Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > .Davutoğlu yeni eylem planını açıkladı

 .Davutoğlu yeni eylem planını açıkladı
Başbakan Davutoğlu, "Lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Birkaç gün önce özellikle Rusya'daki dalgalanma sebebiyle gelişmekte olan ekonomilerin finansal yapıları ve genel dengeleri itibarıyla ortaya çıkan konjonktürde de görüldüğü gibi rasyonel, soğukkanlı kriz yönetimi mantığıyla bu krizi piyasalara hissettirmeden yönetebilme kabiliyeti açısından büyük bir sınavdan sürekli geçiyoruz" dedi.

Davutoğlu, ''Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm'' başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin ikinci basın toplantısını düzenledi.

LÜKS TÜKETİME CAYDIRICI VERGİLENDİRME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışardan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı, yurtiçi tasarrufların artırılması için hayata geçirilecek dönüşüm eylem planı çerçevesinde, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarının caydırılması amacıyla 2015 sonuna kadar ÖTV'ye tabi listeleri gözden geçirecek, bazı malları ÖTV kapsamına alacak.

Onuncu Kalkınma Planı ve Hükümet Programı'nda yer alan 25 yapısal dönüşüm programı içinde bulunan Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Eylem Planı'na göre, vergisel araçlarla tasarrufların özendirilmesi ve üretken yatırımlara dönüştürülmesi için mevcut vergi yapısının tasarrufları özendirme derecesi değerlendirilecek ve tasarruflar vergisel düzenlemelerle üretken alanlara yönlendirilecek.

MALİYE BAKANLIĞI GELECEK YILA KADAR TESPİT EDİLECEK

Bu kapsamda, Maliye Bakanlığı, gelecek yılın sonuna kadar, uluslararası yükümlülükleri de gözetmek kaydıyla, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını tespit edecek, ÖTV'ye tabi listeleri gözden geçirecek, kapsam dışında bulunan söz konusu malları kapsama alacak.

Gelecek yılın sonuna kadar, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların kapasite artırımı ve verimlilik artışını sağlayacak makine-teçhizat yatırımları finansmanında, kredi kullanımları kolaylaştırılarak kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesini sağlamak amacıyla, finansmanda BSMV istisnası getirilecek.

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergilendirme mekanizması oluşturulacaktır.

Taşınmaz yatırımlarındaki artışın kontrol edilebilmesi amacıyla gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterlere göre gözden geçirilecektir.

Bakanlık ayrıca, Hazine ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Haziran 2015'e kadar, hanehalkı ve şirketlerin tasarrufundaki gerilemeyi de dikkate alarak vergileri analiz edecek, Haziran 2015-Aralık 2015 döneminde vergi sisteminde tasarrufları özendirmeye yönelik kanun tasarısı hazırlayacak.

EKONOMİ BAKANLIĞI DA DEVREYE GİRECEK

Ekonomi Bakanlığı ise, Haziran 2016'ya kadar, faiz desteği, hibe, sigorta primi, arsa tahsisi gibi vergisel ve vergi dışı teşvik mekanizmalarının tasarrufları üretken yatırıma kanalize etme etkinliğini inceleyecek, sistemde gerekli düzenlemeler yapacak.

"UYGULAMALARI 3-4 AYLIK PERİYOTLARLA PAYLAŞACAĞIZ"

