Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Soma faciasından bugüne; 661 madenin faaliyeti durduruldu

 Soma faciasından bugüne; 661 madenin faaliyeti durduruldu
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, "13 Mayıs Soma faciasından bugüne kadar faaliyeti durdurulan 661 ruhsat sahasından 6'sı kamuya, 655'i özel ve gerçek hukuk tüzel kişilerine ait." dedi.
 

İş Sağlığı ve Güvenliği ile Maden Kanunları Meclis'te komisyonda görüşülürken CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 2014 yılında Soma ve Ermenek faciası öncesi ile sonrasında kapatılan, üretimi durdurulan madenlerin sayılarını açıkladı. Sakine Öz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İş Sağlığı ve Güvenliği ile Maden Kanun Tasarıları Meclis'te. Sistemi tümüyle gözden geçirip ana kuralları düzenlemek ve önlemleri artıracak kurallar koymak yerine Çalışma ve Enerji Bakanlarını kurtarmanın, MİGEM'İ proje süreçlerinde sorumsuz hale getirmenin, devletin denetim görevini azaltmanın, meslek odalarının denetim gücünü kısmanın peşindeler. İşçinin güvenlikli, sağlıklı ortamda çalışması, yerli enerjiye ve havza madenciliğine dayalı, projeleri detaylı denetlenen, rodövans usullerini tümüyle kaldıran bir madencilik anlayışı yerleşmesi gerekirken, tüm bu ilkeleri devletten silip denetimleri özel sektöre kaydırmanın peşindeki hükümetin 1 Ocak'tan Soma faciasına kadar, Soma faciasından da Ermenek'e uzanan ihmaller zinciri sayılarla ortada. Soma'ya kadar, 1 Ocak-13 Mayıs 2014 arasında kapatılan maden sayısı 280'di, 13 Mayıs'tan 31 Aralık'a kadar sayı aniden 661'e çıktı. Ermenek faciasından sonra ise Bakanlık 188 maden sahasında üretim durdurdu. 13 Mayıs Soma faciasından bugüne kadar faaliyeti durdurulan 661 ruhsat sahasından 6'sı kamuya, 655'i özel ve gerçek hukuk tüzel kişilerine ait."

"MADENLERİN KAPATILMA GEREKÇELERİ AÇIKLANMADI"

Devletin, önlemleri facialardan önce alması gerektiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, açıklamasına şöyle devam etti:

"Devlet, facialar olduktan sonra maden kapatarak göstermelik adımlar atacağını sanıyor, birçok yerde yapay gerekçelerle, hatta siyasi talimalatlarla hem işveren, hem de işçinin ekmeğine engel oluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, soru önergemde açıkça cevabını istememe rağmen, madenlerin kapatılma nedenlerini açıklayamadı, sadece genel sayıları verebildi. Soma Maden Komisyonu raporunun tespitleri ve çözüm önerileri kanun tasarılarında yeterince yer bulmazken, birçok meslek odasının somut çözümleri yok sayılırken, İş Teftiş Kurulu'nun bile gelen tasarının ilk halinden haberi yokken, Bakanlar kimlerle bu kanun tasarılarını hazırladı, facialardan hiç mi ders almayacaklar? Meclis'teki 2 tasarı da zamanında önlem almayanların şimdi kaçışını ortaya koyuyor. Facialar yaşanana kadar ortalıkta görünmeyenler, kamuoyu baskısı karşısında işçi sağlığı ve güvenliğini düzeltecekleri yerde göz boyuyor, üretimi durdurma yoluna giderek maden kapatıyor.

Zaman, 28.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.