Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TZOB: Türkiye’de tarım sektörü yüzde 3 küçüldü

TZOB: Türkiye’de tarım sektörü yüzde 3 küçüldü

Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarım sektörünün 2013-2014 dönemini parlak geçirmediğini belirterek, başta kuraklık ve don olmak üzere bu sene Türk tarımı doğal afetlerle boğuştuğunu, bunun sonucu olarak da kaysısı ve fındık başta olmak üzere birçok meyve de üretimde gerileme meydana geldiğini söyledi. Bayraktar, “Başta buğday ve arpa olmak üzere birçok ürünümüz maalesef doğal afetlerden zarar gördü. Hububat üretimimiz bundan olumsuz etkilendi. 2014 yılının Ocak ve Eylül dönemlerine baktığımızda 2007’den bu yana tarım sektöründe yüzde 3 civarında bir küçülme yaşadığımızı görüyoruz.” dedi.

Bayraktar, TZOB genel merkezinde tarımda 2014 yılını değerlendiren basın toplantısı yaptı. Türk tarımının bu sene doğal afetlerle boğuştuğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım sektörü 2013-2014 dönemini maalesef parlak geçirmedi. Başta kuraklık ve don olmak üzere bu sene Türk tarımı doğal afetlerle boğuştu bunun sonucu olarak da kaysısı ve fındık başta olmak üzere birçok meyve de üretimde gerileme meydana geldi. Hububat üretimimiz bundan olumsuz etkilendi. Başta buğday ve arpa olmak üzere birçok ürünümüz maalesef doğal afetlerden zarar gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine baktığımızda 2007 yılı biliyorsunuz o yıl kuraklık yaşamıştık o yılda afet yılıydı ve tarım sektöründe küçülme meydana geldi. Ama 2007 yılından 2014 yılına kadar sürekli tarım sektöründe büyüme oldu. Ancak 2014 yılının Ocak ve Eylül dönemlerine baktığımızda 2007’den bu yana tarım sektöründe yüzde 3 civarında bir küçülme yaşadığımızı görüyoruz.”

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ MALLARI ENFLASYON ORANINDA DEĞERELENDİREMEDİ

Çiftçinin ürettiği malları enflasyon oranında değerlendiremediğini belirten Bayraktar, fiyatların enflasyon oranında artmadığını, gelirlerinde enflasyonun altında kalmak kaydıyla bir azalma söz konusu olduğunu söyledi. Bayraktar, “2014 Kasım ayı itibariyle son 1 yıllık dönemde tarım üretici fiyatlarına (ÜFE) baktığımızda ÜFE’nin 10,77 arttığını görüyoruz. 12 aylık ortalamayı aldığımızda da yine 10,99 civarında bir artış görüyoruz. Gıda ve alkolsüz içeceklere baktığımızda Kasım ayı itibariyle 1 yıllık artış yüzde 14,37’dir. 12 aylık ortalamaya göre de yüzde 12,37 civarında artış söz konusudur. Bu şunu gösteriyor çiftçimiz ürettiği malları enflasyon oranında değerlendirememiş. Yani fiyatları enflasyon oranında artmamış ve gelirlerinde enflasyonun altında kalmak kaydıyla bir azalma söz konusu.’’ diye konuştu.

BUĞDAY VE ARPA ÜRETİMİNDE GERİLEME OLDU

Buğday da yüzde 13,8, Arpa da yüzde 20,3, çeltikte de yüzde 7,8 bir gerileme olduğunu ifade eden Bayraktar, ayrıca şunları söyledi:

“İhracat rakamlarında gıda ve tarım ürünlerinde ihracat Ocak ve Ekim döneminde 14,3 milyar dolar civarında görülüyor. İthalatımızda 10 milyar dolara ulaşmış görülüyor. Özellikle ihracattaki bu olumlu gelişmelere karşılık yağlı tohumlar ve pamukta net ithalatçıyız. Hatta ithalatımızın üçte birini yani soya fasulyesi, ayçiçeği başta olmak üzere bu ürünlere ayırıyoruz. Yağlı tohumlar, bitkisel yağlar ve küspeden oluşan 3,7 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. Pamuk ithalatı tek başına 1,7 milyarı bulmaktadır. 2014 yılında toplam tahıl üretimimiz 2013 yılına göre yüzde 12,7 azalarak 37,5 milyon tondan, 32,7 milyon tona indiğini görüyoruz. Buğday da yüzde 13,8, Arpa da yüzde 20,3, çeltikte de yüzde 7,8 gerileme olmuştur. Buğday üretimi 19 milyon tona inmiştir.”

‘HALKIMIZIN TELAŞLANMASINA GEREK YOK’

Son günlerde Rusya’nın buğday ihracatını durdurduğu haberleri piyasada sıkıntı yaşattığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Acaba buğday fiyatları yükselecek mi? Ekmek fiyatları yükselecek mi? şeklinde kamuoyunda bir endişe yaşandığını görüyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı kadar üretim yaptığımızı söylemek durumundayım; yani 19 milyon ton civarındaki buğday üretimi Türkiye’nin ihtiyacı olan üretimdir. Bugün Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde yaklaşık 2,5 milyon ton civarında buğday bulunmaktadır. Bugün için Rusya ihracatına devam etmektedir. Rusya, Şubat ayından sonra buğdayına ek vergi uygulayacak ama bundan Türkiye’yi muaf tuttuğunu ve bu vergiyi uygulamayacağını açıklamıştır. Dolayısıyla mamul madde ihracatında kullanılan Buğday biliyorsunuz bir takım ithalatçı sektörler tarafından da yapılmaktadır ve yeterli miktarda ithalatın yapıldığı da görülmektedir. Bütün bunlar 2015 yılında ekmek fiyatlarını ve mamul madde fiyatlarının artışını önleyecek unsurlardır. Yani halkımızın telaşlanmasına gerek yoktur.”

Taraf, 29.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.