Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye girşimcilikte geri kaldı

Türkiye girşimcilikte geri kaldı
Amway Küresel Girişimcilik Raporu'na göre Türkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından 38 ülke arasında 25. sırada yer aldı.

 

Türkiye girşimcilikte geri kaldı. Amway Küresel Girişimcilik Raporu'na göre Türkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından 38 ülke arasında 25. sırada yer aldı. Türkiye'deki vatandaşların yüzde 68'i girişimciliğe pozitif bakarken, bu oran araştırmaya katılan 38 ülkenin ortalamasının altında kaldı.

Amway ile Boğaziçi Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği "Girişimciliğin Gen Haritası" panelinde, 38 ülkede yaşları 14 ile 99 arasındaki 43 bin 902 erkek ve kadınla yüz yüze ve telefonla yapılan anketlerle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Rapor, girişimciliğin her yıl artan önemini ortaya koydu.

Amway ile TUM (Technische Universität München) Yönetim Okulu Strateji ve Organizasyon Başkanlığı'nın hazırladığı raporun sonuçları, GFK Genel Müdürü Fulya Durmuş tarafından sunuldu. Rapora göre, Türkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından araştırmaya katılan 38 ülke arasında 25. sırada yer aldı.

TÜRKLERİN YÜZDE 68'İ GİRİŞİMCİLİĞE OLUMLU

Türkiye'de yüzde 68'lik bir kesim girişimciliğe karşı olumlu bir duruş sergilerken, bu oran İsveç'te yüzde 94, Meksika ile Norveç'te yüzde 93, Brezilya'da yüzde 91 ve Danimarka ile Finlandiya'da yüzde 90 seviyesinde.

Türkiye bu oranla, yüzde 75 olan dünya ortalamasının altında kaldı. Araştırmaya göre Türkiye'de farklı bölgeler arasında da değişiklikler görülüyor. Girişimciliğe karşı en olumlu tavrı sırasıyla yüzde 82 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 71'le Karadeniz Bölgesi, yüzde 70'le İç Anadolu Bölgesi , yüzde 62 ile Ege Bölgesi ve yüzde 61 ile Akdeniz Bölgesi gösteriyor.

ERKEKLER KENDİ İŞİNİ KURMAYA OLUMLU BAKIYOR

Araştırma, Türkiye'de girişimciliğe yaklaşımın, eğitim seviyesi, yaş, kazanç ve cinsiyet gibi demografik etkenlere göre değiştiğini ortaya koydu. Üniversite mezunlarının yüzde 74'ü girişimciliğe karşı olumlu bir tavır sergilerken, lisans diploması olmayanların sadece yüzde 66'sı girişimciliği olumlu olarak değerlendiriyor.

Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 73'ü, kadınların ise yüzde 62'si kendi işini kurmayı düşünebileceğini söylüyor. 35 yaşın altında olanlar, yüzde 71 ile diğer yaş gruplarına kıyasla girişimciliği en pozitif gören grup olarak öne çıkıyor.

Bu oran 35 ile 49 yaş arasında yüzde 65'e, 50 yaş ve üzerinde ise yüzde 53'e düşüyor. Haneye giren net gelir ile girişimcilik arasında doğru orantı olduğu görülüyor. Net kazanç yükseldikçe, girişimciliğe karşı bakış açısı daha olumlu hale geliyor. Çocuk sahibi olmayan bireyler yüzde 71 ile çocuklulara kıyasla (yüzde 63) girişimciliğe daha yakın duruyor.

Panelde, Türkiye'de girişimciliğin ulaştığı nokta ve eğitimlerin kritik önemi de ele alındı. Girişimciliğin Gen Haritası Paneli'nde, Amway Avrupa Dış İlişkiler Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, Amway Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Dr. Gülden Türktan, armut.com Kurucusu Başak Taşpınar Değim ve Fuskey.com'un Kurucu Ortağı Doğan Asil girişimciliğe ilişkin görüşlerini paylaştı.

cnbce.com, 20.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.