Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bürokratlar bu nedenle AKP’ye koşuyor..İşte inanılmaz suçlamalar !

 Bürokratlar bu nedenle AKP’ye koşuyor..İşte inanılmaz suçlamalar !
Genel seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin istifası için dün son gündü.

Saat 17.00’ye kadar kamu görevlilerinin istifaları arka arkaya geldi. AKP’den aday olmak için sıraya giren üst düzey bürokratların birçoğunun usulsüzlük iddialarıyla anılması ve geçmişten bugüne görev aldıkları kurumların yolsuzluklarla gündeme gelmesi dikkat çekti. Adaylık için istifa eden bürokratlara yöneltilen suçlamaların bir kısmı: “İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet, görevi kötüye kullanma, örgüt kurmak ve yönetmek…”
Aydınlık Gazetesi’nden Deniz Bilici’nin haberine göre AKP Genel Merkezi’nde adaylık için kulis yapan bürokratların yaptıkları bu usulsüzlükler nedeniyle yargılanmaktan çekindikleri ve dokunulmazlık zırhı istedikleri konuşuluyor.
İşte AKP’den milletvekili adayı olmak için istifa eden bürokratların dosyaları:


SİT ALANINDA VURGUN

Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü Osman İyimaya
2007’de Danıştay “Acarİstanbul”a ait yapı ruhsatını iptal etmiş, Beykoz Belediyesi Encümeni ise bu iptal kararının ardından yıkım kararı vermişti. Acar’ın Danıştay 14’üncü Daire Başkanı’na rüşvet vermek için devreye soktuğu kişiler arasında Osman İyimaya’nın da yer aldığı iddia edildi. Tayyip Erdoğan’a yapılacak villa için 800 bin TL değerinde arazi alındığı ve deniz manzaralı villaların tapusunun işadamı Latif Topbaş’ın üzerine yapıldığı, 25 Aralık yolsuzluk operasyonuyla gündeme geldi. Bölgenin 3. derece SİT alanından çıkartılması için dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü Osman İyimaya ve Urla Kaymakamı devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ında görevli Osman İyimaya için bakanlık soruşturma izni vermedi.


İŞÇİ CİNAYETLERİ VE AĞAÇ KATLİAMLARI

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı
301 işçinin hayatını kaybettiği Soma katliamının ardından yaşanan işçi eylemlerinin merkezi kaymakamlık binası önü oldu. Çalışma şartları nedeniyle isyan eden işçiler katliamdan bir süre sonra burada oturma eylemi başlattı. İlerleyen aylarda da maaşlarını alamayan ve sorunları çözülmeyen işçiler eylem için kaymakamlık binası önünde toplandı. Bu süreçte Kaymakam Atçı’nın adı sık sık duyuldu. Hükümet ve madenciler arasında arabuluculuk yapan Atçı her seferinde işçilere eylemlerini sonlandırma yönünde telkinde bulundu. Atçı, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü Yırca’da da, köylülerin dayak yediği gün gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.


220 BİN DOLARLIK SAAT
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal
Halk Bankası ve yurtdışı şubesi olan 12 banka ile alakalı yazılan vergi cezası raporlarını ortadan kaldırdığı iddia edildi. Raporlar hazır olmasına rağmen usulsüz işlemlerle geciktirildi ve mahkemede takipsizliğe düşmesine sebep olacak şekilde takdir komisyonuna sevk edildi. Diğer özel bankalara da kesilen cezalarla birlikte milletin yaklaşık 2 milyar lirası çöpe gitti. Hükümetin kara para işlerini takip eden Halk Bankası’nın 200 milyonluk raporu Naci Ağbal ve Adnan Ertürk tarafından sıfırlandı. İddialara göre, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun yurt dışında okuyan kızının sınavsız İTÜ’ye geçişi sağlandı. 2012 yılında memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde 220 bin dolarlık saat taktığı için eleştirilen Naci Ağbal’a saati THY Başkanı Hamdi Topçu’nun hediye ettiği iddia edildi.


