Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’ne özel: Dokuz işçili şirkete yedi yönetim kurulu üyesi

 Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’ne özel: Dokuz işçili şirkete yedi yönetim kurulu üyesi
Kamu şirketlerinde son yıllarda gerçekleşen ‘şişme’ Sayıştay raporuna da yansıdı. TOKİ bünyesindeki Vakıf İnşaat Restorasyon A.Ş.’ne sadece dokuz işçisi bulunmasına rağmen, yedi yönetim kurulu üyesi atanmış.

Vahdettin Köşkü’ne özel şirket


Zaman’dan İsa Sezen’in haberine göre şirketin üzerinde sadece İstanbul Çengelköy’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın emriyle yeniden inşa edilen Vahdettin Koruluğu’ndaki tarihi binaları restore etme işi bulunuyor. Şirket son üç yıldır sadece bu işle uğraşıyor.

Bununla birlikte, ticari faaliyetlerinde öncesine göre daralmaya giden şirketin yönetim kurulu beşten yediye yükseltilmiş. Yedi üyeden dördü TOKİ bürokratıyken, üçü de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden seçilmiş. Üyeler, maaşlarının yanı sıra 3 bin 600’er lira aylık ek ücret alıyor.

Toplam çalışan sayısı ise dokuzu işçi, 10’u idari birimlerde olmak üzere 19. İdari birimlerde çalışanların yedisi satın almada, biri ise mali işlerde görevli. Şirketin personel gideri 2013’te yüzde 27 artarak 1,5 milyon liraya yükselmiş.

‘Şirket ihtiyaçlarından kaynaklanmıyor’

Sayıştay da raporunda bu artışa dikkat çekti. Kurum 2013 denetim raporunda çağdaş işletmecilik ilkeleri doğrultusunda Vakıf Restorasyon’un yönetim kurulu üye sayısının şirket gerekleri ve iş hacmine uygun olarak düşürülmesini istedi.

Sayıştay raporunda şunlar söylendi: “Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda asgari yönetim kurulu üye sayısı üçten bire indirilmesine rağmen, şirketin yönetim kurulu üye sayısının beşten yediye yükseltilmesinin şirket ihtiyaçlarından kaynaklanmadığı düşünülmektedir. Şirketin halihazırda devam eden bir adet restorasyon projesinin bulunması, yeni iş alma konusunda yaşadığı sıkıntılar ve yapım işinde alt yüklenici kullanma hususundaki istisnanın sona ermesi nedeniyle iş yapma yeteneğinin oldukça azalması da göz önüne alındığında, yönetim kurulu üye sayısının yedi olarak tespit edilmesinin şirket gerekleri doğrultusunda belirlenmediği ve faaliyet hacmiyle orantılı olmadığı görülmektedir.”

Bu şirketin neden tek bir işi var?

Sayıştay’ın raporunda şirketin elinde tek bir iş olmasına ve geçmişten gelen tecrübe ve birikimin kullanılmamasına da dikkat çekiliyor.

Vakıf Restorasyon A.Ş.’ye Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan bir kurumken, 2005’te yüzde 50 hissesini TOKİ satın almış. Ardından yüzde 3 hissesini daha alan TOKİ şirketin en büyük hissedarı olmuş.

Geçmişte İstanbul, Edirne, Trabzon, Kazakistan gibi yerlerde türbe ve camilerin ağırlıkta olduğu tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştiren şirketin iş hacmi gitgide azalmış.

Son üç yılda ise sadece Üsküdar’daki Çengelköy Mahallesi’nde bulunan Vahdettin Koruluğu’nda Cumhurbaşkanlığı Misafirhanesi olarak yeniden inşa edilen tarihi binaların restorasyon işiyle uğraşıyor.

Bu durum şirketin gelirlerini önemli ölçüde azaltmış. Öyle ki 2012 yılında 11,9 milyon lira olan gelir 2013’te 4,1 milyon liraya gerilemiş. 2013’te faaliyet zararı ise yüzde 7’ye ulaşmış, faiz gelirleriyle kârı 204 bin lira olmuş.

diken.com.tr, 17.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.