Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Meclis'te 2015 yılı bütçe görüşmeleri başladı

 Meclis'te 2015 yılı bütçe görüşmeleri başladı

2015 yılı bütçe görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin, 2014 yılında bir miktar yavaşlayarak yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Bugün 3. çeyrek rakamı çıktı; yüzde 1,7. Bu aslında öngördüğümüze yakın, biz yüzde 2,2 olarak görüyorduk. Buradaki temel sapma tarım sektöründen kaynaklanıyor" dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomi ve dış politikasını eleştirdi. HDP Grubu adına konuşan Hakkâri Milletvekili Adil Zozani ise, Türkiye'de fiili bir başkanlık sisteminin uygulandığını söyledi. Zozani'den sonra Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli de konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda 2015 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Bütçe ile ilgili sunum yapan Şimşek, ilk olarak küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, küresel ekonominin 2014 yılında yüzde 3,3 ile beklentilerin ve potansiyelin altında büyüyeceğinin beklendiğine dikkati çekerek, "Bunda temel olarak, ABD ekonomisinin beklentilerin altında büyümesi, Avro Bölgesi'nde süregelen durgunluk, jeopolitik gerginlikler, gelişmekte olan ekonomilerde yavaşlayan büyüme belirleyici oldu" diye konuştu.


Küresel büyümenin 2015 yılında yüzde 3,8, 2015-2019 döneminde ise ortalama yüzde 4 civarında olacağının öngörüldüğünü dile getiren Şimşek, bu oranların kriz öncesi dönemde elde edilen yüzde 5'lik büyümenin oldukça altında olduğunu bildirdi.

BİZ YÜZDE 2.2 OLARAK GÖRÜYORUZ
Türkiye ekonomisinin bugün açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren Şimşek, "2013 yılında hedeflediğimiz gibi yüzde 4,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2014 yılında bir miktar yavaşlayarak yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bugün 3. çeyrek rakamı çıktı; yüzde 1,7. Bu aslında öngördüğümüze yakın, biz yüzde 2,2 olarak görüyorduk. Buradakitemel sapma tarım sektöründen kaynaklanıyor. Tarımın daralması ile üçüncü çeyrek rakamının öngörülen yüzde 2,2'nin biraz daha aşağısında yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla OVP'de hala öngördüğümüz rakama yakın bir büyümeyi gerçekçi olarak görüyoruz" diye konuştu.

 

Şimşek, büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonun sadece Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını ifade ederek, IMF'nin 2014 yılı büyüme tahminlerini hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için düşürdüğüne dikkati çekti.


TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİM HAKKI...
Şu an CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'te bütçe görüşmeleri kapsamında konuşuyor...

KILIÇDAROĞLU’NUN GENEL KURUL’DA YAPTIĞI KONUŞMA:
Kılıçdaroğlu, "Kayıt dışı bütçe var. 36 milyar bunlardan birisi. Döner sermayeler, vatandaş para veriyor. 35 milyar lira. Bu bütçede yok. Niye yok? Hangi gerekçe ile yok? Neden koymuyor? Siz yeri geldiğinde hesap vermeyecek misiniz? Siz bütçeyi, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız. Parlamento’nun düzenlemesi vardır. Yasası, kuralları vardır. İstediğim gibi kullanırım, istediğim hesabı verir istediğim hesabı veremem. Bu doğru değil. 35 milyar lira eski para ile 35 katrilyon lira yine bütçenin denetimi dışındadır. TOKİ’nin hesabını bilen var mı? Niye gelmiyor buraya neden çıkardılar bütçeden? 157 rapor geldi nihayet. Bu raporlarda birden fazla sıkıntı var. Bu raporla Sayıştay tarafından kuşa çevrilerek geliyor. Sayın cemil Çiçek’e sesleniyorum. Sayın Başkan TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum özle bir çalışma ile denetçilerinin raporlarını kuşa çeviriyor. Buna engel olun. Makaslanmıyor düzeltiliyorsa hangi gerekçe ile yapıldı bilmemiz gerekiyor.