Bu bütüncül perspektifin yanı sıra tamamlayıcılık ilişkisi, öngörülebilirlik, geleceğe dönük olarak bu öngörülebilirlik yaklaşımının spesifik somut alanlara indirgenmesinin önemli bir boyut taşıdığına işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kendi mecramızda ve kendi orta ve uzun vadeli reform perspektifimizde devam ederken ortaya çıkabilecek muhtemel krizler ki işte birkaç gün önce özellikle Rusya'daki dalgalanma sebebiyle gelişmekte olan ekonomilerin finansal yapıları ve genel dengeleri itibarıyla ortaya çıkan konjonktürde de görüldüğü gibi rasyonel, soğukkanlı kriz yönetimi mantığıyla bu krizi piyasalara hissettirmeden yönetebilme kabiliyeti açısından büyük bir sınavdan sürekli geçiyoruz. Aslında 2008'den bu yana bütün dünya ekonomileri kriz yönetimiyle meşgul, anlık, konjonktürel kriz yönetimleriyle. Türkiye ekonomisi bir taraftan krizi yönetiyor, krizden etkilenmeden ekonomik performansını sergiliyor, bir taraftan da uzun vadeli perspektiflerle yapısal dönüşümlerini sürdürüyor. Dolayısıyla bu yapısal dönüşüm programlarının hesap verilebilirlik, yani ilan ettiğimiz eylemlerin uygulamalarını da 3-4 aylık aylık periyotlarla sizlerle paylaşacağız. Muhtemelen bu çalışmalar tamamlandığı zaman mart, nisan gibi uygulama sonuçlarını da sizlerle paylaşma imkanı bulabileceğiz."

"PETROLDEKİ DÜŞÜŞ EKONOMİMİZE OLUMLU ETKİ YAPACAK"

Davutoğlu, "Petrol fiyatlarındaki 60 dolara geri dönüş ülke ekonomimize olumlu etki yapacaktır. Bu olumlu etkiyi, petrol fiyatlarındaki düşüşü tüketicimize, vatandaşımıza yansıtıyoruz, pompa fiyatlarında çok ciddi düşmeler oldu. Ama kesinlikle petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan bir gevşeme, disiplinden kopuş söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ 20 ÇEYREKTİR ARALIKSIZ BÜYÜYOR"

Türkiye ekonomisinin 20 çeyrektir aralıksız büyüdüğüne dikkati çeken Davutoğlu, son büyüme rakamlarının beklentinin altında gelmesine rağmen dünya ekonomileri ortalamasının çok üstünde olduğunu ifade etti.

Büyümenin sadece talep artışına bağlı değil, ihracat ve üretim boyutlu olmasının önemine dikkati çeken Davutoğlu, "İhracata dayalı nitelikli büyüme kompozisyonu, büyümenin sürdürülebilir niteliği açısından önemli bir işarettir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, öngörülebilirlik niteliğinin şu anda dünyanın en fazla önem verdiği husus olduğunu, Türkiye'nin siyasi istikrarla desteklenmiş öngörülebilirlik kapasitesini sürdürdüğünü söyledi.

Bütçe görüşmelerinde kamu maliyesinde istikrar konusu üzerinde durduklarını belirten Davutoğlu, 2002 yılında yüzde 11,5 olan merkezi yönetim bütçe açığının GSYH'ye oranının, 2013'te yüzde 1,2 seviyesine gerilediğini ve bu düşüşün denk bütçeye doğru seyir açısından önemli parametrelerden olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, 2002'de yüzde 38 olan dış ticaret hacminin GSYH'ye oranının, 2013'te yüzde 49,1'e yükselmesinin Türkiye ekonomisin genel performansı açısından ciddi gösterge olduğunu dile getirdi.

AB tanımlı genel yönetim borç stokunun milli gelire oranının da yaklaşık 40 puan gerileyerek yüzde 70'lerden yüzde 36,3 seviyelerine gerilediğini anımsatan Davutoğlu, bunun Avrupa standartları açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, ekonomi yönetimindeki iç uyumun ve tek parti yönetiminin getirdiği istikrarın etkili olduğunu belirten Davutoğlu, kamu-özel sektör ilişkisinin her zamankinden daha etkin yürütüldüğünü ifade etti.

"PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ ÜLKE EKONOMİSİNE OLUMLU ETKİ YAPACAK"

Yapısal dönüşüm programlarında özel sektörün lokomotif rol oynadığına işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti.

