Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İşleri bakan babasına yaptırmış, Zarrab'tan 30 bin dolar aylık maaş almış

 İşleri bakan babasına yaptırmış, Zarrab'tan 30 bin dolar aylık maaş almış
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştıran TBMM Soruşturma Komisyonu’na gelen belgelerde çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Komisyona gelen ifadelerde, Barış Güler’in aylık 30 bin dolara Reza Zarrab’a danışmanlık yaptığı, Muammer Güler’in de Barış Güler’in talebi doğrultusunda Reza Zarrab için referans mektubu yazdığı belirtildi.
 

AKP’li 4 eski bakanla ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştıran TBMM Soruşturma Komisyonu’na gelen belgelerde çarpıcı bilgiler yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği Reza Zarrab’a ait ifade tutanağında, Barış Güler’in aylık 30 bin dolara Zarrab’a danışmanlık yaptığı belirtiliyor. Bu rakam, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in devletten aldığı aylık maaşın yaklaşık 5 katına tekabül ediyor. Zarrab, ifadesinde “Barış Güler’den 5-6 ay danışmanlık hizmeti aldığımız doğrudur. Bu hizmete zaten ihtiyaç duyuyorduk.” derken, Güler’in danışmanı Abdullah Erin ise ifadesinde, Muammer Güler’in Barış Güler’in talebi doğrultusunda Reza Zarrab için referans mektubu yazdığını söylüyor.

Reza Zarrab, Meclis Yolsuzluk Araştırma Komisyonu’na gönderilen savcılık ifadesinde Barış Güler’in evinde ele geçirilen 1,2 Milyon TL’yle ilgili de açıklamalarda bulunuyor. Muammer Güler ile ilişki içinde olduğunu doğrularken yanında çalışan Rüçhan Bayar’ın, Barış Güler’e olan 2,2 milyon Dolar borcunu ödemesine yardımcı olduğunu savunuyor. Ancak ifadenin devamında alacaklının Muammer Güler olduğunu söylüyor. Zarrab, “Muammer Bey ile olan ilişkimiz dolayısıyla tanıştığımız oğlu Barış Güler’den 5-6 ay danışmanlık hizmeti aldığımız doğrudur. Danışmanlık bedeli aylık 30 bin dolardı. Ayrıca benim yanımda çalışan Rüçhan Bayar, Sayın Muammer Güler’in akrabasıymış. Rüçhan’ın geçmiş yıllarda Barış Güler ile yaptığı ticaretten dolayı 2 milyon 200 bin veya 2 milyon 250 bin dolar borcu kalmış. Muammer Bey, Rüçhan’ın benim yanımda çalıştığını öğrenince bu borcun Rüçhan’ın benden alacaklarından kesilerek kapatılması konusunda yardım istedi. Şirketimizin Rüçhan Bayar’a ödediği aylık maaş 5 bin dolardı. Bununla alacağın kapatılması mümkün değildi. Ben Rüçhan’a Çin’de de ticaret yaptığı için kendisini oraya göndermeyi, ailesinden ve memleketten ayrı kalması, oradaki işleri yürütmesinin karşılığı olarak orada yapılan işlemlerden prim ödemeyi, bu şekilde kendisinin daha fazla kazanç elde etmesini ve Muammer Bey’e olan borcunu da kapatmasını söyledim. O da Çin’e gitti. Orada yaptığımız prim ödemelerinden elde edeceği gelirden kesinti yapmak suretiyle Muammer Bey’in alacaklarının ödenmesi konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Bu şekilde Muammer Bey’in alacağını peyderpey ödemiş olduk.” diyor.

Muammer Güler, 17 Aralık sonrası yaptığı açıklamada, oğlunun evinde bulunan 1,2 Milyon TL’yi, “Villa satmıştı, ipotek sorunu varmış, kaynağının gösterilmesi mümkün olmadığı için bankaya yatıramamıştır.” sözleriyle savunmuştu.

 

BABASINA REFERANS MEKTUBU YAZDIRARAK DANIŞMANLIK YAPMIŞ

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in danışmanı Abdullah Erin ise ifadesinde, Barış Güler’in babası Muammer Güler’den Reza Zarrab için referans mektubu yazmasını talep ettiğini söyledi. Erin’in ifadesi özetle şöyle: “Reza Zarrab isimli şahsı Barış Güler’in takip ettiği referans mektubunun hazırlanması aşamasında telefonla görüştüm. Bu görüşmeyi de Barış Güler’in yönlendirmesiyle yaptım. Ben yazılı telefon görüşmelerinden haberdar değilim. Sadece benimle ilgili kısmı biliyorum. Bu kısım Barış Güler’in Bakan Bey’den referans mektubu yazılması talebidir. Bakan Bey bu konuda beni çağırdı, bana bu konu ile ilgilenmemi söyledi. Barış Güler yazılacak mektubun örneğini benim mailime gönderdi, ben de bunu sekreterim aracılığıyla bürokratik bir yazı haline getirmeye çalıştım. Bu mektubun hazırlanması döneminde mektubun Sayın Bakan’ın imzasından çıkacağı için bir isme hitaben yazılması gerektiğini ben kendilerine söyledim. Çünkü yazılan mektup Bakan Bey’in kişisel bir referans mektubuydu. Mektubun içeriği, kısaca mektupta belirtilen firmalara hukuk içerisinde yardımcı olunmasını refere eden bir içerik vardı.”

Zaman, 22.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.