Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Susuzluktan taşeron çıktı

 Susuzluktan taşeron çıktı
Ömerli Barajı’ndaki trafo bakımı için İstanbul’da 12 ilçeye 4 gün su verilmeyeceğini açıklayan İSKİ, tepki üzerine geri adım attı. “Trafo bakımı için böyle su kesilmez. Sorun elektrik işinin taşerona verilmesi” yorumu yapıldı
 

İstanbul, dün Anadolu yakasında 12 ilçede gerçekleştirilecek 4 günlük su kesintisi haberiyle çalkalandı. Yaklaşık üç milyon kişinin susuz kalacağı kesintinin gerekçesi olarak Ömerli’deki trafo merkezinde gerçekleşecek onarım çalışmaları gösterildi. İSKİ’nin bu açıklamasının ardından kentte oluşan tepkiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geri adım attırdı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, su kesintisinin iptal edildiğini açıkladı.

Su kesintisinin iptal kararının ardından ulaştığımız Belediye yetkilileri, yeni bir çalışma takvimi hazırlanacağını söyledi. Buna göre çalışmalar günde 2-3 saatle sınırla kalacak. Uzun zaman dilimine yayılacak bu çalışma kapsamında kısa süreli su kesintileri gerçekleştirilecek.

İHALE VERİLDİ, ACELEYE GETİRİLMEK İSTENDİ

Kısa süreli su kesintileri mümkünken 12 ilçeyi 4 gün boyunca susuz bırakma kararı, kafalarda soru işaretleri yarattı. Konuyla ilgili Taraf’a konuşan 25 yıllık İSKİ çalışanı ve Tüm- Bel- Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Saadet Özsoy: “Orada iki tane trafo var. Sistemlerden biri onarım amaçlı kapatıldığında diğer sistem çalıştırılır. Kısacası trafo bakım onarım için bu kadar uzun süreli su kesinti yapmaya gerek yoktur” dedi.

Özsoy, konuyla ilgili şunları söyledi: “15 yıl öncesine kadar İSKİ, bu bakım onarım işlerini kendi bünyesinde yapıyordu. Ancak artık bu hizmetleri dışarıdan alıyor. Burada söz ettiğimiz elektro mekanik sistemin yenilenmesi oldukça kapsamlı bir iş. İSKİ bu gibi görevler üstlenecek teknik eleman ve mühendis sayısını zaman içinde azalttı. Bu işi yapacak yeterli personeli olmadığı için ihaleye çıkıyor. Burada da ihale yapılmış ve özel bir firma ihaleyi kazanmış. Ancak planlamada ve iş yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Firma, ‘Bu işi 90 saat su kesip yaparım’ dediğinde İSKİ, halk sağlığını da gözeterek ‘hayır’ diye cevap verseydi bu karar çıkmazdı” dedi.

ÖNCE KAMU SAĞLIĞINI DÜŞÜNÜN

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Kemal Özoğuz da konuyu Taraf’a değerlendirdi. Trafo merkezlerinin yedekli sistemler ile çalıştığını tekrarlayan Özoğuz, “İhaleyi alan firmanın işi çabuk hallederek mali külfeti azaltma gibi bir derdi var. Aynı zamanda yönetimsel bir planlamaya ilişkin de problemler söz konusu. Türkiye’de özel firmaların kar hırsı artık her şeyi yaptırır oldu. Trafoları onaracağız diyerek 4 gün su vermeyecek olmak akıl dışıdır. Tabi ki bir yerlerde bakım onarım, revizyon yapılabilir ama siz bu sorunları kamuyu düşünerek gidereceksiniz. İSKİ, İBB gibi kurumlar bunun için var” dedi.

Taraf, 22.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.