Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kılıçdaroğlu: Büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttunuz, rakamlar ortada

'Büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttunuz, rakamlar ortada'

CHP Genel Başkanı TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine sesleniyor

2015 yılı bütçe görüşmelerinde 12 yıllık AKP hükümetlerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir büyüme masalıyla 12 yıl bu milleti uyuttular. Rakamları vereceğim, rakamlar yanlışsa Sayın Başbakan desin ki yanlış. Ben de gider ilgili kamu kuruluşuna sorarım. 1946-2002. 43 yılda ortalama büyüme yüzde 5.1. Darbeler oldu, ekonomik krizler, ambargolar oldu. 2003-2014? Ortalama büyüme yüzde 4.7" dedi.

Kılıçdaroğlu, "2008'de kişi başına milli gelir, 10,444 dolar. 2014'ü veriyorum, 10,537 dolar. Kaç lira artmış? 93 dolar. Hangi ekonomi politikasından bahsediyorlar? Hangi yüzle, bu bütçeye oy verin diyorlar. Bütün cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla para harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4,7. En son açıklanan çok daha kötü, o bu rakama dahil edilmedi" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de 2015 yılı bütçe görüşmelerinde konuşuyor.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

Bir, bütçenin hazırlanmasında hukuka uyuyor muyuz? İki, bütçenin kullanılmasında hukuka uyuyor muyuz? Nasıl hazırlandığını, harcamaların nasıl yapıldığını sağlıklı değerlendiriyor muyuz?

Değerli arkadaşlar, 2006'dan bu yana, orta vadeli mali program zamanında ilan edildi mi? Edilmedi. Duyurulmadı. Bu yasayı sizler çıkarmadınız mı? Vatandaşın uyması lazım mı, uyması lazım. Hükümetin ayrıcalığı var mı, hayır yok.

Eylül ayının ilk haftasında yayınlanır diyor, bu kadar basit. Yayınlandı mı, yayınlanmadı.

Hükümete soruyorum. Hangi gerekçeyle yayınlanmadı. Eğer makul bir açıklama getirmiyorlarsa parlamentonun itibarıyla oynuyorlar.

İkinci konu. Kullanılması. Bütçeye yüzde 2 ödenek koyuyoruz, Maliye Bakanı için. Olur ya deprem olur, sel olur. Maliye Bakanı müdahale etsin diye. Olması gerekir. Peki ödenek kaç liraydı arkadaşlar? 949 milyon lira. 36 milyar lira kullandılar. Parlamentodan geçen 949 milyon lira, 36 milyar lira kullanıyorlar. Parlamentonun itibarı tartışma konusu olmaz.

Yeni bütçe getirirsiniz, parlamentoya bilgi verirsiniz. Hem kul hakkı yiyeceksiniz, hem hesabını vermeyeceksiniz. Olmaz. Biz doğruyu söylemeyeceğiz de kim doğruyu söyleyecek. Kayıt dışı bütçe var, 36 milyar onlardan birisi. Döner sermaye var. Kaç lira biliyor musunuz? 35 milyar lira. Bu bütçede var mı, yok. Niye yok. Hangi gerekçeyle yok. Siz millete hesabı yeri geldiğinde vermeyecek misiniz? Size yetki veriliyor bütçeyi kullanın diye, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız.

35 milyar bütçe denetiminin dışında

35 milyar lira eski parayla 35 katrilyon lira, bütçenin denetimi dışındadır. Sadece bu mu, hayır. Dernek var , vakıf var, kurumlar var, kuruluşlar var, yardım yapılıyor. Ne kadar yardım yapılıyor, bilmiyoruz. Niye bilmiyoruz? Biz yasama organı değil miyiz? Hesap verilmiyor.

Sonra da burada bütçeyi kabul edeceğiz. Özellikle de TOKİ. Hesabını bilen var mı? Neden çıkadılar bütçeden?

Bütçe bir üçüncü ayağı... Paranın nasıl harcandığını da bilmemiz lazım. Yasalara uygun olarak harcanıyor mu, harcanmıyor mu? Kim denetleyecek, TBMM adına Sayıştay. En nihayet 157 rapor geldi bu sene. Bu raporlarda birden fazla sıkıntı var.

