Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Milli iradeye Cep'ten takip

MİLLİ İRADEYE CEP’TEN TAKİP
Dört eski bakan hakkında “Yüce Divan’a gitmesin” oyu kullanan AKP’li üyelere verilen “yeniden aday olma sözü” partiyi karıştırdı. Genel Kurul’daki oylamada fire vermek istemeyen AKP, önlem arıyor.

Dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması, AKP yönetimini köşeye sıkıştırdı. TBMM Soruşturma Komisyonu üyesi AKP’li dokuz üyeye, “yeniden aday gösterilme sözü” verildiğini duyan AKP’li bazı vekiller, aynı sözün kendilerine de verilmesini istedi. Bu taleplerden firenin yüksek çıkmasından endişelenen AKP yönetimi ise, firenin az olması için, vekillere “evet pusulasını parti yönetimine teslim etme” ve “oyları cep telefonu ile fotoğraflama” şartı getirmeyi planlıyor.

AKP’de yaşanan “fire krizinin” ayrıntıları şöyle:

NABIZ TUTULDU

AKP’li dört eski bakan ile ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu raporunu 16 Ocak’ta görüşerek oylamayı planlayan AKP yönetimi, oylama ile ilgili vekillerin nabzını tuttu. Nabız sonuçları ise AKP yönetimini tedirgin etti. Birçok milletvekili, AKP’li eski dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi gerektiği konusunda görüş beyan etti. Bu durum AKP yönetimini telaşlandırdı. Ayrıca, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun AKP’li üyelerine yeniden seçilme konusunda garanti verildiğine yönelik iddialar da milletvekillerini harekete geçirdi. Bazı vekiller, kendilerine de bu konuda bir garanti verilip verilmeyeceğini sordu. Bu durum parti yönetiminin daha da endişelenmesine yol açtı. AKP içinde, parti yöneticilerine adam adama markaj görev verildiği ve firenin en aza indirilmesi için lobi çalışması talimatı verildiği konuşuluyor. Ve bunun için de görüşmelerin bir hafta ertelendiği belirtildi.

İKİ ÖNLEM DÜŞÜNÜLDÜ

AKP yöneticileri, fireleri önlemek için yeni formül arayışlarına girdi. Bu kapsamda parti yönetiminde iki formül ortaya atıldı. Bu formüllerden ilkini vekillerden, “oyun fotoğrafının” istenmesi oluşturuyor. İkinci formül ise, “evet” yazan pusulaların parti yönetimine getirilmesini içeriyor. Ancak her iki formülün de, muhalefet tarafından kullanılmasından endişe ediliyor. AKP yönetimi, Yüce Divan oylamasında firenin yüksek olmasından endişe ediyor. Özellikle, üç dönem kriterine takılan ve bir daha aday gösterilmeyecek olan vekillerin, Yüce Divan ile oylamada evet yönünde oy kullanmasından çekiniliyor. Bir de, parti içinde sayıları tam olarak bilinmeyen ve cemaate yakın olduğu iddia edilen vekillerle ilgili endişe var. Bu kişilerin “evet” oyu vermesi ile birlikte, TBMM Genel Kurulu’ndan Yüce Divan kararı çıkmasından korkuluyor. Bunun için, vekillerin oy tercihleri konusunda emin olmadan Genel Kurul’da oylamaya gidilmek istenmiyor.

Taraf, 15.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.