Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye’yi Türkiye ile mukayese kurnazlığı

Türkiye’yi Türkiye ile mukayese kurnazlığı

Önceki gün Merkez Bankası ara verdiği emek verimliliği endeksini yeniden yayınlamaya başladı. Daha önce OECD verilerini alamadığı için 2012’de yayınına ara verilen bu endeks işgücü bazlı reel efektif döviz kurunu veriyor. Bu endekse göre Türkiye’de emek maliyeti diğer ülkelere göre yüzde 24 oranında yüksek görünüyor. Niye böyle söylüyoruz? Çünkü nihayetinde ülkeler arasındaki reel döviz kurlarını emek verimliliği belirler de ondan bunu söylüyoruz.

Peki, emek maliyeti yüksek olunca ne oluyor?

Aynı euro kullanıp batan Yunanistan’ın yaşadığını yaşıyoruz. Yani ürettiğimiz malların fiyatları aynı malı üreten diğer ülkelere göre yüzde 24 oranında yüksek oluyor. Dolayısıyla mallarımızı satamıyoruz. O hâlde ihracatımızın bu yılın ilk üç ayında gerilemesinin nedeni hattâ sürekli ihracatın hedefin altında kalması işte bu emek verimliliğinin düşük olmasından kaynaklanıyor.

ON İKİ YILDA KİŞİ BAŞINA GELİRİ EN AZ ARTAN ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza…

Başbakan Davutoğlu AKP hükümetinin çok başarılı olduğunu ileri sürüyor. Ve kurnazlık yapıp sürekli Türkiye’yi Türkiye ile mukayese ediyor. Ve milli geliri artırdıklarını söylüyor. Oysa diğer ülkelerle mukayese edildiğinde 2002-2014 yılları arasında kişi başına geliri benzer ülkeler arasında en az artan ülke Türkiye oldu.

Niye Türkiye oldu?

Çünkü Türkiye’de 12 yılda kişi başına gelir 3.492 dan 10.404 dolara yükseldi.Yani 2,9 kat arttı. Hâlbuki komşumuz Rusya’da aynı dönemde kişi başına gelir 2.373 dolardan 14.611 dolara yükseldi. Yani altı kat arttı. Yine aynı dönemde Çin’de kişi başına gelir 1.135 dolardan 7.332 dolara yükselerek tam 6,5 kat arttı.

Peki, niye Türkiye kişi başına gelir artışında geride kaldı?

Kaldı, çünkü AKP hükümetleri eğitim sistemini geliştiremedi. Öğrencilere tablet bilgisayar dağıtmak yerine lüks kamu binaları yaptı. İşte bu nedenle 65 ülke arasında 15 yaş grubu öğrenciler arasında yapılan sıralamada Türkiye okuma anlamada, matematikte ve fen bilgisinde 44. sırada yer aldı. Oysa Çin 1. ve Rusya 35. sırada bizden çok daha iyi performans gösterdiler. Dolayısıyla Rusya ve Çin kişi başına gelirini eğitime verdikleri önem sayesinde hızla çoğalttılar. Ve Türkiye eğitimde geride kaldığı için emek verimliliğinde de geride kaldı.

MİLLETVEKİLİ ZAMMININ PARASIYLA 244 BİN ÇOCUĞA TABLET BİLGİSAYAR VERİLEBİLİRDİ

Gelelim emek verimliliğini nasıl artıracağımıza…

Emek verimliliğinin artması için çocukların eğitimine ayrılacak kaynakların çoğalması gerekiyor. Hemen bir örnek verelim: önceki gün milletvekili emekli maaşlarına aylık 740 lira zam yapıldı. Böylece milletvekili emekli maaşı aylık 7.500 lira oldu.

Hâlbuki bu aylık 740 liralık zam yerine bu zammın bir yıllık tutarıyla öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılsaydı tam 244 bin çocuğa tablet bilgisayar verilebilirdi. Ama Davutoğlu bunu yapmadı. Herhalde üst akıl böyle istedi. Yani üst akıl, parayı çocuklara vermeyin vekil emeklisine verin, dedi.

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü Türkiye’yi diğer ülkelerle mukayese ettiğimizde 12 yılda pek de iyi bir sonuç aldığımızı söyleyemeyiz. Kişi başına gelir artışında diğer ülkelere göre epeyce geride kaldık. O hâlde Türkiye’yi Türkiye ile mukayese yerine benzeri ülkelerle mukayese edip sonuca bakalım. Anlayacağınız eski Türkiye’nin kurnazlıklarını artık bir kenara bırakalım. Ciddi tedbirler almakta fayda var.

Süleyman Yaşar, Taraf

10.04.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.