Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Soma’daki ihmal belgelendi

 Soma’daki ihmal belgelendi
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Eynez’deki maden felaketini araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu taslak raporunda iş güvenliğinin göstermelik olduğu belirtildi. Kazaya C panosu üzerindeki tavanın kırılmasıyla oluşan göçükten sızan karbonmonoksit ve metan gazının yanmasının sebep olduğu vurgulandı.
 

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda, facia için “Hem oluş şekli hem de sonuçları bakımından muhtemelen dünya madencilik tarihindeki en büyük ve en karmaşık kazalardan biridir.” notu yer aldı. Sürdürülebilir madencilik politikası oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. Arama ve kurtarmada gecikme yaşandığı, işverenin iş güvenliği tedbirlerinin göstermelik olduğu ifade edildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda kazanın nedeni somut olarak ortaya konmazken, daha çok kazanın nedenleri üzerinde duruldu. Araştırma Komisyonu’nun görevinin suçlu aramak değil, kazanın nedenlerini ortaya koymak olduğu belirtildi. Soma Eynez faciasının oluş şekli için “hem oluş şekli hem de sonuçları bakımından muhtemelen dünya madencilik tarihindeki en büyük ve en karmaşık kazalardan birisidir.” notu düşülürken, kazanın kuvvetli sebebi ise şöyle özetlendi: “Kaza güçlü bir olasılıkla C Panosu üzerindeki oluşan gazlı boşluğun üzerindeki tavanın kırılarak gaz üzerinde baskı oluşturması ve aynı anda tahrik motorları üzerinde oluşturduğu gerilim boşalması nedeniyle büyük göçük oluşması ve zayıf bir nokta oluşturan bu göçükten karbonmonoksit ve metan gazının galeriye hızla yayılması ve tahrik motorlarını bulunduğu bölgedeki ısı kaynağı ile metanın yanıp yangın çıkması şeklindedir.” Bu durum kazadan sağ kurtulan madencilerin açıklamalarını da doğrular nitelikte. Soma’da işçiler bir aydır “kömürler sıcak çıkıyor, madende sıcaklık arttı” diye şikâyette bulunmalarına rağmen bu durum göz ardı edilmişti. Kazada ısınan kömürlerde yanma başlaması ile ortaya çıkmış olabileceği iddia edilmişti. Soma Eynez madenindeki kazada, denetim eksikliğine de vurgu yapıldı. Bunda, kamu denetim kurumları arasındaki görev, yetki ve sorumluluklar arasındaki dağılım boşluklarına dikkat çekildi.

Raporda, sürdürülebilir madencilik politikası oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. Bu kapsamda maden kanununun ele alınması gerektiği belirtildi. Ruhsatlandırma şartlarının yeniden düzenlenmesi istendi ve Kömür Üretimi İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmasının önemine vurgu yapıldı. Söz konusu yasanın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndan bağımsız olması gerektiği belirtildi. Raporda özetle şu görüşler yer aldı:

Maden Bakanlığı kurulmalı: “Politikaların oluşması ve uygulanabilmesi için öncelikle yapılması gereken kaynakların doğru yönetimidir. Bu da ancak bir Maden Bakanlığı kurulması ile mümkün olur. Hammadde arz güvenliği kavramının oluşması için hammaddenin yönetimi önemlidir.

İş sağlığı için teşvik sistemi oluşturulmalı: “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevcut mevzuat etkinleştirilmeli. Madencilik sektöründe üretimin etkinleştirilmesine ve iş sağlığı ve güvenliğinin güçlendirilmesi amacına yönelik ayrı bir teşvik sistemi oluşturulmalıdır.”

Yerinde denetim yapılmamaktadır: “Denetim sistemi ancak verimlilik ve etkinliği sağladığı takdirde başarılı sonuçlar verebilir. Ülkemizde denetimler daha çok hukuksal boyutta mevzuata uygunluk yönünden olmakta, performans ve yerindelik denetimi yapılamamaktadır.”

İşverenin iş güvenliği göstermelik: “İşveren Tarafından Oluşturulan İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu “Ülkemizde yer altı kömür madenciliği dahil her sektörde idari yaptırımlardan kurtulmuş olmak niyeti ile başka bir deyişle, yasak savmak maksadıyla iş sağlığı ve güvenliği organizasyonları kurulmaktadır.”

Zaman, 15.11.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.