Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Aytaç Yalman'ın kitabında 'Balyoz' itirafı

 Aytaç Yalman'ın kitabında 'Balyoz' itirafı
Bugün gazetesi yazarı Faruk Mercan, Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olma serüvenini bugünkü köşesine taşıdı. Mercan, "Çünkü Silahlı Kuvvetler’de çok derinden yürütülen bir İlker Başbuğ’u geleceğin Genelkurmay Başkanı yapma planı var" diye yazdı.

İŞTE O YAZI...

İlker Başbuğ nasıl Genelkurmay Başkanı oldu?

“Yaptığını beğendin mi Çetin?..”

2003 yılı Mart ayında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’la yaptığı telefon konuşmasına böyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

“Emirlere aykırı olarak yaptığın ve kaydettiğin seminerin kayıtları, Ankara’da Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’ın elinde…”

Ankara’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök başta olmak üzere bütün makamlar alarma geçiyor. Bunun üzerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan alelacele hastaneye yatıyor. Üstelik askeri hastane yerine sivil bir hastaneye…

Orgeneral Aytaç Yalman “Balyoz” olayı ve Çetin Doğan’ı anlattığı “Zorlu Yılların Sessiz Tanığı” kitabında bu olayı şöyle anlatıyor:

“Kendisi (Çetin Doğan), bu görüşmemizden sonra hastaneye yattı ve ameliyat oldu…”

Çetin Doğan tecrit ediliyor

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman 2003 yılı Mart ayında Silahlı Kuvvetler’de patlak veren Çetin Doğan krizini yönetmek üzere İstanbul’a geliyor. Hastanedeki odasında Çetin Doğan’la bir daha görüşüyor ve kendisini uyarıyor. 2003 yılı Mart ayında Türkiye’de bir “irtica” ve “terör” tehdidi yokken 1. Ordu Karargâhı’nda neden bir “sıkıyönetim planı” görüşüldüğünü soruyor.

Üstelik o tarihte Orgeneral Çetin Doğan’ın Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri’nin haberi ve emri olmadan, kendisine bağlı 56 ayrı komutanlığa emirler gönderdiği ortaya çıkıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman sonraki hamle olarak Çetin Doğan’ın komutasındaki 1. Ordu generalleri ile İstanbul ve İzmit’te bazen tek tek, bazen topluca görüşmeler yapıyor, hepsini uyarıyor. Aytaç Yalman’ın anlattığına göre, bazıları üzüntü ve mahcubiyetle yaptıklarının yanlış olduğunu kabul ediyorlar.

Aytaç Yalman’ın kitabından çıkardığım sonuç şu: 2003 yılı Mart ayında Çetin Doğan’ın bu davranışlarıyla alarma geçen dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman 1. Ordu’da görev yapan general ve subaylara şu mesajı veriyor:

“Çetin Doğan’ın Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri’ni by-paas ederek gönderdiği emirlere uymayın. Bu emirlere uyanlar ve yerine getirenler bedelini öder.”

Orgeneral Aytaç Yalman kitabında Orgeneral İlker Başbuğ’a da çok ağır suçlamalar yöneltiyor. O dönemde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan İlker Başbuğ, Aytaç Yalman’ın bir numaralı yardımcısı. Aytaç Yalman şunları yazıyor:

“Bütün bu gelişmeler olurken kurmay başkanım beni haberdar etmiyor, hepsini sonradan öğreniyorum. Üstelik 1. Ordu’ya gönderilen seminer emrine, benim bilgim dışında bir madde ilave etmiş. Bu yazı emirlerime aykırıydı. Çünkü böyle bir seminer planının görüşülmesine izin vermemiştim.”

Orgeneral Aytaç Yalman’ı bilgilendiren kişi dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök.

Hurşit Tolon Genelkurmay Başkanı olurdu

İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon, 1962’de Harp Okulu’nu birlikte bitirdiler. 1989 birlikte tuğgeneral oluyorlar, 1993’te birlikte tümgeneral oluyorlar, 1997’de birlikte korgeneral oluyorlar. Ama hepsinde, İlker Başbuğ birinci sırada, Hurşit Tolon ikinci sırada…

2001 yılında ikisinin birlikte orgeneral olması lazım. Ve İlker Başbuğ’un birinci sıradan orgeneral olması lazım. Fakat o sene İlker Başbuğ orgeneral yapılmıyor Hurşit Tolon ise birinci sıradan orgeneral yapılıyor.

Çünkü Silahlı Kuvvetler’de çok derinden yürütülen bir İlker Başbuğ’u geleceğin Genelkurmay Başkanı yapma planı var. İlker Başbuğ 2001 yılında orgeneral yapılsa, 2005’te önü tıkanıp emekli olacak ve 2008’de Genelkurmay Başkanı olamayacak. İşte bu sebeple 2002’de orgeneral yapılıyor.

Bu konuları bana anlatan orgeneral şöyle diyor:

“Silahlı Kuvvetler, Hurşit Tolon’a teslim edilemezdi. İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanı yapıldı ama Başbuğ dönemi Silahlı Kuvvetler için tam bir çöküş dönemi oldu…”

Zaman, 02.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.