Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Londra'nın altında dev petrol yatağı bulundu

Londra'nın altında dev petrol yatağı bulundu
Petrol arama şirketi UK Oil & Gas Investments (UKOG) İngiltere'nin güneyinde, Londra yakınlarındaki Gatwick Havalimanı civarında 100 milyar varil kapasiteli dev bir petrol yatağı keşfetti. Peki sözü edilen zengin petrol yatağı gerçekten de bu alanda mı ve yataklara erişim kolay olur mu?

Teorik olarak varlığı saptanan petrol yatakları çok büyük. UKOG yeraltında 100 milyar varillik petrol potansiyeli olduğunu söylüyor ama bu yataklardan 15 milyar varilden fazlası çıkarılamaz.

Yine de bu bile son 20 yılda Kuzey Denizi'nde bulunan en geniş petrol yatağından 10 kat büyük.

Kanadalı yatırım bankası CIBC Stratejisti Jeremy Stretch, yeni petrol yatağı ile ilgili tahminlerde temkinli davranılması gerektiğini belirtiyor ve yatakların bulunduğu yer nedeniyle, elde edilecek petrol miktarının düşük olabileceğini söylüyor.

Stretch petrolün çıkarılabileceği süre ile ilgili de hiçbir tahminde bulunulmadığına dikkat çekiyor.

İngiltere ekonomisi için ne anlama gelir?

Bulunan petrolün çıkarılmasının maliyeti de çok yüksek olmayacak gibi gözüküyor. Bu da, geçen yıl boyunca petrol fiyatlarının yarıya inmesi ardından kârını artırmaya çalışan petrol endüstrisi için iyi bir haber.

Redmayne Bentley aracı kurumundan Petrol analisti Malcolm Bracke, "Petrol fiyatlarının düşük olduğu bu ortamda bile bu proje, karada yer aldığı için gerçekleştirilebilir. Kaya yapısı bakımından bu petrole ulaşmak hayli kolay olur" diyor.

Petrolün çıkarılması, beraberinde getireceği vergi geliriyle İngiliz Hazinesi'nin de yüzünü güldürecek.

CIBC Stratejisti Stretch, "Önemli bir keşif. Enerji güvenliği konusuna da yardımcı olur ki, bu da azımsanacak bir unsur değil. Zamanla petrol üretiminde artış görülürse, bu ticaret döngüsüne yarar getirir ve uzun vadede sterline belli bir destek sağlar" diyor.

Sondaj ne zaman başlayabilir?

İlk aşamada daha yapılacak çok şey var. Verilen rakamlar da oldukça muğlak.

Petroleum Development Consultants şirketinin müdürü David Aron, "Bu yataklardan petrol çıkarmaya ne zaman başlanabileceğini tahmin etmek için çok erken. Önce ilgili bölgede daha ayrıntılı testlerin yapılması ve kuyuların verimli olup olmayacağının belirlenmesi gerekli" diyor.

Aron, daha önce Romanya'da, düşünüldüğü kadar büyük çıkmayan bir petrol yatağı bulunduğunu; yatakta trilyonlarca küp doğal gaz olduğunun belirtildiğini ama kuyularda deneme yapılınca aslında küçük bir alanda ve düşük düzeyde olduğunun belirlendiğini hatırlatıyor.

Birleşik Krallık'ta ne kadar petrol var?

 

Birleşik Krallık Kara Petrol ve Doğal Gaz kurumuna göre, ülke topraklarında 1851'den beri petrol çıkarma faaliyetleri yürütülüyor.

Batı Avrupa'da karadaki en büyük petrol sahası 1973 yılında doğal güzellikleriyle ünlü Dorset'in doğusundaki Wytch Farm'da açılmıştı.

Birleşik Krallık topraklarında hâlâ 120 dolayında petrol sahası ve 250 faal kuyu bulunuyor. Güney İngiltere, Midlands, Güney Galler ve İskoçya'nın merkez bölgesindeki bu kuyulardan günde 20 bin ila 25 bin varil arasında petrol çıkarılıyor.

Geçen yıl, İngiliz Jeoloji Araştırmaları kurumu, Güney İngiltere'de yeraltında 4,4 milyar varil kapasiteli kaya petrolü bulunduğu ve bunun çıkarılması için hidrolik kırılma yöntiminin kullanılması gerektiğini açıklamıştı.

Son keşif eğer gerçekten doğruysa, söz konusu petrolün çıkarılması daha kolay ve ucuz olacak. Ancak keşfedilen petrol yatakları varlıklı bir nüfusun oturduğu ve doğanın koruma altında olduğu bir bölgede.

Çevreci gruplar petrolün çıkarılmasına istekli değil. Greenpeace'in İngiltere'deki bilim görevlisi Dr. Doug Parr "İngiltere'deki petrolü son damlasına kadar çıkarabilmek için kırları sontaj boruları ve boru hatlarıyla delik deşik etmenin anlamı yok" diyor.

Dr. Parr, "Ekonomimizi tehlikeli fosil yakıtlar döngüsünden kurtarma ve on yıllar boyunca güvenli, ucuz enerji kaynağı olabilecek temiz teknolojilere yatırım yapma zamanı geldi" diye vurguluyor.

Diğer uzmanlar da, halen sorunun sondaja başlamak olmadığını, asıl sorunun toprakla ilgili yasalar ve çevre planlamayla ilgili olduğuna işaret ediyor.

BBCTurkish.com, 10.04.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.