"SAYIŞTAY’IN ÜZERİNDE BİR VESAYET VARSA, BİR SİYASİ BASKI VARSA TBMM ADINA SAĞLIKLI DENETİM YAPAMAZ"
Kılıçdaroğlu, "Eğer Sayıştay’ın üzerinde bir vesayet varsa, bir siyasi baskı varsa o kurum TBMM adına sağlıklı denetim yapamaz. Bunun sorumlusu da sayın Cemil Çiçek’tir. Orman Su İşleri Bakanlığı’nın bütçeleri denetleniyor. Milli Parkların kiralanması ile ilgili büyük olaylar var. Denetim raporları, denetim kurulundan da geçiyor. Parlamento’ya gelecek fakat karanlık bir el tekrar devreye giriyor. Aynı kurul raporu yeniden incelemeye alıyor. Rapor gerçek anlamda kuşa çevriliyor ve önümüze geliyor. Bunun muhatabı hükümet değil. Hükümetin burada bir kabahati yok. Sayıştay’a sahip çıkmayan Parlamento. Sayın Cemil Çiçek’e soruyorum: hangi gerekçe ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Milli Parklarla ilgili raporu ikinci defa komisyona gelip makaslanıyor. Bunun bilgisini istiyoruz" diye konuştu.

"HANGİ BAKANLIKLARIN MALİ RAPORLARI DENETİM ELEMANLARINA İBRAZ EDİLMEDİ?"
Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan da duyuyor herhalde, gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapamıyoruz diyor Sayıştay. Hangi gerekçe ile bu tablolar verilmedi? Siz, ben sayın Çiçek bilmiyor. Hükümet biliyor ama. Burada sorumlu hükümettir. Sayın Davutoğlu’na birinci sorum: Hangi bakanlıkların mali raporları denetim elemanlarına ibraz edilmedi. Hangi gerekçe ile. Ben merak ediyorum. Size oy verecekler en azından oy verirken vicdanları rahat etsin diye cevaplarını bekliyorlar. Hükümetin bir bütçe, ekonomi politikası var mı? Neyi hedefliyor. 12 yıldır yapısal reformlardan bahsediyorlar" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ BORÇ BATAĞI İÇİNDE. NEFES ALAMIYOR"
Kılıçdaroğlu, "Bu büyüme masalı ile bu milleti artık aldatmayın. Kişi başına milli gelir, 2014 yılında 10 bin 537 dolar. 4-5 yılda 93 dolar artmış. Parlamento’ya hangi yüzle gelip bu bütçeyi getiriyoruz bize oy verin diyorlar. Bütün Cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4.7 En son rakamlar çok daha kötü" dedi.

Bankalara tüketici borcunun arttığını belirten Kılıçdaroğlu, "Vatandaş borç batağı içinde. Nefes alamıyor. Evde tencere kaynayacak mı? vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa çıkıp özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıkıp bu milletten özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11 bin 954. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet bunu yaşatmadı" dedi.

"İRAN BİLİMSEL YAYINLARDA BİZİ GEÇTİ BU AYIP BU HÜKÜMETE YETİYOR ZATEN"
Kılıçdaroğlu, "İran bilimsel yayınlarda bizi geçti. Bu ayıp bu hükümete yetiyor zaten. Siyasette, ahlakı egemen kılmadığınız zaman bozulma başladığında, yolsuzluk olduğunda bu tablo karamsar bir tablo olarak ortaya çıkar. Siz aklın zenginleşmesine karşı çıkan bir milli eğitim politikasını hayata geçiren bir hükümet ile karşı karşıyasınız" dedi.

"6 AYDA 9 BİN KİŞİ İŞ İSTİYOR"
İşsiz sayısının arttığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "6 ayda 9 bin kişi iş istiyor. İşsizlik yüzde 10’u geçti. Genç nüfusta işsizlik yüzde 20’lerde. Üniversite mezunlarında yüzde 20,25’lerde. Beyefendilerin çocukları işsiz değil. Bir eli yağda bir eli balda" diye konuştu.

"SAYIN BAŞBAKAN BONZAİ TÜKETİMİ NİYE BU KADAR ARTTI? SİZ Mİ TEŞVİK EDİYORSUNUZ?"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan, Bonzai tüketimi niye bu kadar arttı? Siz mi teşvik ediyorsunuz? Boşanmalar niye arttı. Aile yapısı neden bu kadar derinden sarsılıyor. Uyuşturucu batağına, fuhuşa bu ülke neden sürükleniyor?" diye konuştu.

