Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Torba’da ipin ucu kaçtı

 Torba’da ipin ucu kaçtı
Davutoğlu’nun “Torba kanunlar artık Meclis’e gelmeyecek” sözünün ardından, hiçbir şey değişmedi. AKP iktidarı döneminde 26 torba yasayla 2 bin 335 düzenleme yürürlüğe girdi.


Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen ve birden çok kanunda değişiklik getiren kanun düzenlemelerinde hükümet ipin ucunu kaçırdı. “Torba kanunlar artık Meclis’e gelmeyecek” diye geçen yıl Eylül ayında talimat veren Başbakan Davutoğlu, sözünde durmadı. Meclis’e art arda torba yasalar gelmeye devam etti. AKP iktidarı döneminde (22. 23. Ve 24. Dönem) 2006-2014 yılları arasında Meclis’e 26 tane torba yasa geldi. Torba yasalarda 2 bin 335 maddelik düzenleme Genel Kurul’dan geçerek yürürlüğe girdi. 24. dönemde hükümetin getirdiği torba yasalar için muhalefetin verdiği 1077 önerge reddedildi. Kimi zaman bir ve birkaç milletvekili tarafından kanun teklifi olarak kimi zaman da Bakanlar Kurulu tarafından kanun tasarısı olarak TBMM’ye gönderilen torba yasalar muhalefetin en çok eleştirdiği düzenlemeler oldu. Geçen yıl eylül ayında Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Davutoğlu’nun talimat verdiğini ve artık Meclis’e torba gelmeyeceğini söyledi. Ancak hükümet cephesinden torba şeklinde pek çok kanunda düzenleme yapan teklif ve tasarılar Meclis’e gelmeye devam etti.


SORU ÖNERGESİ OLDU
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz konuyu bir önerge ile Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sordu. Soma Yasası olarak bilinen torba yasa dahil 2014 yılı sonuna kadar tüm çerçeve kanunların sayılarının açıklanmasını istedi. AKP iktidarında ve özellikle Meclis’in son döneminde (24. Dönem) kaç torbanın yasalaşarak yürürlüğe girdiğini sordu. Önergeye yanıt Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’tan geldi. 22. Dönemde (2006-2007 yılları arasında) AKP hükümeti Meclis’e iki torba yasa getirdi. Toplam 85 maddelik tasarı yasalaştı. 22. yasama döneminde temel kanun olarak görüşülen torba yasada sadece 16 değişiklik önergesi kabul edildi. Muhalefetten gelen 39 önerge ise reddedildi. 23. Yasama döneminde ise torba sayısı 11’e yükseldi. 2008-2011 yılları arasında gelen 11 torbada 1247 yasa maddesinde değişiklik yapıldı. Bu torba yasaların Genel Kurul görüşmeleri sırasında iktidar partisi milletvekillerinin verdiği 235 önerge kabul edilirken, muhalefet partisi (CHP, MHP, HDP) milletvekillerinin sunduğu 1003 önerge reddedildi.


MUHALEFETE RET, AKP’YE KABUL
TBMM’nin içinde bulunduğu 24. Yasama döneminde de torba kuralı değişmedi. Rakam daha da arttı. 2012-2014 arasında AKP Hükümeti 13 torba yasa gönderdi. Birçok yasada toplam 1003 maddede düzenleme içeren bu torba kanunlar da Genel kurul’dan geçerek yasalaştı. 24. dönemde hükümetin getirdiği torba yasa tasarısının görüşmeleri sırasında muhalefetin benzer yöndeki 145 önergesi birleştirilerek reddedildi. Benzer yöndeki AKP’nin altı önergesi de birleştirilerek kabul edildi. AKP komisyonlardan geçen maddelerde genel kurul görüşmelerinde de yeni düzenlemelere gitti. Bunun için 24. Dönemdeki torba kanunlar için verilen 189 önerge yine AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Ancak muhalefetin istediği düzenlemeleri içeren ve yine CHP, MHP ve HDP’li vekiller tarafından verilen 1077 önerge ise reddedildi.

Taraf, 28.02.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.