GPS’le uydudan takibine yönelik düzenleme getiriyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011’den bu yana gerek TBMM’de yaptığı konuşmalarda gerekse de gazetecilere verdiği demeçlerde kamuda taşıt alımına çekidüzen vereceğini vurguladı. Ve bu yönde kurumlardan da görüş alarak hazırladıkları Taşıt Kanun Taslağı’nı Başbakanlık’a gönderdiklerini ifade etti. Ancak bu kamuda lüks taşıtı sınırlandıran taslak 5 yıldır hayata geçmedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz kasım ayında TBMM’deki bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, “Taşıt Kanunu Başbakanlık’ta bulunuyor. Kurumlardan, görüşler alınacak. Anlaşma sağlanamadığından buraya gelmedi. Maliye Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapmışız. Taşıt tasarısını hazırlamışız. Ve taşıtları çiple takip edecek istismarı engelleyecek düzenlemeleri içeren bir kanun tasarısı şu anda Başbakanlık’ta bekliyor.” dedi. 2006 yılında 78 bine kadar düşürülen kamudaki taşıt sayısı 2014 sonunda 96 bini geçti. Kamunun kiraladığı lüks taşıtlarla bu rakam daha da büyüyor.

Halen yürürlükte olan 1961 tarihli Taşıt Kanunu’nda köklü değişiklikler içeren kamu taşıtlarıyla ilgili taslak ilk olarak 2010 yılında gündeme geldi. Maliye Bakanlığı, ilgili kurumlardan görüş alarak hazırladığı taslağı 2011’de Başbakanlık’a gönderdi.

Yeni Taşıt Kanunu taslağıyla hangi kurumda ne kadar araç olduğu, bunların kullanım amacı ve özellikleri gibi birçok detay Maliye Bakanlığı tarafından bir havuzda toplanıp envanter oluşturulacaktı. Bu sayede ihtiyaç olmayan taşıt alımlarının önüne geçilecek ve şeffaflık sağlanacaktı.

Taslağın en önemli maddelerinden biri bugünlerde çok tartışılan milyonlarca liralık lüks makam araçlarıyla ilgili. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e milyon liralık Mercedes 500 SL makam aracı alındı, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Görmez, “ibret-i âlem için aracı iade edeceğini” söyledi. Taslakla alınacak taşıtlar için ekonomik olma şartı getiriliyordu. Taslak, ekonomik, yakıt ve bakım maliyeti az olan ve çevreci özelliklere sahip araç alımına ağırlık verilmesini zorunlu kılıyor. Çok yakıt tüketen büyük motor hacmine sahip araçlar tercih edilemeyecek. Araçların silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyecek. Eğer Başbakanlık kamuda taşıt saltanatına son verecek bu düzenlemeye onay vermiş olsaydı, bugün Mehmet Görmez “ibret-i âlem için iade edeceği” Mercedes’i alarak Hazine’yi israfa sokmamış olacaktı.

Kamu araçlarıyla ilgili en tartışmalı konulardan birisi özel kullanım. Taslakta makamına tahsis edilen aracı görevlerinin dışında kullanan ya da kullandıran bürokratların tespit edilebilmesine imkân tanıyabilecek düzenlemeler de vardı. Kamu kuruluşları aracın o an nerede olduğunu uyduyla takip imkânı sağlayan, nereden yakıt aldığını tespite imkân tanıyan taşıt tanıma, izleme ve kontrol sistemi kuracak. Böylelikle aracın özel işlerde kullanımının önüne geçilecek.

DEVLET BU YIL 8.147 YENİ ARAÇ ALACAK

Belediyeler hariç kamu idarelerinin elindeki araç sayısı giderek artıyor. 2006’da 78 bin 50 olan araç sayısı 2014 sonunda 96 bin 501’e yükseldi. Bu araçların 36 bin 269’u emniyete ait. Araçların 11 bin 951’i Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde. 7 bin 242’si Jandarma Genel Komutanlığı’nda. Araçların 5 bin 375’i Sağlık Bakanlığı, 4 bin 437’si Tarım Bakanlığı, 4 bin 372 adedi Milli Eğitim Bakanlığı, 3 bin 533’ü Orman Genel Müdürlüğü ve 3 bin 479’u üniversitelere ait. 19 bin 988’i Maliye Bakanlığı da dahil diğer kurumlara ait. Kamuya bu yıl 2 bin 178’i binek, 242’si otobüs, 105’i kamyon, 963’ü pikap, 1.434’ü ambulans, 1.840’ı panel, 643’ü de minibüs olmak üzere toplam 8 bin 417 yeni araç alımı yapılacak.

Zaman, 08.05.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.