"İLK KEZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ YANDAŞ İŞ ADAMLARININ TAHSİLATÇISI KONUMUNA GETİRİLDİ"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, Türkiye Cumhuriyeti devleti, yandaş iş adamalarının tahsilatçısı konumuna getirildi. Bir devlet, bir yandaşın tahsilatçısı olur mu? Böyle bir şeyi nasıl yaparsanız? Bu hükümetin burada oturacak yeri bile yoktur. Yatacak yeri yoktur" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Bu hükümetin bir markası daha var. Saman ithal ettiler" dedi.

 

Kılıçdaroğlu'ndan sonra HDP Grubu adına Hakkari Milletvekili Adil Zozani konuştu. İşte Zozani'nin konuşmalarından satırbaşları:
Türkiye'nin 2014 yılı 3. çeyrek büyümesi OVP'de yüzde 2.9-3 aralığında bekleniyordu. Bugün açıklanan yüzde 1.7. Başından itibaren söylenenlerin ifade edilenlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmiş olayım. Genel Kurul bir ödeneği artıramayacak. Ya kabul edecek ya ret edecek. E sonu baştan belli bir tabloyu konuşuyoruz. Kabul edeceksiniz bu şekilde gidecek. Plan ve bütçe komisyonu sağlayabilir. 40 üyeli komisyonun parlamento aritmetiği ne olursa olsun 25 üyesi iktidar partisinin. 25 üyeli bir komisyonda hükümetin komisyonun önüne getirdiği bir bütçede bir yazı var mıdır? Yoktur."

 

Kılıçdaroğlu yanında getirdiği gazete küpürlerini milletvekillerine gösterdi


KADIN YOK SAYAN BİR BÜTÇE
GAP bölgesinde kişi başına düşen yıllık milli gelir 4 bin 500 dolar. Bu bütçe, cinsiyet eşitlikçi bir bütçe değil. Kadını yok sayan, kadın emeğini yok sayan bir bütçedir. Kadına sadece ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyet ile karşı karşıyayız.

Kadının toplumsal yaşamdaki görünürlüğünü hak ettiği yere gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Toplumsal özgürlüğün temel dinamiği kadının kendisidir.

Türkiye’de şuanda fiili başkanlık sistemi uygulanıyor. Sayın Başbakan kendisini bu sistem içinde ne olarak ifade ediyor; merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokaktaki polise kadar talimat veriyor.

Bina fetişizmi ile hiçbir işim olmaz. Bizim esas önemsediğimiz Recep Amca’nın ayağındaki kara lastiktir. Sistemi baştan tartışma arzusundayız.

 

SARI ZARF MODASI BAŞLADI
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yaptığı konuşmada “Bu bütçeye damgasını vuran en önemli konu yolsuzluklardır” dedi. Kaplan’ın açıklamalarında öne çıkan satırbaşları şöyle: Resmi dairede sarı zarf (rüşvet) modası gelişti. 12 Eylül darbecilerini açıkladı. 12 Eylül'e yönelik açılan davalar birer birer zamanaşımına uğruyor. Kutsal savunma hakkı kaldırdınız. Avukatlar, dosya incelemesin dediniz. Polise 48 saat gözaltı hakkı getirdiriz. Türkiye'de olağanüstü hal ilan ettiniz.

Kapital’in yazarı (Thomas) Piketty, diyorki Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği var. Ama gaip ne bilsin ki para ile imanın kimde olduğunu

Bu devletin yükünü emekçi çekiyor, işçi çekiyor. Ama bu bütçe onların değil. Darbeciler bile sizden daha insaflıydı (vergi konusunda). Sayenizde 50 milyon yurttaşımız açlık sınırının altına düştü.

