Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Dört bakanla ilgili komisyon raporu TBMM Başkanlığı’nda

 Dört bakanla ilgili komisyon raporu TBMM Başkanlığı’nda
TBMM Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanla ilgili raporunu tamamladı. Rapor, dün TSİ 24:00’e doğru TBMM Başkanlığı’na sunuldu.


Ekler ve dosyalar hariç, yaklaşık 190 sayfalık raporun sonuç bölümünde bakanlar için “Yüce Divan’a sevklerine gerek yoktur” cümlesi yer aldı.
Komisyonunun 5 Ocak tarihli son oturumunda beşe karşı dokuz oyla, imha edilmesine karar verilen bakanlarla çocukları arasındaki konuşmaların olduğu tapelerin ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği bildirildi.
Komisyonun, tapeleri imha etme yetkisi olmadığı için böyle bir yola başvurduğu belirtildi.
Komisyon Başkanlığı’nın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) verdiği muhalefet şerhlerini de zaman yetmediği için inceleyemediği ifade edildi.

Rapor, muhalefet üyelerine verilmedi
Geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanla ilgili kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı rapor, Meclis’te de gün boyu tartışmalara neden oldu.

Soruşturma Komisyonu, raporunu tamamlamaya çalışırken muhalefet de “şerhlerini” hazırladı.
Ancak CHP ve MHP’li komisyon üyeleri, Komisyon Başkanlığı’nın raporu yazış şekline itiraz etti.
Muhalefet partilerine mensup üyeler şerhlerini, komisyon raporunu görmeden hazırladıklarını söyledi.
MHP’nin muhalefet şerhi ekleriyle birlikte 3 klasör, CHP’nin şerhi ise 233 sayfadan oluştu.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Şu ana kadar elime rapor geçmedi. Aradım, not bıraktım dönüş olmadı. Öyle anlaşılıyor ki, o raporları muhalefet milletvekillerine dağıtmayacaklar” dedi.
İzmir Milletvekili Rıza Türmen de “Bu raporu verirken gerekçeli kararı görmeden yaptık. Dilekçemize ‘raporu okuduktan sonra görüşlerimizi bildirme hakkını gizli tutuyoruz’ dedik” ifadesini kullandı.


Bundan sonra ne olacak?

Meclis Başkanlığı, Komisyon Raporu’nu çoğaltarak milletvekillerine dağıtacak. Ardından 29 Ocak’ta oylanmak için Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Muhalefet, daha önce açıkladığı gibi dört eski bakanın Yüce Divan’a gitmesi yönünde önerge verirse, bu önerge oylanacak.
Genel Kurul’daki bu oylama gizli yapılacak. Önerge kabul edilirse bakanlar için Yüce Divan yolu açılacak.
TBMM İç Tüzüğü’ne göre siyasi partilerin Meclis soruşturması ile ilgili grup kararı alamadığı oylamada, Yüce Divan’a sevk için en az 276 oy gerekiyor. AKP’nin TBMM’de 312 sandalyesi bulunuyor. Muhalefet ve bağımsızlar eksiksiz oy kullansa dahi oyları 223’te kalıyor.

BBCTurkish.com, 10.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.