"Bir kaç gün önceden başlayan bazı petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş ve muhtemel etkileri sürekli göz önüne alıyoruz. AK Parti iktidarlarının hemen öncesinde petrol fiyatları 20 dolar civarındaydı. Bu yüksek oranlı kalkınma, petrol fiyatlarının 150 dolarlara çıktığı bir konjonktürde gerçekleştirildi. Petrol fiyatlarındaki 60 dolara geri dönüş ülke ekonomimize olumlu etki yapacaktır. Bu olumlu etkiyi, petrol fiyatlarındaki düşüşü tüketicimize, vatandaşımıza yansıtıyoruz, pompa fiyatlarında çok ciddi düşmeler oldu ama kesinlikle petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan bir gevşeme, disiplinden kopuş söz konusu olmayacak. Türk ekonomisi petrol fiyatlarında ileride olabilecek her türlü iniş çıkışa intibak edebilmek için ilkeli, kararlı tutumunu sürdürecek."

Başbakan Davutoğlu, 2015 yılı için petrol fiyatlarının hangi düzeylerde olacağını göz önüne alarak alternatif modellemelerle olabilecek herhangi bir iniş çıkışa anında refleks verebilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Rusya gibi petrol üreticisi ülkelerde yaşanan krizlerin gelişmekte olan ülkeleri aynı anda etkilediğini ifade eden Davutoğlu, "İki, üç gün içinde yaşadıklarımız bunun göstergesi. Bir tarafta üretim fiyatlarında ve cari açıkta düşüş anlamında olumlu etki görüyorsunuz, diğer tarafta uluslararası piyasalarda ortaya çıkan çalkantılar finansal sonuçlar doğurabiliyor" diye konuştu. Davutoğlu, bu dalgalanmaların muhtemel etkilerini çok erken vakitte gördüklerini ve özellikle Hazine, Merkez Bankası ve enerji şirketleri arasında imzalanan protokolle enerji ödemelerinin Merkez Bankası'nın Hazine'ye transferi yoluyla yapılacak olmasının piyasalardaki dalgalanmalara karşı alınan etkin bir tedbir olduğunu söyledi.

Piyasaların bir kaç gün öncesine göre çok daha istikrarlı düzeye geldiğini belirten Davutoğlu, "Bu konuda kimse tedirgin olmamalı. Bu perspektifi sürdürmeye kararlıyız. Orta ve uzun vadede yapısal dönüşümleri öne çıkaran bir yaklaşım sergileyeceğiz ama aynı zamanda yeni ve etkin politikalarla bu yapısal dönüşüm programının ülkemizin genel istikrarını takviye edici mahiyette devam etmesine önem vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA ÖZEL ÖNEM VERECEĞİZ"

Davutoğlu, ekonominin en temel meselelerinden birisinin verimlilik düzeyinin düşüklüğü olduğunu, bu anlamda programlarda verimliliğin artırılmasına özel önem vereceklerini söyledi.

Açıklayacağı 8 programa yönelik bilgi veren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Birincisi; üretimde verimliliğin artırılması programı. İkincisi; yurt içi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi programı. Üçüncüsü; İstanbul uluslararası finans merkezi programı. Dördüncüsü; kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi programı. Beşincisi; kamu gelirlerinin kalitesinin artırılması programı. Altıncısı; iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi programı. Yedincisi; istatistiki bilgi altyapısını geliştirme programı. Sekizincisi; kayıt dışı ekonominin azaltılması programı. Kayıt dışı ekonominin azaltılması programını ayrı ve bağımsız bir çalışma, reform paketi olarak ele alacağız."

Üretimde verimliliğin artırılması programına ilişkin bilgi veren Davutoğlu, "10. Kalkınma Planı döneminde verimlilik odaklı bir yaklaşımla rekabet gücünü artırarak cari açık sorununu yaşamadan yüksek istikrarlı büyümeyi hedeflemekteyiz. Bu programda, verimlilik algısını geliştirmeyi, üretim süreçlerini iyileştirmeyi, katma değeri artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Bu çerçevede sanayi sektöründe toplam faktör verimliliğinin büyümeye katkısını yüzde 20'nin üzerinde tutmaya kararlı olduklarını dile getiren Davutoğlu, bu başlık altında 59 eylem planladıklarını bildirdi.

