Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yüce Divan oylamasında CHP cep telefonu yasağı, MHP teknik takip istedi

Yüce Divan oylamasında CHP cep telefonu yasağı, MHP teknik takip istedi
Meclis'te adları yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan 4 eski bakan için Yüce Divan oylaması yapılacak. CHP, oylama kabinine cep telefonu, kamera ve fotoğraf makinesi alınmamasını, MHP ise fiziki ve teknik takip istedi.

RADİKAL-TBMM'de adları rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karışan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesi konusundaki tarihi oylama öncesinde, partiler arasında taktik savaşları yaşanıyor. MHP fiziki ve teknik takip isterken, CHP cep telefonu ve fotoğraf makinelerinin Genel Kurul salonuna alınmamasını istedi.

BAKANLAR KONUŞACAK MI?

Genel Kurul'daki görüşmelerde; Komisyon adına Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, milletvekillerine tanının konuşma hakkını ise AK Parti'den Konya Milletvekili Mustafa Akış ve Denizli Milletvekili Bilal Uçar, CHP adına Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ile HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız konuşacak. İsterlerse eski Bakanların da konuşma hakkı bulunuyor.

SÜRE SINIRI YOK

Genel Kurulu görüşmelerinde, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakana söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak. Ancak daha önceki Soruşturma Komisyonu raporlarını inceleyen AK Parti kurmayları, geçmişte Yüce Divan'a gönderilmeme kararı alınan bakanların tamamın sınırsız konuşma hakları olmasına karşın bu haklarını kullanmadıklarını tespit etti. Bu yüzden 4 eski bakanın konuşma yapmaması ya da konuşma yapmak isteyen olursa 10 dakika ile sınırlı bir konuşma gerçekleştirmesi planlanıyor.

CHP VE HDP İLE TOPLAM 212 ÖNERGE!

CHP ve HDP Grupları adına her bakan için toplamda 4 önerge verilince muhalefetin vereceği toplam önerge sayısı 212 olacak. MHP'li 50 vekil her bir eski bakan için birer önerge verece ve toplamda önerge sayısı 200 olacak. CHP ve HDP Grupları adına da her Bakan için toplamda 4 önerge verilince muhalefetin vereceği toplam önerge sayısı 212 olacak. Önergeler birleştirilerek ve gerekçeleriyle birlikte okunacak. Önergeler, Soruşturma Önergesi'ndeki suç isnatlarıyla sınırlı olacak, yeni suç isnatları eklenemeyecek.
Ardından her eski Bakan ile ilgili ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.

KADERLERİNİ ÜÇ RENK BELİRLEYECEK

Genel Kurul'da gizli oylama için kabinler konuldu. Milletvekilleri, il sırasına göre ve isimleri okundukça kabinlere girerek kendilerine verilen önergenin kabulü için beyaz (evet), reddi için kırmızı (hayır), çekimser için yeşil pulları zarfın içine koyacak ve kupalara atacak.

AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?

"Yüce Divan" kararı çıkması için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için AK Parti’nin 53 fire vermesi lazım. Nitelikli çoğunluğun yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmeyecek.

TAKTİK SAVAŞLARI

MHP gizli yapılacak Yüce Divan oylamasında AK Partililerin oylarını belli etmelerini engellemek için de harekete geçti. Hürriyet'te yer alan habere göre MHP, TBMM Başkanlığı'na başvurarak, oy veren vekillerin, oylarını belli etmemeleri için "fiziki ve teknik takip" istedi. MHP, eski Bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmeler sırasında, eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi konusunda önergelerle de bastıracak.

BAHÇELİ DE "OSMANİYE MİLLETVEKİLİ' OLARAK ÖNERGE VERDİ

MHP'de Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahil tüm vekiller, söz konusu dört bakan hakkında, birer önerge verecekler. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sayın Genel Başkanımız da Osmaniye Milletvekili olarak, dört eski bakanın her biri için birer önerge verdi. Tüm vekillerimiz, vekil olmaktan gelen haklarını kullanarak, eski bakanlar hakkında önergelerini hazırladılar. MHP Bu konuyu çok önemsiyor. Önemsediği için de elindeki tüm imkanları sonuna kadar kullanıyor" dedi.

MHP "FİZİKİ VE TEKNİK TAKİP" İSTEDİ

CHP VE MHP, oylamada AK Partili vekillerin oylarını belli etmelerini engellemek için de harekete geçti. CHP'li Mahmut Tanal'ın oy verme kabinlerinde fotoğraf çekilmesinin önlenmesi için Meclis Başkanlığı'na başvuru yaptı. MHP de, vekillerin oylama sırasında, oylarını belli etmemeleri için "fiziki ve teknik takibe alınmalarını" istedi. MHP, beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç renkte verilecek ve oylamada kullanılacak pulların oylama sonrasında iade edilmesi ve hangisinin kullanıldığının anlaşılamaması için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e dilekçe verdi.

MHP'Lİ VURAL; DAVUTOĞLU DA, CEMİL ÇİÇEK DE KAÇTI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de yapılacak tarihi oylamaya, ne Başbakan Ahmet Davutoğlu, ne de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in katılmayacağına vurgu yaptı. Vural, "Davutoğlu da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de oylamaya katılmıyorlar. İkisi de oy kullanmamak için kaçtı" ifadesini kullandı.

SADIK YAKUT BAŞKANLIK EDEDECEK

Davutoğlu, resmi ziyaret için İngiltere'de. TBMM Başkanı Çiçek de, İslam Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği Konferansı için İstanbul'da. Toplantı sabah 10'da Hilton otelinde gerçekleşti. TBMM Genel Kurulu'na , AK Partili Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlık ediyor.

 

Radikal, 20.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.