Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Vatandaşa göre en büyük problem işsizlik

Vatandaşa göre en büyük problem işsizlik 
Kadir Has Üniversitesi, her yıl gerçekleştirdiği “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2014 yılı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 

Aralık 2014’te 26 şehirde 18 yaş ve üzeri 1.000 kişi ile yüz yüze yapılan çalışmada, hükümet tarafından ortaya atılan ve her gün yandaş medya tarafından asılsız haberlerle sunulan “paralel yapı” iddialarının, vatandaşın gündemine dahi girmediğini ortaya koydu. Ankette paralel yapı iddialarını sorun olarak görenlerin oranı sadece 3,6’da kaldı. Ankete katılanların yüzde 50,3’ü ise paralel yapı iddialarına inandığını ifade etti. Çalışmaya katılan vatandaşların yüzde 57’si en önemli sorun olarak ekonomik sıkıntı ve işsizliği gösterdi. Çalışmada “Türkiye’de düşünce özgürlüğü vardır” ifadesine “evet” diyenlerin oranı yüzde 30,8’den 27,5’e inerken, “Türkiye’de basın özgürdür” cümlesine “evet” diyenlerin oranının yüzde 38,5’ten yüzde 24,6’ya inmesi dikkat çekti. Hükümet ve yayın organları tarafından darbe olarak nitelendirilen 17-25 Aralık operasyonlarına, katılımcıların yüzde 38,4’ü hükümetteki yolsuzlukları ortaya çıkarma girişimi olarak bakıyor. Başkanlık sistemine toplumu hazırlamaya çalışan Cumhurbaşkanı ve iktidar mensuplarının aksine, Türk halkı yüzde 79,3 ile en iyi yönetim biçimi olarak parlamenter sistemi görüyor. 

Araştırmada, her yıl olduğu gibi bu yıl da “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusunun cevabı işsizlik oldu. Geçen yıl bu soruya işsizlik yanıtı verenlerin oranı yüzde 29,3 iken, bu yıl bu oran yüzde 33’e yükseldi. Türkiye’nin en önemli sorununu işsizlik ve ekonomiye ilişkin gelişmeler olarak görenlerin toplamı ise yüzde 57 oldu. Terör sorunu ise 2013’e göre hızlı bir yükseliş ile yüzde 4,7’den yüzde 13,9’a çıktı.  Yolsuzluk ise 0,7 oranıyla sorun olarak gözükmedi.

Ankete katılanların yüzde 45,3’ü son bir yılda ekonomik olarak daha kötü duruma geldiklerini belirtirken, bu oran 2012’de 1,6, 2013’te ise 2,5 düzeyinde kalmıştı. Araştırmada öne çıkan sorunlardan biri de, katılımcıların terör sorularına verdiği cevaplarda ortaya çıktı. Terör sorununu çözmede en etkili yöntem sorusuna 2013’te siyasi yöntemler yanıtı verenlerin oranı 35,8 iken 2014’te bu oran 30,9’a düştü. Askeri yöntemin daha etkili olduğunu düşünenlerin oranında ise artış yaşandı. 

Katılımcılara sorulan sorulardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başarılı bulup bulmadıkları oldu. Katılımcıların yüzde 43,5’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı başarısız bulurken, başarılı bulanların oranı ise yüzde 35,9 düzeyinde gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 37,6’sı yeni Cumhurbaşkanlığı Binası’nın ülke kaynaklarının israfı olduğunu belirtirken, yüzde 33,2’si Türkiye’nin gücünü gösterdiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 58,7’si Türk yargısının siyasallaştığını düşünürken, yüzde 24,2’si siyasallaşmadığı yanıtını verdi.

Zaman, 21.01.2015

Maalesef hiç şaşırtıcı değil: Türkiye’de en az güvenilen kurum medya

Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan ‘Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması‘ Türkiye’de en az güven duyulan kurumun ‘medya‘ olduğunu ortaya koydu. ‘Türkiye’de basın özgürdür’ diyenlerin oranı da 2013 yılına göre, yüzde 38,5’den, yüzde 24,6’ya indi.

Araştırma 18 yaş ve üzerindeki bin kişiyle 26 ilde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik, yolsuzluk ‘unutuldu’

Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?‘ sorusuna katılımcıların yüzde 33’ü ‘işsizlik‘, yüzde 13,9’ü ‘terör‘, yüzde 12,8’i ‘ekonomik kriz‘ ve yüzde 8,6’sıysa ‘Kürt sorunu‘ yanıtı verdi. Geçtiğimiz yıl araştırmaya katılanların yüzde 14,2’si yolsuzluğu Türkiye’nin en önemli sorunu görürken, 2014’te bu oran binde 7’ye geriledi.

‘Paralel yapı’ var ama ‘tehdit değil’

Araştırmaya katılanların yüzde %50,3’ü ‘paralel yapı‘nın varlığına inanırken, bu yapıyı tehdit olarak görenlerin oranı yüzde 3,6 oldu.

Katılımcıların yüzde 38’i Ak Saray için ‘israf’ dedi

Katılımcıların yüzde 37,5’i ‘Cumhurbaşkanlığı makamının Çankaya’dan yeni yapılacak çalışma ofisine taşınmasını ne derece onayladığınızı öğrenebilir miyim?’ sorusuna olumlu yanıt verirken, yüzde 48’i bu değişimi onaylamadığını belirtti.

Ak Saray’ın inşasını ‘israf‘ olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 37,6 olurken, ‘Türkiye’nin gücünü göstermektedir‘ diyenlerin oranı yüzde 33,2 oldu.

Ezici çoğunluk başkanlığa karşı

Araştırmaya katılanların yüzde 79,3 ‘ülkenin yönetim tarzının nasıl olması gerektiğini düşünüyorsunuz?‘ sorusuna parlamenter demokrasi yanıtı verirken, başkanlık sistemini savunanların oranıysa yüzde 12,6’da kaldı.

Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmadaysa katılımcıların yüzde 76,7’si yönetim tarzının parlamenter demokrasi, yüzde 14,4’üyse başkanlık sistemini olması gerektiğini belirtmişti.

AB’ye destek arttı

Hem Avrupa Birliği’nin destekleyenlerin oranı hem de Türkiye’nin birliğe üye olabileceğini düşünenlerin oranı 2013 yılına göre artış gösterdi. Buna göre, katılımcıların yüzde 71,4 AB’yi desteklerken, yüzde 45,1’i Türkiye’nin AB’ye üye olacağını düşündüklerini söyledi.

‘Türkiye’de basın özgür değil’

Çalışma, Türkiye’de en fazla güven duyulan kurumun ordu, en az güven duyulan kurumunsa medya olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 57,7’si en güvendikleri kurumun ordu olduğunu belirtirken, medyaya güvendiğini söyleyenlerin oranı yüzde 18,8’de kaldı.

Anketteki demokrasi ve özgürlük konusundaki sorulara verilen yanıtlarda 2013’ten bu yana en ciddi değişim ‘medyanın özgürlüğü‘ konusunda oldu. ‘Türkiye’de düşünce özgürlüğü vardır’diyenlerin oranı yüzde 30,8’den 27,5’e inerken, ‘Türkiye’de basın özgürdür’ diyenlerin oranı yüzde 38,5’den, yüzde 24,6’ya indi.

Araştırma sonuçları

www.diken.com.tr

 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.