Programın içerdiği öncelikli eylemler hakkında bilgi veren Davutoğlu, işletmelerin iyi örneklerle buluşturulması yoluyla, deneyim aktarımını sağlayacak ve işletmeler arasında etkileşim düzeyini yükselteceklerini söyledi.

"KOBİ'LERİN KURUMSALLAŞMASINA ÖNEM VERECEĞİZ"

Verimlilik alanında sistematik gelişmeleri kaydeden KOBİ'lerimizin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yer almasını sağlayacaklarını belirten Davutoğlu, KOBİ'lerin kurumsallaşmasına büyük önem vereceklerini ifade etti.

Bu kapsamda, destek programları oluşturacaklarını ve mevcut destekleri gözden geçireceklerini belirten Davutoğlu, "G-20 dönem başkanlığı sürecimizde de KOBİ'leri sürekli gündemde tutacağız ve dünya ölçeğinde KOBİ'lere verilen desteği artırarak istihdama dönük önemli katkı sağlamaya çalışacağız" dedi.

Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımlarını ve teknoloji geliştirme kapasitelerini güçlendireceklerini, bu çerçevede destek sağlayacaklarını bildiren Davutoğlu, "İmalat sanayisinde endüstriyel otomasyon uygulamalarını yaygınlaştıracağız. İmalat sanayisinde kaynak verimliliği potansiyelini belirleyeceğiz. Kaynak verimliliği üretim uygulamalarını yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

Küçük ölçekli işletmelere yönelik ürün tasarımını, çeşitlendirilmesini ve markalaşmalarını destekleyecek ve bu konularda eğitim faaliyetleri düzenleyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, KOBİ'lerin finansman erişimini kolaylaştıracaklarını bildirdi.

"TÜRK MALI İMAJI İYİLEŞTİRİLECEK"

Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için faaliyet yürüteceklerini bildiren Davutoğlu, "Dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınmasını destekleyeceğiz. Son dönemdeki bu satın alımlardaki artış, Türk sanayisinin uluslararasılaşması ve etkisini göstermesi açısından büyük önem taşıyor" dedi.

İkinci program olan yurt içi tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi hakkında bilgi veren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu program çerçevesinde, yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği sağlamak üzere en güvenilir ve kalıcı finansman kaynağı olan yurt içi tasarrufları artırmayı, artan yurt içi tasarrufları üretken yatırımlara yönlendirmeyi ve israfı azaltmayı amaçlıyoruz. Aslında iktisat bizde israfın karşılığı olarak kullanılan bir kavramdır. Sadece ekonomi anlamında değil. Bu anlamda, iktisatlı bir ekonomik altyapıyı kurmaya kararlıyız. 2013 yılında yüzde 13,4 olan yurt içi tasarruf oranını program dönemi sonunda yüzde 19'a çıkarmaya kararlıyız.

Bu başlık altında 74 eylemin yer aldığını bildiren Davutoğlu, programın içerdiği eylemler hakkında şu bilgiyi verdi:

"Gayrımenkullerin elden çıkarılmasına değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamaları gözden geçireceğiz. Bu anlamda, Türkiye'de gayrimenkul artışlarının bir tasarruf aracı olarak kullanılmasına büyük önem vereceğiz.

Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna muafiyetlerini sosyal ve ekonomik amaçlı dikkate alarak gözden geçireceğiz.

İmalat sanayisinde kapasite ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla, makine ve teçhizat yatırımlarının finansmanında banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası getireceğiz. Bu son derece önemli bir husus. Bu istisnalar imalat sanayisinde kapasite ve verimlilik artışı sağlamayı amaçlıyoruz.

Uluslararası yükümlülükleri gözeterek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun sanayilere destek verirken, dışarıdan gelecek lüks tüketim mallarına dönük olarak da caydırıcı vergilendirmeler yapacağız.

Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere özel amaçlı tasarruf mekanizmaları geliştireceğiz. Altın bankacılığını geliştirecek ve destekleyeceğiz. Finansal istikrar gözetilerek, ihtiyaç duyulan alanlarda kredi düzenlemelerine ilişkin çalışmalara devam edeceğiz. Bireysel emeklilik siteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız. Hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçeneklerini de değerlendiriyoruz. Bunları devreye sokacağız."

