Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Zeybekci: O kitapları hala yakmamış mı?

 

Zeybekci: O kitapları hala yakmamış mı?
Bakan Zeybekci, "Düşük faiz tek başına yeterli değil.Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını yakalım" diyen eski MB Başkanı Durmuş Yılmaz'a böyle seslendi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a eleştiride bulundu.

Bakanlıkta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarını nasıl değerlediriyorsunuz" sorusuna, "Durmuş Yılmaz açıklamalarında, maalesef 'düşük faiz, ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da, Japonya'da veya bazı ülkelerde bunun karşılığı hızlı bir şekilde alınırdı' demek, 5-6 tane faktörü olan bir probleme, 3-4 bilinmeyenli bir denkleme tek bilinmeyenle yaklaşmak demektir" yanıtını verdi.

Japonya'nın, Amerika'nın ve AB'nin dinamikleriyle Türkiye'nin dinamiklerinin son derece farklı olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bugün AB ortalamasındaki işgücüne katılım oranları çok yüksektir. Bizde henüz daha 51'ler seviyesine geldi. Nüfus artış hızımız artı işgücüne katılım oranını da üzerine eklediğimiz zaman Türkiye, yüzde 5'in altındaki hiçbir büyümeyi bir başarı olarak görmemesi gereken bir ülke.

Japon ekonomisindeki ve AB'deki yüzde 1-2'lik büyümelerin büyük başarılar sayıldığı, ABD'de yüzde 3'lük büyümenin dünya çapında inanılmaz bir performans sayıldığı bir ortamda Türkiye'nin aynı şekilde kıyaslanması son derece yanlıştır."

Avrupa Merkez Bankasının Euro'nun değerini düşürmek için faizleri indirdiğini anlatan Zeybekci, bu sayede dünya piyasalarındaki rekabet gücünü ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

"(Faiz düştüğü zaman büyüme artmaz) yaklaşımı, son derece yanlış olur'' ifadesini kullanan Zeybekci, "Önceki Merkez Bankası Başkanı 'O zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. Ben ona şöyle soracağım, O hala Keynes'te mi kalmış, hala yakmamış mı o kitapları? Sonuçta ayrılığımızın en büyük sebepleri ortaya çıkmış oluyor. Onlar hala Keynes'te kaldıysa, Keynes'in teorilerinde kaldılarsa, 'vah vah' diyorum ben memleketin haline" diye konuştu.

YILMAZ NE DEMİŞTİ?

Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine "Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım" şeklinde yanıt vermişti. 

cnbce.com, 06.02.2015

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz: 'O zaman Keynes’in kitaplarını yakalım'

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Hürriyet'e çok özel açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün merkez bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok’ açıklamasına sert çıkarak, “Durmuş bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD’ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı’ya bir baksın. Japonya’ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok” açıklamasını yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda bir kavga içine girmek istemeyen Durmuş Yılmaz dün Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada sadece faiz-enflasyon tartışmaları hakkında görüşlerini tekrarladı. Yılmaz şunları söyledi:

400 YILLIK LİTERATÜR
“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye. “

Hürriyet, 05.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.