Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye resmen G-20 dönem başkanı

Türkiye resmen G-20 dönem başkanı
 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan G-20 dönem başkanlığını Türkiye adına devraldı. Babacan, gündemde istihdam, enerji ve ticaret gibi önemli başlıkların olduğunu söyledi. Babacan, dönem başkanlığını 'Kapsayıcılık, Uygulama, Yatırım' başlıklarının tanımlayacağını aktardı.

 

Babacan, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nı devralmasına ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Babacan, G20'nin işleyişini anlattı. Türkiye'den sonraki dönem başkanının Çin olduğunu söyleyen Bababcan, dönem başkanlarının seçimle belirlendiğini aktardı. Babacan, 'Troyka Yapısı'nda Avusturya ve Çin ile masanın ortasında yer alınacağını belirtti.

Türkiye'nin dönem başkanlığını 'Kapsayıcılık, Uygulama, Yatırım' ifadelerinin tanımlayacağını kaydeden Babacan, üç kelimenin İngilizcesinin 'İ' harfi ile başladığından dolayı İngilizce belgelerde '3 İ' ile ifadelerinin kısaca kullanıcağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı, dönem başlıklarının da 'Güçlü Sürdürülebilir Dengeli Büyüme, Alt Yapı Yatırımları, Finansal Düzenlemeler, Uluslararası Finansal Mimari, Uluslararası Vergi Fonları, Enerji, Ticaret, İstihdam, İklim Değişikliğinin Finansmanı, Kalkınma ve Yolsuzluk Mücadele'den oluşacağını açıkladı.

Ali Babacan, KOBİ'ler ve az gelişmekte olan ülkelerin de dönem başkanlığında gündeme getirileceğini söyleyerek, "O ülkelerin sesinin aktarılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

"DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR"

Toplantının ardından soruları cevaplayan Babacan, 'Bu süreçte seçim de olacak. Siz olmayacaksınız. Taraf ülkelerin kaygısı oldu mu?" sorusu üzerine, " Değerli arkadaşlar devlette devamlılık esastır." dedi.

Babacan, "Türkiye G20 döneminde, Transatlantik anlaşmasında mevzi alacağı söyleniyor. Doğru mu? Türkiye Gümrük Birliğini konusunu gündeme taşıyacak mısınız?" sorularına da şöyle cevap verdi:

"2009'dan bu yana tablo iyi değil. Hızlı bir toparlanma yok Dünyanın büyümesinin iki katı kadar büyürdü dünya ticareti. Krizden bu yana en önemli küresel gelişmeler, TTIP, TPP çalışmalarıdır. En büyük ekonomileri tek bir ticari alan getirmek, diğeri de pasifik bölgelerini tek tip ticaret alan haline getirmek. Sanayi ürünlerinden bahsetmiyoruz. Kamu ürünlerinden, hizmet alımlarından, yatırımlardan taahhüt firmalarının kendi ülkesinde iş yapmasından bahsediyoruz. Görüşmeler fena gitmiyor. Dünya için olumlu sonuçlar verecek gelişmelerdir. Bizim en çok vurguladığımız konu kapsayıcılıktır. Örneğin, Atlantik'in kıyısındaki ülkeler için Kanada ve Meksika'nın dahil edilmesini istiyoruz. Gümrük Birliği, daha bir üst seviyeye çıkarılması ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Burada, sadece sanayi ürünlerinin değil, tarım ürünlerinin ve kamu alımlarının da içinde olduğu bir fiziki müzakereler başlamış durumdayız. Bu ileride TTIP' ye katılmamız için ön koşuldur. "

Babacan, 15-16 Aralık da liderler zirvesinin Antalya'da düzenleneceği, bakanlar ve müsteşarların 4 defa değişik merkezlerde toplanacağını açıkladı. Türkiye'nin de ilk defa G20 Enerji Bakanları ve G20 Tarım Bakanları zirvelerini düzenleneceğini bildirdi.

Zaman, 01.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.