Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez Bankası, dolara karşı 'zorunlu karşılık' silahını çekti!

 Merkez Bankası, dolara karşı 'zorunlu karşılık' silahını çekti!
Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsinde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Bu hamle ile Merkez Bankası döviz rezervlerine 3,2 milyar dolar katkı bekleniyor. Değişiklikler 13 Şubat'tan itibaren geçerli olacak.
 

Merkez Bankası bugün yükselen dolar kuruna karşı uzun zamandır gündemde olan silahını kullandı. Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsinde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Alınan karara göre hâlihazırda yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12,8 seviyesine yükseltilecek. 1 yıla kadar ve 1 yıl dahil vadeli yabancı para mevduat zorunlu karşılık oranı yüzde 13'ten yüzde 18'e yükseltilecek.

Merkez Bankası uzun vadeli zorunlu karşılık tutulması yönünde de adım attı. Buna göre 5 yıldan uzun vadeli zorunlu karşılık oranı değiştirilmeyerek yüzde 6'da tutuldu.Açıklamada yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki artışla Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar dolar katkı yapacağı belirtti.

REZERV OPSİYON KATSAYISINA AYAR

Merkez Bankası rezerv opsiyon katsayısında da zorunlu kaşılık oranlarındaki değişiklikler doğrultusunda ayarlama yaptı. Buna göre Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı uygulamasında imkân üst limiti değişmeden dilim sayısı artırılarak rezerv opsiyonu katsayıları değiştirildi.

Banka Türk lirası zorunlu karşılıklar için 33 milyar dolar tutulduğunu belirtirken yapılan ROK değişikliği ile 2,4 milyar doların serbest kalacağını açıkladı. Bu düzenlemeler 13 Şubat'ta geçerli olacak ve tesis dönemi 27 Şubat'ta başlayacak.

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?
Bankaların topladıkları mevduat ve diğer kaynaklar zorlu piyasa koşullarında kullanılmak üzere Merkez Bankası'na yatırılıyor. Merkez Bankası'na yatırılan miktar oranını belirleme yetkisi de yine Merkez Bankası'nda bulunuyor. Merkez Bankası bu oranı düşürdüğünde bankaların ucuz maliyetli kredi kullanma imkanı artıyor. Aksi durumda ise kredi tabanı daralabiliyor. Merkez Bankası yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını artırarak bu yolla rezervinde de artış sağlayabiliyor. Zorunlu karşılık oranının artırılması politikası, doların TL karşısında değer artışını önlemek için kullanılıyor.

Radikal, 03.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.