Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: ‘Kömür madenlerinden ancak kaçarak kurtulma imkânı var’

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: ‘Kömür madenlerinden ancak kaçarak kurtulma imkânı var’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ‘Kömür madenlerinden ancak kaçarak kurtulma imkânı bulunduğunu’ söyledi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İsveç’teki maden kazası sonrası tekrar gündeme gelen yaşam odalarının Türkiye’de zorunlu olmamasıyla ilgili olarak “Madenler farklı” açıklamasında bulundu. Dün CNNTürk’te canlı yayına katılan Çelik, “İsveç’te maden yanmıyor. Mevzi bir yangın çıkıyor. Bununla ilgili yaşam odasına gidiliyor. Belli bir saat sonra yangın söndürülüyor. Farklı bir şey. Kömür madeni farklı bir şey” dedi. Çelik, zorunluluk olmamasına karşın planında yaşam odası bulunan ocakları buna göre denetlediklerini de ifade etti.

KAÇARAK KURTULABİLİRSİNİZ
Kömür madenlerinden ancak kaçarak kurtulma imkânı bulunduğunu belirten Çelik, “Orada bir sığınma odasıyla işçiyi kurtarmak mümkün değil. Oksijen dolum istasyonları olacak. Bir an önce tüpünü doldurup çıkması gerekiyor madenden. Havalandırma sisteminde acil durumlarda havalandırmanın tersine çevrilmesi zorunluluğunu getirdik. İkinci mevzuat bu” açıklamasında bulundu.

KIDEM ELDEN GİTMİYOR
Bir diğer tartışmalı konu olan kıdem tazminatı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çelik, işçilerin yüzde 85’inin hak ettiği halde kıdem tazminatını alamadığını savundu. Yeni sistem arayışında işçilerin hak kaybı olduğu iddialarının doğru olmadığını savunan Çelik şunları söyledi:

“Kim söylüyor hak kaybı olduğunu. Kim oturdu, konuştu, pazarlık yaptı ne konuştuk da işçinin 30 gününden bir kayba uğradığını söyleyebiliyor insanlar. Bunlar tamamen iftira. İşçiler şu anda bizi izliyor. Onlar kıdem tazminatı için patrona dua ediyorlar. Aman patron ölmesin. Patronun işi bozulmasın. İşletmenin 15 yıl yaşaması gerekiyor ki kıdem tazminatı sıkıntıya girmesin. Hak ettiği kıdem tazminatı patronun cebinde, öz sermayesinde kasasında. Biz diyoruz ki patrona emanet etmeyin. Mevcut şu anda sistem içinde memnun olanlar devam edebilir. Ama bu sitemi yeniden kurarak tüm işçilerimiz kapsaması gerekiyor.”

Hürriyet, 05.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.