Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Çağlayan'ın serveti kuşkulu, Bağış ve Güler'inki de gelirleriyle orantılı değil'

  'Çağlayan'ın serveti kuşkulu, Bağış ve Güler'inki de gelirleriyle orantılı değil'
Meclis Soruşturma Komisyonu’nda 4 eski bakanın mal varlıklarıyla ilgili MASAK bilgilerine dayanılarak hazırlanan bilirkişi raporunda çarpıcı tespitler yer alıyor.

Raporda eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eşi Beyhan Bağış’ın aldığı üç evin “gelirleriyle orantılı olmadığı”, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve çocuklarının mal varlıklarının, “tasarruf ve birikimden kaynaklan-madığı” eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kardeşi ve çocuklarının para hareketlerinin ise “gelirleriyle önemli ölçüde orantısız olduğu” kaydedildi.
AK Partili eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nda mal varlıklarıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporundan çarpıcı tespitler çıktı. Komisyonda “bilirkişi” olarak görev yapan Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) uzmanı Ali Demir’in dört eski bakan ile ailelerinin malvarlıkları, banka hesap hareketleri ve tapu kayıtları üzerinden hazırladığı rapor, 22 Aralık Pazartesi yapılacak Yüce Divan oylamasında komisyon üyelerince dikkate alınacak en önemli veriyi oluşturuyor. Bilirkişi, kayda giren verilerin yanı sıra “izahı gerektiren” konuları da değerlendirerek raporunda özetle şu tespitlere yer verdi:

GELİRLERİYLE ORANTILI DEĞİL

Muammer Güler: Eşi Neval Güler adına Çanakkale Ayvacık Mıhlı Köyünde 27 Eylül 2013’te aldığı bir taşınmazın mal bildirimine konu edilmediği tespit edildi. Oğlu Barış Güler’e, ortağı olduğu şirketlerden kar payı ve borç para verme şeklinde kaynak aktarılmadığı; Reza Zarrab’tan alınan danışmanlık ücretleri dolayısıyla beyanname ve bildirimlerine rastlanılmadığı; Barış Güler’in malvarlıklarının gelirleri ile orantılı olmadığı kanaatine varılmıştır. Kızı Burcu Güler’in yasal gelir kaynağının ücret ve kira gelirinden oluştuğu; şahsın iki taşınmaz alımı ve bankalardaki 945 bin TL tutarındaki vadeli mevduatının gelirleri ile orantılı olmadığı...
Egemen Bağış: Bakanlığı sırasında Ankara Konur Sokak, İstanbul İstinye ve Ankara Dikmen Vadisi’nde 500’er bin liraya üç taşınmaz satın aldı. Bankalardan edinilen bilgilerden hesaplarında kendi adına alınan iki adet taşınmaz ile ilgili banka transferine ve kredi kullanımına rastlanılmadığı; mal bildirimlerinde de 2010 ve 2011 yılında edinilen üç taşınmazla ilgili borcu olduğuna dair bir beyanda bulunmadığı; 2008, 2009, 2010 ve 2011 yılı harcanabilir ve/veya tasarruf edilebilir aylık ortalama geliri dikkate alındığında şahsın bakanlık yaptığı süre zarfında 2010 ve 2011 yılında satın alınan biri eşi adına kayıtlı toplam üç adet taşınmazın kendisi ve eşinin mevcut kayıtlı geliri ile orantılı olmadığı...

SAATİN VE PİYANONUN ÖYKÜSÜ

Zafer Çağlayan: Kendisi ve eşinin malvarlığı ile ilgili olarak vermiş olduğu mal bildirimleri incelendiğinde, genel olarak bildirimlere konu olan malvarlıklarının kaynakları, borçlar ve sebeplerinin mal bildirimlerine konu edilmediği; Avukatının imzası ile komisyona gönderilen cevabi yazıda saatin faturasının Murat Yılmaz adına kesildiği, menşei belgesinin Zafer Çağlayan adına düzenlendiği, ödemenin 300 bin İsviçre Frankı karşılığı 240 bin Euro olarak Zafer Çağlayan tarafından Reza Zarrab’a nakit ödendiği; saat ile ilgili usulsüzlük para cezasının faturanın Murat Yılmaz adına tanzim edilmesi nedeniyle cezanın Çağlayan tarafından Murat Yılmaz’a gönderilen 213 bin 300 TL tutarındaki para transferi ile ödendiği ifade edilmiştir. Piyanonun 27 Eylül 2013 tarihinde evine teslim edildiği, piyanonun mal bildiriminde belirtilmediği ve süresi içinde mal bildirimine konu edilmediği...

GELİRLERİ BİN 100 LİRA

RAPORDA, Zafer Çağlayan’ın, çocukları tarafından alınan taşınmazların finansmanının, düğünlerinde takılan altın, döviz ve TL olduğunu beyan ettiği belirtiliyor. Oğulları Salih Kaan ve Ahmet Çağan’ın 2012 ve 2013’teki taşınmaz alımlarında ve banka işlemlerinde önemli ölçüde artışın olduğu; Kaan Çağlayan’ın tapu harç matrahının 1.2 milyon TL, Ahmet Çağan Çağlayan’ın ise 2.3 milyon TL olarak gerçekleştiği; 2005-2010 arasında gelirlerinin aylık bin 100 TL civarında olduğu; 2011- 2013’te Ahmet Çağan Çağlayan’ın aylık gelirinin 4 bin 500 TL, Salih Kaan Çağlayan’ın ise sadece 2013’te 2 bin 600 TL olduğu; taşınmaz alım ve bankacılık işlemleri tutarlarının kayıtlı gelirleri ile önemli ölçüde orantısız olduğu ifade ediliyor.
Salih Kaan Çağlayan’ın hesabına Altınbaş Perakende Mağazacılık Hizmetleri A.Ş.’den 25 Haziran 2013 tarihinde gönderilen 2 milyon 537 bin TL para transferi ile ilgili olarak Zafer Çağlayan’ın avukatı tarafından gönderilen cevabi yazıda Salih Çağlayan’ın evlendiği, düğünde takılan altın, mücevherat, döviz şeklindeki takıların bir kısmının bozdurulduğu bildirildi. Söz konusu yazıda altınların hangi tarihte, kim tarafından götürüldüğüne ilişkin bir bilgiye ise yer verilmediği kaydedildi.
 

Hürriyet, 20.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.