‘ŞÜPHELİ’ SIFATIYLA SORUŞTURMADA
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman
TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren ihaleleriyle ilgili “suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada şüpheliler arasında Karaman’ın da ismi geçti. İhaleye açılan iptal davası sebebiyle duran çalışmanın devam etmesi için Karaman’ın firma yetkililerine TCDD Vakfı’na 1 milyon lira bağış yaptırdığı ortaya çıktı. Karaman’ın adı, İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının İzmir ayağı olarak bilinen operasyona da karıştı. Soruşturma dosyasına giren Karaman ile Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerinde Haberdar, Karaman’a bir işadamının işini soruyor, Karaman ise Haberdar’a paranın yatırılmadığını söyleyip işadamını sıkıştırmasını istiyordu.


1 MİLYONLUK HOLDİNG HİSSEDARI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan
İstanbul’da oturan Necati Yıldırım adlı vatandaş, Ankara Başsavcılığı’na başvurarak Yimpaş yöneticileri Dursun Uyar, Şükrü İbiş, Abdullah Örnek, İsmail Efe, Ömer Günaydın, Hakan İlyas Aydoğan ve Mehmet Kaplan’ın kendisinden holding hissesi karşılığında 1 milyon mark aldıkları ancak hisseyi vermedikleri ve parasını da geri ödemedikleri iddiasıyla dava açtı.


ÖZELLEŞTİRME İHALESİNDE USULSÜZLÜK
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) portföyüne alınan ve enerji alanında faaliyet yürüten KİT’lerin satış sürecini organize ediyordu. Satış sürecinde birçok usulsüzlüğün ayyuka çıktığı şirket ise Başkentgaz olmuştu. Kırşan, Melih Gökçek’in batırdığı Başkentgaz’ın satış sürecinde, ÖİB kontenjanından şirkette vekaleten genel müdürlük de yaptı. Sayıştay raporlarında Başkentgaz ile ilgili birçok usulsüzlük saptandı. Son olarak 17-25 Aralık soruşturmalarının internete sızan tapelerinde yandaş işadamlarının, Başkentgaz’ın özelleştirme ihalesine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri birbirleriyle paylaştıkları ortaya çıktı.


THK’DAN ŞİRKETE 107 BİN LİRA

THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban
Ban, 2011’de kurulan THK Üniversitesi’nin kurucu rektörüydü. Kasım 2014’te yapılan ve THK Genel Başkanı Osman Yıldırım’ın da tutuklandığı yolsuzluk operasyonuna, Ban’ın rektörü olduğu üniversitenin de adı karıştı. Osman Yıldırım’ın, oğlu Emre için 2014 Ağustosu’nda Ankara’da beş yıldızlı bir otelde düğün yaptığı ve harcanan 107 bin liranın, THK Üniversitesi’nden Yıldırım’ın oğlunun ortağı olduğu ASAY Savunma Şirketi’ne aktarılan para ile karşılandığı MASAK raporuyla ortaya çıkmıştı.


ERDOĞAN’LA ABD BÜYÜKELÇİSİNİ GÖRÜŞTÜREN İSİM
Dışişleri Bakanlığı diplomatı Konsolos Vahit Özdemir
2001’de tanıştığı Tayyip Erdoğan’a yaptığı “yardımları” Fatih Altaylı köşesine taşımıştı. Özdemir, o sırada siyasi yasaklı olan Erdoğan’ın ABD Büyükelçisi ile görüşmesini sağladı. Daha sonra Erdoğan, Özdemir’den Danıştay’daki davasında yardımcı olmasını istedi. Özdemir de konuyu Danıştay üyesi arkadaşı Hüseyin Karakullukçu’yla görüşerek yardımını istedi. Yine Erdoğan’ın, Fazilet Partisi’nin kapatılıp kapatılmayacağını öğrenmek için kapısını çaldığı Özdemir, lise öğretmeni olan dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’den bilgi alıp Erdoğan’a iletti.

Taraf, 11.02.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.