İsrafın fazla olduğu mal gruplarını tespit edeceklerini ifade eden Davutoğlu, israfın önlenmesine yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürüteceklerini, kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası düzenleyeceklerini bildirdi.

Üçüncü program olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı hakkında bilgi veren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu programla, İstanbul'un uluslararası rekabet gücüne sahip finans merkezine dönüşmesi için reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği güçlü bir fiziki, beşeri ve teknolojik altyapıya sahip, etkin bir biçimde denetlenen şeffaf bir piyasanın oluşmasını amaçlıyoruz. Program dönemi sonunda İstanbul'un dünyada ilk aşamada 25 küresel finans merkezi içinde yer almasını, daha sonra bu skalada yerini yükseltmeyi, Türkiye'nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını ve finansal hizmetler sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 6'ya yükseltilmesini hedefliyoruz."

"İHTİSAS MAHKEMELERİ KURACAĞIZ"

Programda 104 eylemin yer aldığını ifade eden Davutoğlu, programın içerdiği ana başlıklar hakkında şunları kaydetti:

"İstanbul Finans Merkezi tanıtım ve iletişim faaliyetlerini yürütmek üzere özel sektörün daha fazla katkı sağlayacağı bir idari yapı oluşturacağız. Organize piyasalarda işlem görev türev araçlarının çeşitliliğini artıracağız. Finansal araçlar ile bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarını gözden geçireceğiz. Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını kesinlikle ortadan kaldıracağız. Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezini en kısa sürede kuracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kurarak, bu alandaki hukuki garantileri ve finansal sistemin istikrarı konusunda çok sağlam bir hukuki zemin oluşturacağız.

İstanbul Finans Merkezi kümelenme bölgelerinde raylı sistemler başta olmak üzere ulaşım imkanlarını ve iletişim altyapısını geliştireceğiz. Finans piyasalarında gereksinim duyulan bilişim teknoloji ürünlerini geliştirmek üzere Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız. Hem kamuda, hem özel sektörde finans alanında uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip uzman sayısını artıracağız."

Kamu sermayeli katılım bankası kuracaklarını ve katılım bankacılığını destekleyeceklerini bildiren Davutoğlu, "Faizsiz finans alanında koordinasyon sağlayacak bir mekanizma oluşturacak, bu alana uygun etik ilkeleri ve kurumsal yöntem ilkelerini belirleyeceğiz. Ayrıca, ürün ve hizmet çeşitliliğini artıracağız" dedi.

Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi programı hakkında da bilgi veren Davutoğlu, bu çerçevede verimsiz harcamaları tasfiye edeceklerini bildirdi.

Davutoğlu, kamu faiz dışı harcama büyüklüğünü belirli bir seviyede tutacaklarını ifade ederek, bu kapsamında harcamaların yerindeliğini ve kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Program çerçevesinde 77 eylem bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son dönemde Türkiye sosyal yardımlar konusunda dünyanın en öncü ülkeleri arasında yer almıştır. Sosyal yardımlarda suistimalleri engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek amacıyla bunlardan faydalanacak kişileri, daha objektif ölçütlere göre belirleyeceğiz. Bu alanda hizmet veren kamu kurumlarının veri tabanlarının entegrasyonunu tamamlayacağız. Sosyal yardım yapan kamu kurumlarımız, tek bir veritabanı ile bu yardımlardan istifade eden yardımları tek tek görebilecek, buna göre talepleri değerlendirebilecek.

Tarımsal desteklerin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini değerlendireceğiz. Desteklemelerde etkinliği sağlarken, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve gıda güvenliğini gözeteceğiz."

"ÇERÇEVE KANUN HAZIRLAYACAĞIZ"

Kamu özel sektör işbirliği uygulamalarına ilişkin çerçeve kanun hazırlayacaklarını bildiren Davutoğlu, kamu kurumlarının ihtiyaçlarının ortak alım yöntemiyle tedariğini yaygınlaştıracaklarını belirtti.

