Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > En acı madenciler günü; 301 işçi öldü, Meclis Komisyonu suçlu bulamadı

En acı madenciler günü; 301 işçi öldü, Meclis Komisyonu suçlu bulamadı

Dört aydır 301 cana mal olan Soma faciasını araştıran Meclis Komisyonu, Madenciler Günü’nde açıkladığı raporunda sorumlu tespit edemedi. Muhalefet şerhini beklemeden raporu açıklayan AKP’li Başkan Alaboyun, “Sorumlu aramak için kurulmadık.” dedi. CHP’li Özel ise, “Çok önemli eksiklikler var. Tuğla gibi şerh yazıyoruz.” diye konuştu.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu, Dünya Madenciler Günü’nde raporunu açıkladı. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, sorumluları tespit etmeyen raporu, muhalefetin şerhini beklemeden basın toplantısı ile duyurdu. Önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı’na sunulacak bin 200 sayfayı geçen raporda kazanın oluş şekli, madenciliğin sorunları ve çözüm önerilerine yer verildi. Ancak sorumluların kim olduğuna yönelik ifade yer almadı. Kazanın nasıl yaşandığını simülasyonla anlatan Alaboyun, “Sorumlu kim?” sorusuna “Amacımız birisini suçlamak ve savunmak değil.” cevabını verdi. “Kişileri suçlayacak boyutta değiliz. Kimse hakkında suç duyurusunda bulunmak gibi bir durumumuz yok.” diye ekledi. Muhalefet, çalışma ve enerji bakanları hakkında Meclis soruşturması açılmasını isteyecek.

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve ülkeyi yasa boğan maden faciasını araştıran Meclis Komisyonu, çalışmalarını tamamladı. 4 ay süren komisyon çalışması sonrasında hazırlanan ve önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı’na sunulacak 1200 sayfayı geçen raporda kazanın oluş şekli, madenciliğin sorunları ve çözüm önerilerine yer verildi. Ancak Soma faciasının sorumlularının kim olduğuna yönelik bir ifade yer almadı. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin ‘sorumlu kim’ yönündeki sorularına Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “Bizim amacımız birisini suçlamak ve savunmak değil.” cevabını verdi. Anayasa’nın kendilerine verdiği yetki çerçevesinde kurulmuş bir araştırma komisyonu olduklarını vurgulayan Alaboyun, “Raporumuzda işletmenin bazı eksiklerini de yazdık. Kişileri suçlayacak boyutta değiliz. Sorumlu aramak için kurulmuş bir komisyon değiliz. Savcılık bu raporu okursa buradan soracağı çok şeyler çıkacaktır. Biz burada bir daha böyle bir kaza olmaması için bir tespitte bulunduk.” diye konuştu. Gazetecilerin ‘komisyon olarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağı’ yönündeki sorusuna ise Alaboyun, “Kimse hakkında suç duyurusunda bulunmak gibi bir durumumuz yok. Ama ferdi olarak milletvekillerimiz yapabilir.” cevabını verdi. Ali Rıza Alaboyun, maden kazasının nasıl yaşandığını simülasyonla anlattı. Bütün çalışmaları sadece 4 aylık sürede yaptıklarını belirtti. ABD’nin sadece kömüre ilişkin iş sağlığı ve güvenliği kanunu bulunduğunu, 650 sayfa da yönetmelik yayınladığını dile getiren Alaboyun, Türkiye’de de kömüre yönelik böyle bir yasa çıkarılmasını istedi. Erken uyarı sisteminin oluşturulmasını, denetimin tek elde toplanmasını ve maden bakanlığı kurulmasını önerdi. Kazanın nedenlerinden birinin, yetki çatışması ve yetki boşluğu olduğunu kaydederek, bunun ortadan kaldırılmasını talep etti. Maden işyerlerinde meydana gelen kazaların afet değil, acil durum olarak değerlendirilmesini isteyerek, “Bu ocakta metan drenajı sondajı yapılsaydı zehirli gaz birikiminin önüne geçilebilirdi. Göçük olmasına rağmen 301 kişi ölmezdi. Metan drenajının acilen eski imalatlar başta olmak üzere kanuni ve zorunlu hale getirilmesinde yarar var.” dedi.

MUHALEFET ŞERHİNDEN ÇEKİNİYORLAR

Soma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Ali Rıza Alaboyun’un muhalefet şerhini beklemeden raporu açıklamasına tepki gösterdi. Özel, raporun dün kendilerine ulaştığını, muhalefet şerhi için 8 Aralık Pazartesi gününe kadar süre verildiğini söyledi. Komisyon raporlarının muhalefet şerhleriyle bir bütün olduğunu vurgulayarak, “Harıl harıl muhalefet şerhi yazıyoruz. Tuğla gibi muhalefet şerhi olacak. Raporda çok önemli eksiklikler bırakıldı. Muhalefet şerhi beklenmeden açıklanmış olması İçtüzük ve Anayasa açısından usulen hatalıdır.” dedi. Özel, iki bakan hakkında bir soruşturma komisyonu kurulmasını gerektirecek çok ciddi iddiaları ve tespitlerinin bulunduğunu belirterek, “İki bakan için soruşturma komisyonu talep edeceğiz. Soruşturma komisyonu çalışmasının sonucunda esas Soma davasının görüleceği yer de Meclis’in takdiriyle Yüce Divan olacak.” diye konuştu.

Zaman, 05.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.