Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > TSK, konuşma kayıtlarında adı geçen albayı ihraç etti

Telefon dinlemesiyle ihraç  

Çete üyelerine yönelik teknik takipte dinlemeye takılan askeri personel TSK’dan ihraç edildi. Karar örgüt tutuklusu oldukları halde görev başında bulunan subaylar için emsal olacak

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Albay Dursun Çiçek ve Cemal Temizöz’e emsal teşkil edecek bir karara imza attı. AYİM, çete üyelerine yönelik teknik takipte dinlemeye takılan ve tutuklanan Uzman Çavuş Taşkın Akgün’ü TSK’dan ihraç etti, Bursa Jandarma eski Alay Komutanı Albay Aydın Yeşil ise kendi isteği ile emekliye ayrıldı. AYM kararında “Telefon dinleme tutanaklarından davacının suç örgütü elemanları ile içerisinde bulunduğu ilişkilerin mahiyetinin artık TSK’da görev yapmasını engelleyici vehamet derecesine ulaştığı”nı vurguladı.

GEREKÇE: DİSİPLİNSİZLİK VE AHLAKİ DURUM

Bursa Emniyeti’nin 2006 yılı başlarında çıkar amaçlı suç çetesine yönelik düzenlediği Çağrı Operasyonu’nda, Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Aydın Yeşil, Uzman Çavuş Taşkın Akgün, Emniyet Amiri Ömer Şen ve 4 polis memurunun da aralarında bulunduğu 51 sanık tutuklandı. Aydın hakkındaki yarngılama sürerken, telefon dinleme kayıtlarını inceleyen TSK, yargılamayı beklemeksizin uzman çavuş Akgün hakkında işlem yaptı. Telefon tapelerinde suç işlediği tespit edilen Akgün “disiplinsizlik ve ahlaki durum” nedeniyle 2006 yılında meslekten ihraç edildi. Akgün, 12 Haziran 2006’da İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne iletilmek üzere dilekçe vererek ‘ihraç’ kararına itiraz etti. Akgün, Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede geçmiş başarılardan söz ederek, telefon dinleme kayıtlarına dayanılarak oluşturulan dosya nedeniyle ilişiğinin kesilmesinin yasaya aykırı olduğunu iddia etti. bu arada Albay Yeşil ise kendi isteği emekleliye ayrıldı.

TELEFON DİNLEMELERİ VEHAMETİ GÖSTERDİ

İtirazı görüşen AYİM 1. Dairesi  16 Ekim 2007’de itirazı reddederek ihraç kararını kesinleştirdi. 1. Daire kararında “Telefon dinleme tutanaklarından davacının suç örgütü elemanları ile içerisinde bulunduğu ilişkilerin mahiyeti ve şeklinin artık TSK’da görev yapmasını engelleyici vehamet derecesine ulaştığı, davacının disiplin bozucu hareketlerde bulunduğu, ikaz ve cezalara rağmen ıslah olmadığı, tavır ve hareketlerini ikazlara rağmen düzenleyemediği, hususları dikkate alındığında, tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır” dedi.

Kimler için örnek olabilecek

Çete üyeleriyle telefon konuşmaları tespit edilen askeri personel Akgün’ün “Disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle” TSK ile ilişiği kesilirken, dikkatler Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan muvazzaf subaylara çevrildi. İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nı hazırladığı gerekçesiyle 2 kez tutuklanıp serbest bırakılan Albay Dursun Çiçek halen görevini sürdürüyor. Karargah Evleri sorumlusu olarak tutuklanan Albay Cengiz Köylü, halen Kayseri’deki görevini sürdürüyor. Faili meçhul cihnayetlerle ilgili 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Albay Cemal Temizöz, halen Kayseri İl Alay Jandarma Komutanı olarak gözüküyor.

ALBAY ÜÇOK’UN YERİ DEĞİŞTİ

Ergenekon tutuklusu Teğmen Mehmet Ali Çelebi, ‘silahlı terör örgütü yöneticisi’ olarak yargılanıyor ancak o da halen görevli gözüküyor. Poyrazköy cephaneliği ve amirellere suikast iddiasıyla tutuklanan onlarca subay halen aktif görevde gözüküyor. ‘Sahte çürük raporu’ ve ‘yolsuzluk’ iddialarıyla tutuklanan Hava Kuvvetleri eski Adli Müşaviri Albay Ahmet Zeki Üçok ise, Askeri Mahkemesi’ye Disiplin Subayı olarak atandı. Hrant Dink cinayeti nedeniyle ‘görevi ihmal’den yargılanan Albay Ali Öz ise halen Bursa’da görev yapıyor.

İhraç etmeyenler görevi ihmal suçu işliyorlar

Suç işleyen kamu görevlileri hakkında bir taraftan adli soruşturma yapılırken, diğer taraftan da idari soruşturma yapıldığına işaret eden emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, TSK personelinin aynı çerçevede işleme tabi tutulduğunu hatırlattı. Hakkında adli dava açılan veya tutuklanan personele açığa alma, ilişiği kesme cezaları verildiğine dikkat çeken Petek, TSK Personel Kanunu’nun 65.maddesine göre hakkında kamu davası açılanların bakanlık tarafından derhal görevden uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.

DDİ GÖREV İHMALLERİ VAR

Eski Başsavcı Petek “AYİM, askeri personel açısından Danıştay’ın yerine geçen bir yüksek mahkemedir. Burada da haklarında çete oluşturmak veya çete üyeliği benzeri suçlardan soruşturma yapılanların görevden ihraç edilmesinin yasalara uygun olduğu kararı vermiştir. Demek ki hukukun üstünlüğünü öncelikle nazara alan bir uygulamada haklarında suç işlediği TSK personelinin de derhal açığa alınması ilgili komutanların görevi oluyor. Bunu yapmayanlar görevini ihmal etmiş olur” diye konuştu.

CİDDİ GÖREV İHMALLERİ VAR

Gerek Devlet Memurları Kanunu, gerek TSK Personel Kanunu, gerek Askeri Hakimler Kanunu uyarınca suç işlediği iddiası bulunan personel hakkında bir idari soruşturma başlatılmasının zorunlu olduğunu anlatan Reşat Petek “Türkiye’de TSK bünyesinde özellikle yapılmayan husus idari soruşturma ya başlatılmamaktadır, ya da başlatılanlar da sürüncemede bırakılmaktadır. İşte Albay Temizöz davasında yasada öngörülen bütün şartlar gerçekleşmiştir. ‘65.maddeye göre kamu davası açılması şart’ diye Genelkurmay adına açıklama yapılmıştır. Dava da açılmıştır, tutukluluk da bulunmaktadır”  diye konuştu.

Star, 04.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.