Yüksek öğretim kurumlarına yapılan ödenek tahsisini daha rasyonel hale getireceklerini ifade eden Davutoğlu, "Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelik ve etkinliğin sağlanmasına yönelik tedbirler alacağız. Bu konuda oluşabilecek israfı ortadan kaldıracak ek yeni bir yaklaşım sergileyeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, saydamlığın artırılması ve rekabetin sağlanması amacıyla bütün ihale sonuçlarının yayımlanma süreçlerini iyileştireceklerini bildirdi.

Kamuda hizmet binası ediniminde uygulanacak esasları belirleyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Özellikle kiralama yoluyla ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasında uzun perspektifli hizmet binaları yapımı konusunu da ele alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştıracaklarını, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini geliştireceklerini belirterek, "Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinde yapacağımız her 1 dolarlık yatırım muhtemelen daha sonraki tedavide harcayacağımız 10 dolarlık israfı ortadan kaldıracak sonuçlar doğurur" dedi.

İKİNCİ GRUP EYLEM PLANLARI

Onuncu Kalkınma Planı kapsamındaki Öncelikli Dönüşüm Programlarına ilişkin ikinci grup eylem planları Kalkınma Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı.

İkinci grup eylem planlarına ilişkin bilgi notunda, ikinci gruptaki eylem planlarının ülkenin yüksek ve istikrarlı büyüme hedefine yönelik Kalkınma Planı döneminde sürdürülecek öncelikli yapısal reform uygulamalarını içerdiği belirtilerek, bu grup içerisinde yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı"nın ayrıca açıklanacağı ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin kapsamlı bir şekilde uygulamaya konulan yapısal ve düzenleyici reformlar sayesinde makroekonomik düzlemde önemli bir dönüşüm süreci yaşadığı vurgulanarak, bununla birlikte, gelişmiş ülkelere yakınsama sürecinin hızlandırılması ve kalıcı bir şekilde yüksek gelir seviyesine çıkılması için bazı alanlarda yapısal reform ihtiyacı bulunduğu kaydedildi.

Yurt içi tasarruf oranının düşük olduğuna işaret edilerek, ekonomik büyümenin dış kaynağa duyarlı olduğu belirtildi. Fiziki ve beşeri kaynakların hızla sanayi sektörlerinden üretken olmayan alanlara yöneldiğine işaret edilerek, şöyle devam edildi:

"Kaynaklarımızın üretken alanlara yönlendirilerek sanayileşmenin hızlandırılması uzun dönem hedeflerimizin gerçekleştirilmesi açısından hayati önemi haizdir. Bu durum, hem dış ticarette rekabet gücümüzü artıran hem de istihdam yaratan, üretim odaklı bir büyüme yapısını hayata geçirmeye yönelik makroekonomik politika uygulamalarını gerekli kılmaktadır. Ekonomik büyümenin hızlandırılmasında, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve beraberinde gelecek yatırım artışları önemli olmakla birlikte, bu yatırımların sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi de büyümenin istikrarlı ve yüksek bir şekilde devam etmesi için gerekli görülmektedir. Dolayısıyla, kaynakların toplanması ve etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlayan, küresel piyasalarla entegre ve uluslararası alanda hizmet ihraç edebilen bir finans sektörünün oluşması önem arz etmektedir. Ayrıca, son yıllarda alınan önlemlere rağmen kayıtdışı ekonomi ile mücadele, ekonomik ve sosyal birçok konuya katkısı nedeniyle önemini korumaktadır."

2. Grup Öncelikli Dönüşüm Programları şöyle:

- Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı

- Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı

- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı

- Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı

- Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı

- İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı

- İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı

- Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı (Ayrıca açıklanacak)

3. Grup Öncelikli Dönüşüm Programları şöyle:

- İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı

- Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı

- Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı

- Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı

- Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı

- Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı

- Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı

- Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı
 

ntvmsnbc.com, 18.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.