Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜBİTAK'tan 700 uzman gitmiş

 TÜBİTAK'tan 700 uzman gitmiş
Mahkemenin 4 harddiskle ilgili analiz talebini, “Kadromuzda bunu yapabilecek ehliyetli elemanımız kalmadı” diyerek geri çeviren TÜBİTAK’ta son dönemde, “Taraflı rapor yazdıkları” iddiasıyla yaklaşık 700 kişinin işine son verildiği veya kurumdan uzaklaştırıldığı bildirildi.

TÜBİTAK’la ilgili tartışmalar 2004’te Nükhet Yetiş’in vekaleten kurumun başına gelmesiyle başladı. Yetiş’in 2008’de asaleten TÜBİTAK Başkanı olmasıyla kurumdaki taşlar da hızla yerinden oynadı. Kilit noktalardaki isimler görevden alınarak başka pozisyonlara atanırken, temel bilim alanlarından gelen üye sayısı düşürüldü. TÜBİTAK’ta uygulamalı bilimler ve özel şirketlerden gelen üye sayısı ise arttırıldı. TÜBİTAK’ın bilimden uzaklaştığı eleştirileri dillendirilirken, 2010’da BİLGEM kuruldu ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), Bilişim Teknolojleri Enstitüsü (BTE) ve Feza Gürsey Enstitüsü BİLGEM’e bağlandı.

17-25 ARALIK’TAN SONRA
Bu dönemde UEKAE ve BİLGEM’in TÜBİTAK içinde yıldızı parlamaya başladı. Kurumdaki tartışmalar, hızlanan personel hareketleriyle alevlendi. Kritik bölümlerdeki birçok uzman ve araştırmacı, farklı şehirlerdeki birimlere atandı. İşten çıkarılanların yerine ise uygulamalı bilimler ve özel sektörden kişiler atandı. Son operasyon 2011’de uygulamaya konulan 651 Sayılı KHK ile tamamlandı. Aynı kararnameyle Nükhet Yetiş görevden alınarak yerine Prof. Dr. Yücel Altunbaşak getirildi. 17-25 Aralık operasyonunun ardından da kurumda ‘Paralel Yapı’ gerekçesiyle birçok çalışanın görevine son verildi. Son dönemde TÜBİTAK, kriptolu dinlemelerin usulsüz yapıldığı ve sahte diploma olaylarıyla da gündeme geldi. TÜBİTAK’ın bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 17-25 Aralık operasyonunun ardından TÜBİTAK’ta 700 civarında mühendis, uzman ve amirin işine son verildi ya da kurumdan uzaklaştırıldı. Bu kişiler arasında Balyoz, Ergenekon ve ‘Böcek’ gibi gibi kritik davalarda ‘Paralel Yapı’nın yönlendirmesiyle hareket ederek taraflı bilirkişi raporu yazanlar olduğu iddia edildi.

EĞİTİM 18-30 AY SÜRÜYOR
TÜBİTAK yönetimi, yollarını ayırdığı bu uzmanların yerine işe alınan mühendis, siber güvenlik uzmanı ve yönetici pozisyonundakileri göreve başlamadan önce eğitime aldı. Bu kişiler, eğitim sürecinde olduğu için mahkemeye “Ehliyetli elemanımız kalmadı” yanıtının gönderildiğini belirten yetkililer, şu bilgiyi verdi: “TÜBİTAK daha önce neredeyse tüm davalara müdahil oluyordu. Artık sadece devlet ve millet meseleleriyle ilgili kritik davalara bilirkişi olarak katılacak. Yeni alınan elemanlar bundan sonra sınırlı bilirkişi raporu hazırlayacak. Her türlü davaya bilirkişi göndermeyeceğiz. Adli analiz raporu düzenlemek TÜBİTAK’ın asli görevi değil.” Adli analiz alanında uzmanlaşma eğitiminin 18 ila 30 ay arasında sürdüğü, TÜBİTAK’ta görev alan kişilere tarafsız uzmanlarca eğitim verildiği de belirtildi.

Hürriyet, 10.03.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.