Sayıştay raporları kuşa çevriliyor

Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevriliyor. Sayın Başkan, TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum özel bir çalışmayla denetçilerin raporlarını kuşa çeviriyor. Buna engel olun. Buna engel olun. Milletvekillerin denetim elemanlarının raporlarını görme hakkı vardır. Makaslanıyorsa hangi gerekçeyle makaslandığını bilmemiz gerek. Hangi gerekçeyle belli bölümler çıkarılıyor, bilmem gerek.

Eğer Sayıştay'ın üzerinde vesayet, siyasi baskı varsa, TBMM adına sağlıklı denetim yapamaz ve bunun baş sorumlusu Sayın Başkan'dır.

Sayın Çiçek, sorumlusu sizsiniz

Size örnek... Orman Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesi. Milli parkların kiralanmasıyla ilgili büyük olaylar var. Rapor var, Denetim Kurulu'ndan geçiyor, parlamentoya gelecek. Fakat bir karanlık el tekrar devreye giriyor. Aynı kurul raporu yeniden inceliyor, kuşa çeviriyor, bizim önümüze kuruyor. Bunun muhattabı hükümeti değil, Sayın Çiçek soruyorum. Sayıştay'a sahip çıkmayan parlamento.

Sayın Çiçek, hangi gerekçeyle milli parklarla ilgili hangi gerekçeyle ikinci kez komisyona gelip makas yiyor.

Raporların bir kısmındaki ifadeyi aynen okuyorum. Gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı. Sayın Başbakan da herhalde duyuyor değil mi, denetim yapamıyoruz diyor Sayıştay.

Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanına verilmiyor? Hangi gerekçeyle hangi kurumlar hangi tabloları vermedi. Hükümet biliyor.

Davutoğlu'na soruyorum...

Sayın Davutoğlu'na birinci sorum. Hangi bakanlıkların mali tabloları denetim elemanlarına ibraz edilmedi, hangi gerekçeyle ibraz edilmedi?

Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Neyi hedefliyor? Hedefleri göstereceğim.

Hükümet, 12 yıl geçmiş, yapısal reformlardan söz ediyorlar.12 yıldır sanki başka bir iktidar vardı, şimdi yapısal reformlardan söz ediyorlar.

Katma değeri yüksek üretmekten söz ediyorlar, 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? Ekonomi politikasının temel amacı Türkiye'ye refahı getirmek.

Büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttular

Bir büyüme masalıyla 12 yıl bu milleti uyuttular. Rakamları vereceğim, rakamlar yanlışsa Sayın Başbakan desin ki yanlış. Ben de gider ilgili kamu kuruluşuna sorarım.

1946-2002. 43 yılda ortalama büyüme yüzde 5.1. Darbeler oldu, ekonomik krizler, ambargolar oldu. 2003-2014? Ortalama büyüme yüzde 4.7.

Başbakan istirham ediyorum, bu rakamlar yanlışsa gel söyle. Doğruysa büyüme masalıyla bu ülkeyi aldatmayın. 2008'de kişi başına milli gelir, 10,444 dolar. 2014'ü veriyorum, 10,537 dolar. Kaç lira artmış? 93 dolar. Hangi ekonomi politikasından bahsediyorlar? Hangi yüzle, bu bütçeye oy verin diyorlar.

Bütün cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla para harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4,7.

En son açıklanan çok daha kötü, o bu rakama dahil edilmedi.

Vatandaş refah içinde mi? Kredi kartı borçları eğer yanlışsa, Başbakan düzeltir. 2002, hani bu yazar kasanın atıldığı, gecelik faizlerin yüzde 1.500'lerde olduğu dönem. Borç 4,3 milyar liraydı. Ekim 2014, 4 milyar kaça çıkmış? 73,9 milyar liraya çıkmış. Artış yüzde 1604.

Bankalarda tüketici borcu ne vatandaşın. 2002, 2,3 milyar lira. Ekim 2014, 2 milyar 273 milyar liraya çıkmış. Vatandaş borç batağında, nefes alamıyor. Ülkedeki gelişmeleri izleyemiyor. Akşam eve nasıl gideceğim, tencere kaynayacak mı, vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa, emin olun çıkacağım özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıksın bu milletten özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11,954. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet yaşatmadı bunu.

t24.com.tr, 10.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.