Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP'den Kürt sorununa 70 maddelik çözüm önerisi

 CHP'den Kürt sorununa 70 maddelik çözüm önerisi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 70 maddelik ‘Toplumsal Barış ve Demokrasi İçin Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nde ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni tanıttı.

Buna göre seçim barajı yüzde 3’e inerken, Dersim arşivleri de halka açılacak. Tanrıkulu, Türkiye’de demokrasi meselesi ve onun önünde bir parçası olan Kürt sorununun çözümüne yönelik hazırladıkları kanun teklifini, bugün Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını ifade etti.

‘Çözüm Süreci’ adı altında bir süreç yürütüldüğünü dile getiren Tanrıkulu bu süreçle bağlantılı olarak temmuz ayında bir yasanın parlamentodan çıktığını ancak yasaya rağmen bugüne kadar esaslı bir adım atılmadığını kaydetti.

ÇÖZÜM MECLİS’TE

Sezgin Tanrıkulu, yılın son günlerinde Türkiye’nin bu meselesine yardımcı olabilecek, AKP’nin güvenlikçi yaklaşımlarının karşısında, özgürlüğü, adaleti ve demokrasiyi esas alan tekliflerinin 70 maddeden oluştuğunu söyledi. Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“AK Parti’nin, çözümü, başka yerlerde değil, parlamentoda araması lazım. Bu sorun konusunda Türkiye’nin sivil toplumunun, parlamentonun yeterince birikimi var. Parlamentoyu esas alan 70 maddelik, esaslı bir demokrasi paketini bugün parlamento başkanına sunacağız. Umarım içeriği itibariyle Adalet ve Kalkınma Partisi bunu değerlendirir ve gündeme alınmasını sağlar.

EKSİĞİ VARSA TAMAMLARIZ

Biz CHP olarak, Türkiye’nin toplumsal barışından, bu sorunun özgürlükle, adaletle ve eşitlikle çözümünden yanayız. Ve çözümün de Meclis’te olmasını isteriz. Bu işlerde çalışmış, emek vermiş bir insan olarak emin, Anayasa dışında yapılacakların çerçevesi sunduğumuzdan ibarettir. Eksiği varsa eğer parlamentoda birlikte tamamlarız. Aşağı yukarı bölgedeki sivil toplum örgütlerinin önerdikleri de budur.”

“CHP, SEÇİM BARAJININ YÜZDE 3’E İNDİRİLMESİNİ ÖNDERDİ”

Tanrıkulu ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla bugün Meclis Başkanlığı’na sunacakları teklife göre, milletvekili genel seçimlerinde seçim barajı yüzde 3’e indirilecek, belediye ve il genel meclisleri seçimlerinde ise 10’da 1’lik baraj kaldırılacak. Siyasetteki dil yasakları tamamen sona erdirilecek. Siyasi partilere devlet yardımı tüm siyasi partileri kapsayacak şekilde adil bir hale getirilecek.

“DERSİM ARŞİVLERİ HALKA AÇILACAK”

TBMM’de ‘Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu’ oluşturulacak. Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri taşıyan meydan, bulvar, cadde, yol, sokak, park ve benzeri alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletme, tesis, bina ve benzeri tüm yapıların ve kışlaların tespit edilmesi ve bu isimlerin değiştirilmesi amacıyla Meclis’te komisyon kurulacak. Adları değiştirilen yerleşim yerleri ile coğrafi yerlerin eski adları yeni adlarıyla birlikte kullanılacak. Dersim arşivleri, devletin ilgili tüm kurumlarından alınarak Meclis’te toplanacak, halka ve araştırmacılara açılacak. Koruculuk sistemi kaldırılarak, korucular başka alanlarda istihdam edilecek. Mayınlı araziler temizlenerek yoksul köylüye verilecek. Hrant Dink’in adı İstanbul Şişli’de bir caddeye verilecek. “

“GİZLİ YÜRÜTÜLEN SÜREÇTEN BİR BARIŞ ORTAMI ÇIKMAZ”

Tanrıkulu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin görüşmesine ilişkin soruları da yanıtlayan Tanrıkulu, Çözüm Süreci’nin şeffaf yürütülmediğini ve kamuoyunun bilgilendirilmediğini öne sürerek eleştirilerde bulundu. Tanrıkulu, “Benim taraflara önerim, gizli yürütülen süreçten bir barış ortamı çıkmaz. Eğer süreç demokratik değilse sonuç başarılı olmaz. Hükümetin toplumu karşı karşıya getirecek, toplumsal barışı bozacak bu yöntemden uzaklaşması lazım.” şeklinde konuştu.

“HDP’NİN KENDİ BAŞINA SEÇİME GİRMESİNİN SONUCU SADECE KENDİLERİYLE SINIRLI KALMAZ”

Genel seçimde seçim ittifaklarına ilişkin soruları yanıtlarken de Tanrıkulu, seçim barajının gerçek anlamda temsili engellediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“HDP’nin kendi başına ve başka bir şekilde seçime girmesi kendi siyasi takdiridir. Bunun sonuçlarına kendileri katlanırlar. Ancak sonuçları sadece kendileriyle sınırlı kalmaz. Eğer barajın altında kalırlarsa, Türkiye bakımından siyasal sonuçları çok ağır olur. Bunun kabahati de bana göre barajı düşürme konusunda adım atmayan, önerileri elinin tersiyle iten Adalet ve Kalkınma Partisi olur. Bunun siyasi bedeli ağırdır.”

“BAŞBAKAN ÖNCE YARGILANAN DÖRT ARKADAŞI İÇİN İKİ CÜMLE SÖYLESİN”

Tanrıkulu, Şişli Belediyesi’ne ilişkin soru üzerine ise Meclis kürsüsünün, siyasi partilerin kendi meselelerini konuşma yeri olmadığını belirterek, Türkiye’de birçok ilçe belediyesinde sorunlar yaşandığını, Şişli’nin ise hangi amaçla gündemde tutulduğunu bildiklerini ifade etti. Tanrıkulu, yaşananların parti hukuku içinde aşılacağını belirterek, “Başbakan, önce bugün yargılanan dört arkadaşı için iki üç cümle söylesin” dedi.

Taraf, 22.12.2014
 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.