 

Hes’lerde sınır tanımadınız. Zeytinlere kıydınız. Şu ağaçlara bakın (elindeki fotoğrafı göstererek). Turgutlu’da Çaldağında İngiliz Kraliyet Ailesi için binlerce ağaç kesiyor. Gediz ovasında hayat gidecek. Soma'da, Ermenek'te ocağı sönenlerin sorumlusu sizsiniz. Enerji mafyası iyi çalışıyor. Sultanahmet'in arkasında bu sileutler nedir. Peki şu betonlar nedir. Güzelim İstanbul'u betona çevirdiniz betona; AVM'lere çevirdiniz.

Bu bütçe Ermenekli Recep Amcanın bütçesi değil. Bu bütçe Recep Başkan’ın . Saraylarınız bol olsun. Dolarlarınız da bol olsun.Fakat ahd olsun din tüccarlarından, HDP hesap soracaktır. Siz baskı yasaları getireceksiniz peki bu muhalefet sussun mu?. 6-7 Ekim olaylarında hükümetin çıkıp burada şunu açıklaması lazım. Öldürülen 36 kişi ile ilgili hangi işlemi yaptı?.

Ak Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, sanal refahın peşinde koşmadıklarını ifade ederek "Bizler Ak parti iktidarları olarak 12 bütçeyi realize ettik” dedi.

 

Daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli Bütçe görüşmelerinde söz aldı.

İşte Bahçeli'nin konuşmalarından satırbaşları:
Alahattin'in sihirli lambasından ovula ovula çıkarılan çözüm kavramını konuşmak için önce sorundan sorunun ne olduğundan bahsetmek lazım. Sorunun araştırılıp öğrenilmesi gereken durum ve problemlerdir. Sorun nedir neleri kapsamaktadır. Çözümle ulaşılmak istenen nelerdir.

Marjinal ve marazi gruplarla pazarlıklarla devlet ve millete kumpas kurmak en hafif tabiriyle ihanet değil midir? Bölünmeyi birleşme dağılmayı toparlanma zannetme… Tarihe baktığımızda bugünümüzü yarınımızı gördük. Millet emanetimizin şükür duasını yarım asırdır yaptık. Ne zaman sorun izahları yapılsa ya insanımızdan… İmparatorluğumuzun sinir uçlarıyla oynandığında millet son yurduna sancılı bir dönüş yapmıştır. Fener Rum Patriği’de çözüm diye bağırıyordu. Gizlenen ana hedef bağımsızlıktı. İkinci meşrutiyette yer alan Yorgi Başo çözüm diyordu. Yunaninstan Karadağ, Makedonya hicaz çöllerinden Yemen’e kadar bir bir kaybedilmişti. Her sorun yeni bir isyan dalgası getirdi.

Yüreklerinize sesleniyor ve soruyorum. Ömür boyu ağırlaştırılmış hapse mahkum bir katilin benim o kadar ağırlığım yoktu İmralı’da daha güçlü oldum çözüm müdür? Kimlik kontrolleri çözüm müdür? Mehmetçiklerin enselerinden vurulmaları çözüm müdür? Asker selamı veren futbolcuya cevap vermek çözüm müdür? Sorarım hükümet sıralarına çözüm müdür?

Bahçeli'den sonra oturuma verilen aranın ardından Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı söz aldı. İşte Bağcı'nın konuşmasından satırbaşları:
2002'den bugüne AK Parti üyelerince kamu harcamaları mali disiplinle en güçlü alanlardan biri olmuştur. Bütçenin kompozisyonu da değişti. Faiz lobisinden millete refah üretem bir yapı oluşmuştur. Türkiye KDV oranları bakımından AB'nin 28 üyesinin altındadır. Efektif KDV oranı yüzde 14.4'tür. Türkiye KDV ile büyümedi. Yüzde 52'lik kayıtdışı ekonomiyi yüzde 36'ya çekmiştir. Bu bütçe sayın başbakanın ilk bütçesidir. 10 aylık gerçekleşmeler göstermektedirki gelirler sağlanmış olacaktır. 2015 yılı bütçesi sosyal bir bütçedir yolsuzlukla mücadele eden bir bütçedir. Yaraları saran bir bütçedir. Sosyal harcamaların GSYH’a payı sadece 0.8’di bu oran bugün 1.7’dir. 2002’de günlük harcama 4.30 doların altındaki nüfus yüzde 30’dur. Bu ülke yoksuldu.

Hürriyet, 10.12.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.